Meidän Talo

Modernisti luonnon helmassa! Heidin perheen kotia hallitsevat suuret ikkunat ja maisema mäntymetsään – kodin helmi on oma allastalo

Modernisti luonnon helmassa! Heidin perheen kotia hallitsevat suuret ikkunat ja maisema mäntymetsään – kodin helmi on oma allastalo
Heidi Lahti muutti kotiseudulleen Kokkolaan perheensä kanssa pääkaupunkiseudulla vietettyjen vuosien jälkeen. Metsän keskellä sijaitsevassa suuressa ja modernissa talossa on huomioitu erityislapsen tarpeet kauneudesta tinkimättä.
Julkaistu: 17.2.2021
Pääkaupunkiseudulla vietettyjen vuosien jälkeen Heidi Lahti teki perheensä kanssa täyskäännöksen ja muutti takaisin kotiseudulleen Kokkolaan. Heidin ja puolison perheeseen kuuluu kolme lasta, joista esikoinen on monivammainen erityislapsi. Perhe kaipasi lisää tilaa sekä isovanhempien ja sukulaisten apua arjen pyörittämiseen.
– Olimme jo hankkineet tontin Espoosta, kun mieheni sai idean, että muuttaisimme takaisin Kokkolaan. Ajattelin, että älä nyt hulluja puhu, Heidi kertoo.
Ajatus kuitenkin kypsyi, ja lopulta Espoon-tontti laitettiin myyntiin. Uusi tontti Kokkolassa lohkaistiin Heidin siskon suuresta tontista.
Olohuone on ilmava, sillä huonekorkeus on parhaimmillaan lähes kuusi metriä. Päätyseinän ikkunapinta-ala on reilut 26 neliötä. Avara tila antaa kauniit puitteet suurelle ruokapöydälle ja flyygelille.
Vaikka Witka Woodin Piccolo-takka on kieroilmatakan ja varaavan takan välimuoto, se toimii ensisijaisesti tunnelman luojana. Talo lämpiää maalämmöllä.
Aamiaiskaappi kätkee sisäänsä astioita ja kodinkoneita. Ovet taittuvat kaapiston sisään, eivätkä näin ollen vie tilaa. Keittiön ilme saadaan hetkessä siistiksi sulkemalla ovet.
Harvassa keittiössä on kaksi pesuallasta, mutta Heidi perheineen on nauttinut kahden altaan tarjoamista mahdollisuuksista. Avokeittiön värimaailma on yhdistelmä valkoista ja mustaa.
Perhe oli suunnitellut Espooseen kivitaloa, mutta mäntymetsän keskelle puutalo tuntui istuvan paremmin. Esikoisen takia talo haluttiin rakentaa yhteen tasoon, esteettömäksi ja avaraksi. Talo valittiin hyväksi havaitun talotoimittajan mallistosta. Siihen tehtiin perheen toiveiden mukaisia muutoksia, ja tilaakin lisättiin sadan neliön verran.
– Huomasin Instagramissa talon, jossa oli hyödynnetty juuri tätä talopohjaa. Inspiroiduin siitä, ja lähdimme muokkaamaan taloa omiin tarpeisiimme, Heidi sanoo.
Vaikka muutokset onnistuivat joustavasti, Heidi harmittelee, ettei teknistä tilaa suurennettu samalla, kun talon pohjaa laajennettiin.
– Tekninen tila on meillä myös kuraeteinen. Osa sinne suunnitelluista laitteista jouduttiin sijoittamaan lämpimään varastoon, joka jäi sen vuoksi aika pieneksi, Heidi toteaa.
Päätalon elementit tulivat tontille heinäkuussa 2016. Uuteen kotiin perhe pääsi muuttamaan vuosi myöhemmin. ”Emme ole taitavia rakentajia, joten jätimme hommat ammattilaisille", Heidi kertoo.
Paikallinen kirvesmies on tehnyt lattiat kuusilankusta.
Taloon haluttiin isot ikkunat sekä moderni ilme. Vielä rakennusaikanakin ideoita tuntui löytyvän vähän väliä. Kirvesmies oli todennut vitsikkäästi jossain vaiheessa, että pariskunnalta pitäisi kieltää netin käyttö rakennusaikana.
Tältä näyttävät asuintalon ja allastalon pohjapiirrokset.
Talon olohuonetta ja ruokatilaa hallitsevat kuusi suurta ikkunaa, joista avautuu upea maisema mäntymetsään. Olohuoneeseen lämmintä tunnelmaa tuo takka, joka on varaavan takan ja kiertoilmatakan välimuoto.
Lattiat ovat leveää kuusilankkua. Paikallinen valmistaja on valinnut puut metsästä itse. Pisimmät lankut ovat kuusimetrisiä, ja ne käsitelty lipeällä, jossa on harmaanvaalea sävy. Viimeisen silauksen lattialle antoi öljyvaha.
Olohuoneeseen ja ruokatilaan yhdistyvään avokeittiöön haluttiin modernia ilmettä jättämällä yläkaapit pois. Säilytystilaa on silti riittävästi, sillä isoon saarekkeeseen mahtuu paljon astioita. Keittotasoon integroitu liesituuletin varmistaa esteettömät näkymät keittiöstä olohuoneeseen ja takapihan metsään.
Keittiöön luksusta tuo aamiaiskaappi, jonne kahvinkeitin, leivänpaahdin ja aamiaistarvikkeet saadaan piiloon silloin, kun niitä ei käytetä. Arkea helpottaa myös se, että keittiössä on kaksi pesuallasta ja kaksi hanaa.
– Lapsiperheessä on aina tiskiä. On kätevää, että ne saa toiseen altaaseen, jolloin toisessa voi silti pestä vaikka perunat, Heidi perustelee ratkaisua.
Lastenhuoneen seiniin Heidi halusi pehmeän ja vaaleanpunertavan sävyn, joka ei kuitenkaan olisi liian vaaleanpunainen. Maalisävyksi valikoitui Tikkurilan Angora.
Perheen esikoispoika liikkuu pyörätuolilla. Hänen huoneeseensa toteutettiin erillinen välinevarasto ja oma kylpytila. Seinä sai Heidin käsittelyssä pallokuvioinnin D-c-Fix-kalvosta.
Aurinko paistaa kylpyhuoneeseen metsän siimeksestä.
Harmaan sävyllä maalattu televisiohuone kutsuu rentoutumaan suureen kulmasohvaan. Sohva tuotiin vanhasta kodista, ja kasvojenkohotuksena se sai uudet päälliset ja jalat. Ei ole sattumaa, että sohva istuu huoneeseen kuin nakutettu.
– Suunnittelimme huoneen mitat niin, että sohva istuu tilaan täydellisesti. Yleensä huonekalut sovitetaan taloon, mutta me teimme toisinpäin, Heidi paljastaa huvittuneena.
Vanhempien makuuhuoneeseen suunniteltiin sänkysyvennys, johon on integroitu yöpöytä ja lokero kirjoille. Myös valaisimet uppoavat kauniisti syvennykseen. Makuuhuoneesta on käynti omaan vaatehuoneeseen, josta pääsee kodinhoitohuoneen kautta kylpytiloihin.
Asuminen haja-asutusalueella mahdollisti isojen ikkunoiden käytön myös suihkutiloissa. Suuri ikkuna on ulkopuolelta peililasia. Siihen asennettiin silti myös sälekaihdin tuomaan tarvittaessa yksityisyyttä.
– Ikkuna on metsän suuntaan. Kukaan ei ole katselemassa sisään, sillä sillä suunnalla ei ole naapureita. On ihanaa käydä suihkussa, kun aurinko paistaa kylpyhuoneeseen, Heidi kertoo.
Vanhempien makuuhuone sijaitsee omassa rauhassa tv-huoneen takana. Sieltä on käynti suoraan omaan vaatehuoneeseen. Makuuhuone on pidetty yksinkertaisena, mutta särmää tuo sängynpäädyssä oleva syvennys seinässä. Vaalean lattian vastapainoksi seinät maalattiin tummanharmaaksi Tikkurilan Tyrsky-sävyllä.
Vaikka kylpyhuoneen laatat ovat tummat, suuren ikkunan ansiosta tila ei ole pimeä. ”Onneksi kylpyhuoneen ikkunan takana on metsää. Tällainen ikkuna vaatii sen, etteivät naapurit ole ihan vieressä”, Heidi toteaa.
Talon vessoissa on käytetty paljon epäsuoraa valoa. Se on pehmeämpi vaihtoehto etenkin yöaikaan. Linjakkaat pesualtaat ovat Topi-Keittiöiden mallistosta.
Kokkolaan muuton myötä perhe alkoi haaveilla sisäuima-altaasta, sillä perheen esikoinen oli harrastanut kuntouttavaa uintia pääkaupunkiseudulla. Oma allas mahdollistaisi harrastuksen jatkumisen kotioloissa. Allas toteutettiin lopulta erilliseen allastaloon, johon rakennettiin myös sauna, kuntoilutila ja varasto.
Perhe tilasi lasikuituisen altaan, jota varten allastaloon valettiin betonista uima-altaan pohja. Altaan oli tarkoitus saapua ennen taloelementtejä, koska seinien pystytyksen jälkeen allasta ei enää olisi saanut sisään.
Altaan toimituspäivän lähestyessä kävi ilmi, ettei allasta oltu alettu valmistaa etukäteismaksusta ja sovitusta aikataulusta huolimatta. Koska aikataulu oli tiukka ja uutta lasikuituallasta ei ollut mahdollista enää tilata, allas tehtiin betoniharkoista.
Allastaloa rakennettiin yhtä aikaa päätalon kanssa. Sisätilojen viimeistelyt tehtiin sen jälkeen, kun perhe oli muuttanut taloon. Allas otettiin käyttöön kesäkuussa 2018. Altaan mitat ovat 6,5 × 3,15 metriä.
Allashuoneen rimakatto on lämpökäsiteltyä haapaa, joka kestää hyvin myös kosteutta. Vaikka allasprojekti oli haastava, lopputulos palkitsee: erityisesti perheen lapset nauttivat omasta altaasta. Allastilaan saatiin toteutettua myös kuntosalinurkkaus, joka on perheen isän aktiivisessa käytössä.
Suurin osa talon ovista ja kaapistoista toimii liukuovilla. Ne ovat pyörätuolilla kulkemisen kannalta näppärät.
Työntekijöiden löytäminen projektiin oli hankalaa. Kokkolan seudulla on tehty sisäaltaita vähän, ja uima-altaiden pinnoituksia tekevät yritykset toimivat vain Etelä-Suomessa. Lopulta taloprojektissa mukana olleet työntekijät suostuivat viimeistelemään altaan. Pinnoitteeksi valittiin allaskäyttöön sopiva laatta.
– Myös laattojen kanssa oli ongelmia. Niissä oli kokoeroja, joten jouduimme reklamoimaan niistä ja tekemään ladonnan lopulta eri tavalla kuin olimme suunnitelleet, Heidi kertoo.
Vaikka projekti oli työläs, perhe on tyytyväinen lopputulokseen.
– Altaasta tuli paljon hienompi kuin alkuperäisestä lasikuitualtaasta olisi tullut, Heidi sanoo.
Pienellä paikkakunnalla rakentamisen etuna on se, että ihmiset tuntevat toisensa, ja usein myös rakentajat ovat tuttuja. ”Oli ihanaa, kun rakentajiin pystyi luottamaan täysin”, Heidi kehuu.
3 kommenttia