Entistä ehommaksi! Huonekalujen kunnostus kotikonstein – lue vinkit, joilla aloittelijakin onnistuu
Tee itse
Entistä ehommaksi! Huonekalujen kunnostus kotikonstein – lue vinkit, joilla aloittelijakin onnistuu
Vanhoissa kalusteissa on paitsi tunnearvoa myös uniikkia kauneutta. Huonekalujen kunnostus entisöimällä tai uudistamisella antaa kalusteelle toisen mahdollisuuden.
9.4.2019
 |
Meidän Mökki

Vanhojen huonekalujen kunto tai sävymaailma eivät useinkaan riitä täyttämään nykypäivän vaatimuksia. Ennen huonekaluja maalattiin usein maalinlopuilla, jotka jäivät yli jostain toisesta tarkoituksesta. Kovin usein kaappi maalattiin esimerkiksi lattiasta jääneellä maalinlopulla. Vanhan huonekalun pinnalla saattaakin olla useita kerroksia, jotka kertovat talon kunnostusmaalauksista. On makuasia, mitä niille haluaa tehdä.

Huonekalujen entisöinti

Entisöinti tarkoittaa huonekalun ominaispiirteen palauttamista tai korostamista. Huonekalun vanha pinta voidaan kuoria maalikerrosten alta hiomalla tai hellästi rapsuttelemalla. Rapsutustyökaluna voi käyttää perinteiseen tapaan puukkoa. Tämä käsittelytapa vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä.

Huonekalujen uudistaminen

Toinen vaihtoehto on uudistaminen. Silloin pinnan voi hioa takaisin puupuhtaaksi. Tämän jälkeen pinnan voi maalata, lakata tai vahata. Vanhojen huonekalujen pinnalla suositaan usein mehiläisvahakäsittelyä. Siihen päätyvän kannattaa huomioida uudelleenkäsittelyn haasteet: Vahaa on miltei mahdotonta poistaa tai käsitellä muulla aineella. Maali tarttuu huonosti vahattuun pintaan.

Huonekalujen maalinpoisto

Maalinpoisto onnistuu mekaanisesti tai kemiallisesti maalinpoistoaineella. Aina maalinpoisto ei ole tarpeen, jos pintaan halutaan vain uusi maali. Hio silloin kiiltävät maali- ja lakkapinnat karheiksi hiomapaperilla. Tasoita vanhan kalusteen mahdolliset kolot kitillä, hio kittaus tasaiseksi ja tee pohjamaalaus. Muista puhdistaa hiontapöly ja muu lika huolellisesti pois ennen maalausta.

Valitse työvälineet maalin ja maalattavan pinnan mukaan

  • Vesiohenteista maalia levitetään synteettisellä siveltimellä, jonka harjaspää on rikottu, ja liuotinohenteista luonnonharjaisella.
  • Pienellä telalla työstät kätevästi suuret pinnat. Lyhytnukkaisen mohairtelan jälki on erityisen sileää.
  • Sähkökäyttöistä maaliruiskuakin voi harkita, jos maalattavaa pintaa on paljon, lopputuloksesta haluaa siloisen ja työskentelyyn on tarvittava tila. Kotimaalarin tarpeisiin sopivan ruiskun saa rautakaupasta.
  • Muista lakkaa ja öljyä käsitellessäsi itsesyttymisvaara. Kuivaa ja hävitä työvälineet asianmukaisesti.

Kunnosta vanhaa huonekalua varoen

  • Jos huonekalusi on iäkäs tai arvokas, voi olla hyvä idea kysyä neuvoa ammattilaiselta.
  • Jos kaluste on lojunut pitkään kylmässä tilassa, kuivata se vaiheittain. Nosta huonekalu ensin esimerkiksi ulkokuistille. Muutos kylmästä ja kosteasta tilasta kuivaan ja lämpimään ei saa olla liian suuri, koska muuten vanhat puukalusteet hajoavat liitoksistaan.
  • Omin neuvoin voi maalata periaatteessa kaikki muut paitsi entisöintiä kaipaavat antiikkikalusteet. Jätä haastavat työt ammattilaiselle, jos maalaaminen tuntuu hankalalta. Viilutettujen huonekalujen lakan poistaminen voi myös olla aloittelijalle vaikeaa.
  • Mikäli huonekalussa on vuosilukuja, nimiä, leimoja tai muita merkintöjä, älä koskaan poista tai peitä niitä. Ne kertovat esineen historiasta, antavat sille tarinan ja nostavat näin sen arvoa.
Tuvan huonekalujen rustiikki ilme on syntynyt siten, että ne on sivelty valkoisella maalilla, josta suurin osa on pyyhitty maalauksen jälkeen pois. Pinnat on viimeistelty lakalla.
Kommentoi »