"Uskottava se on: uusi omakotitalo voi olla aito vaihtoehto kerrostalokaksiolle"
Rakenna ja remontoi
"Uskottava se on: uusi omakotitalo voi olla aito vaihtoehto kerrostalokaksiolle"
Meidän talon päätoimittaja Titta Kiuru vieraili Valkeakosken talonäyttelyssä, jossa fiksut pikkutalot olivat nousseet alle 200 000 eurolla ja kävijät taputtivat käsiään. "Näitä lisää: tontteja järkevänkokoisille taloille, joiden hankinnan jälkeen jää paukkuja muuhunkin kuin lainanmaksuun!"
Julkaistu 30.8.2017
Meillä kotona

Asuntomessuja on kautta vuosien arvosteltu liian suurista ja kalliista taloista, joihin tavallisella ihmisellä ei ole varaa. Hiljattain päättyneet Mikkelin messut kielivät kuitenkin muutoksesta: talot olivat keskimäärin 150-neliöisiä, parikymmentä neliötä pienempiä kuin menneinä messuvuosina.

Ökyilyn aika tuntuu muutenkin olevan ohi. Valtavien kivilinnojen tai kullattujen hanojen sijaan yhä useampi on valmis maksamaan mahdollisimman sujuvasta arjesta, tarkoituksenmukaisuudesta, itselle räätälöidyistä säilytys- ja harrastetiloista. Luksusta on esimerkiksi moderni pihasauna tai upeat näkymät olohuoneen ikkunoista.

Valkeakosken kaupunki näki pienten omakotitalojen vetovoiman ja kaavoitti kokonaisen asuinalueen alle sataneliöisille taloille. Nämä 16 pikkutaloa olivat elokuun alussa esillä yleisölle Valkeakosken talonäyttelyssä. Ideana oli se, että kaikkien talojen rakennuskustannukset jäivät alle 200 000 euron, monet paljon alemmas.

Houkuttelevaa, eikö? Kerrankin yleisö sai, mitä halusi. Tämän vahvisti RTS:n tekemä kävijätutkimus, jonka tulos oli ainutlaatuinen: kaikki talonäyttelyssä vierailleet olivat tyytyväisiä näkemäänsä!

Näitä siis lisää: tontteja järkevänkokoisille taloille, joiden hankinnan jälkeen jää paukkuja muuhunkin kuin lainanmaksuun!

Talonäyttelyn kiinnostavin hanke oli arkkitehtiopiskelija Juuso Horellin massiivihirsitalo, jonka hän piirsi ja rakensi itse kolmihenkiselle perheelleen. Kaikki on mietittyä: Talosta lämmitetään vain osa, esimerkiksi sauna ja vierashuone ovat kylmässä tilassa. Ikkunoihin tulee eristetyt luukut, jotka voi sulkea, kun perhe on poissa. Varsinaista olohuonetta ei ole, tupakeittiö riittää.

Talo on suunniteltu niin nerokkaasti, että asuinneliöitä tarvitaan vain 67. Hintalapuksi tuli itse tehden noin 160 000 euroa – helsinkiläiskaksion verran. Uskottava se on: uusi omakotitalo voi olla aito vaihtoehto pienelle kerrostalokodille, kunhan ei anna haaveiden lentää liian korkealle.

Arkkitehtiopiskelija Juuso Horellin upea, kokeellinen hirsitalo oli Valkeakosken talonäyttelyn vetonaula.
Kommentoi »