Upouusi koti – näin räätälöit keittiön toiveidesi mukaan

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Topi-Keittiöt
Upouusi koti – näin räätälöit keittiön toiveidesi mukaan
Voit muokata rakenteilla olevan asunnon keittiöstä mieleisen, kunhan olet ajoissa liikkeellä. Näillä vinkeillä räätälöit keittiösi juuri sellaiseksi kuin haluat.

Haaveiletko asunnosta uudiskohteessa, mutta valmis keittiösuunnitelma ei miellytä? Keittiön ratkaisuihin on mahdollista vaikuttaa paljonkin ennen muuttoa, kunhan on ajoissa liikkeellä, kertoo asukasmuutosten suunnittelija Pirjo Ahola Topi-Keittiöiltä. Topi-Keittiöt on rakennusliikkeiden kumppani projektirakentamisessa. Jopa lvi-muutokset ovat aika vapaasti tehtävissä, jos se on rakenteellisesti mahdollista ja rakennusliike hyväksyy muutokset.

– Useimmat rakennusliikkeistä ovat muutostöiden suhteen joustavia. Jos lvi-pisteet ovat vielä vapaina, voidaan keittiössä muuttaa lähes kaikki, Ahola sanoo.

Mikäli vesipisteen ja hellan paikkaa ei saa muuttaa, voi materiaalit ja kalusteet valita omien toiveiden mukaan. Esimerkiksi rakennusyhtiö Peabin kohteissa laajatkin muutokset ovat mahdollisia ennen kalusteiden asentamista. Kalusteasennuksen jälkeen vaihdetaan tarpeen mukaan ovia, tasoja ja vetimiä.

Blokkikeittiö on yhdelle seinälle rakennettu kokonaisuus, jossa kaapistot ovat kahta eri syvyyttä. Kalustemainen saareke on tyylikäs olohuoneen suuntaan.

Keittiö on kodin kalleimpia tiloja, jolta vaaditaan paljon.

– Näihin neliöihin sijoitetaan ne materiaalit, joihin panostetaan ja joilta odotetaan myös rakentajan panostusta, sanoo Riitta Kraneis Peabilta.

Pienestäkin keittiöstä saa toimivan

Uudiskohteiden suunnittelussa pyritään siihen, että keittiö sopii mahdollisimman monelle. Nykykeittiöt ovat pääsääntöisesti avokeittiöitä ja sijaitsevat olohuoneen yhteydessä. Yleisin keittiömuoto on saarekkeellinen I-keittiö. Isommissa asunnoissa on U- ja L- keittiöitä, mutta silloinkin ruokailutila on olohuoneen yhteydessä.

Tehokasta tilankäyttöä. Saarekkeen päädyssä on kapea maustelokero, joka avautuu huomaamattomasta lippavetimestä.

– Hyvällä suunnittelulla pieniinkin koteihin saadaan kiva, toimiva ja tehokas keittiö täydellä koneistuksella, Pirjo Ahola Topi-Keittiöiltä sanoo.

Muista nämä keittiötä suunnitellessa

Mitä keittiön suunnittelussa sitten pitää muistaa? Tehokolmio tarkoittaa vesipisteen, hellan ja jääkaapin toimivaa suhdetta toisiinsa. Lisäksi pitää huomioida toiminnot, jotka on hyvä yhdistää käytännöllisyyden takia.

Lieden lähellä pitää olla kattila- ja pannulaatikot sekä paikka ruoanlaittovälineille. Altaan ja lieden välille sekä jääkaapin luokse kaivataan riittävästi laskutilaa. Myös astianpesukoneen, altaan ja astiakaapin tulisi sijaita lähellä toisiaan.

Keittiön pitää olla käytännöllinen. Pieneen tilaan saa säilytystilaa monipuolisilla sisäosilla. Jätteiden lajittelu on nykypäivänä tärkeää.

Tilankäyttöön saa tehokkuutta ottamalla käyttöön koko huonekorkeuden. Blokkikeittiö on yhdelle seinälle rakennettu kokonaisuus, jossa kaapistot ovat kahta eri syvyyttä. Kalusteseinää ympäröivät korkeat kaapit ja yläkaapit.

– Kokonaisuus on visuaalisesti tyylikäs ja ergonomisesti toimiva. Käyttötavarat ovat käden ulottuvilla ja harvemmin tarvittavat tavarat yläkaapeissa, sanoo sisustussuunnittelija Pirjo Koskela-Nyman.

Huonekorkeuden salliessa voi pelata myös yläkaapin korkeudella. Komeron päällä oleva 56-senttinen kaappi pomppupainikkeella on varsinainen tilaihme.

Mallistosuunnittelija Pirjo Koskela-Nyman on luonut Topi-Keittiöille ideakartaston, jossa on tyyliltään yhteensopivia tuotteita helpottamaan materiaalivalintoja.

Panosta laatuun

Keittiösuunnittelijat ja rakennusliikkeet kuuntelevat herkällä korvalla asiakkaiden toiveita. Monen asunnonostajan toivelistalla on nyt esimerkiksi aamiaiskaappi, oven taakse kätkeytyvä kodin tehopiste.

Haluttu aamiaiskaappi. Sijoittamalla useamman aamiaiskaapin vierekkäin saa piilotettua ovien taakse vaikka kaikki keittiön tärkeimmät toiminnot.

Värit ja materiaalit ovat maanläheisiä. Yhä useampi valitsee mustan tai puun värisen keittiön. Maalatut mattaovet viehättävät nyt enemmän kuin kiiltävät – trenditietoisin sisustaja valitsee ylös tumman sävyn ja alas vaalean. Näyttävyyttä tuo myös saarekkeeseen valittu tehosteväri muuten hillityssä keittiössä.

Ovimalleissa käytetään paljon puujäljitelmää. Tason materiaali valitaan laminaatin, kiven ja kvartsin joukosta, sillä puu on monen mielestä turhan työläs hoitaa.

Välitila yhdistyy nyt tyyliltään ja väriltään työtasoon. Siihen voikin valita saman laminaatin kuin tasoon, jolloin kokonaisuudesta tulee helppohoitoinen ja yhdenmukainen. Koko välitilan sijaan voi päällystää myös 20 senttiä korkuisen kaistaleen ja maalata yläosan kestävällä Luja-maalilla.

Topi-Keittiöiltä saa apua muutostöiden suunnitteluun ja toteutukseen. Oikein tehty asennus on tärkeää.

Koska keittiö on kodin tärkein tila, trendejä ja ulkonäköä tärkeämpää on laatu. Laatu näkyy käytössä materiaalien puhdistettavuutena, helppohoitoisuutena ja kestävyytenä.

– Ovet ja tasot ovat keittiön kuluvimpia osia. Osa valitsee keittiön materiaalit sen perusteella, miten helppo ne on puhdistaa, kertoo Miinu Oinonen rakennusyhtiö Peabilta.

Yksi tärkeimmistä tekijöistä on hyvin tehty asennus.

– Kun asennus saadaan kerralla oikein, voimme todellakin esitellä asukkaalle valmiin kodin.

Julkaistu: 12.4.2019
Kommentoi »