Avotakka

Kesän upeimmat taidekartanot kutsuvat – listasimme 6 kiehtovaa kohdetta, joihin kannattaa reissata kauempaakin!

Kesän upeimmat taidekartanot kutsuvat – listasimme 6 kiehtovaa kohdetta, joihin kannattaa reissata kauempaakin!
Avotakka poimi kuusi eri puolilla Suomen sijaitsevaa näyttelykohdetta, joihin kannattaa matkustaa kesällä. Kulttuurimaisemien lisäksi pääset nauttimaan monipuolisesti kuvataiteesta ja muotoilusta. Poimi vinkit kesälomalle 2021!
Julkaistu: 21.6.2021

Poikkeustila Suomen komeimmassa navetassa

Wiurilan kartanon talouskeskus Halikossa edustaa uusklassistista arkkitehtuuria. Komistus valmistui 1840-luvulla. Kuva: Wiurilan kartano
Wiurilan kartanolla on Suomen ylväin talousrakennus, jonka julkisivu on mahdollisesti Carl Ludvig Engelin käsialaa ja valmistunut 1840-luvulla. Rakennus on jaettu kolmeen osaan, joiden päätyjä koristavat antiikin temppeleistä muotonsa lainanneet doorilaiset pylväät. Aikoinaan siihen mahtui talli, navetta, viljamakasiini, leivintupa, toimistoja ja työväen asuntoja.
Nykyisin talousrakennuksessa ja sen lähiympäristössä järjestetään nykytaiteen näyttelyitä, joissa rouheina säilytetyt tilat antavat mielenkiintoista vastapainoa teoksille. Lisäksi rakennuksessa toimii ympärivuotisesti kaksi museota ja ravintola.
Kahdeksatta kertaa järjestettävän Wiurilan kesän teemana on tänä vuonna ajankohtaisesti poikkeustila. Näyttelyyn valitut teokset pohtivat pandemia-aikaa, joka käänsi todellisuuden ylösalaisin ja pakotti pysähtymään ja olemaan eristyksissä muista. Näyttelyssä on niin kuvanveistoa, keramiikkaa kuin lasi- ja tekstiilitaidetta 32 taiteilijalta.
Katseen kääntöpiiri 11.6.–29.8.2021 Wiurilan kartanossa Halikossa, Viurilantie 126.
Wiurilan näyttelyssä on esillä Tiina Nevalaisen akryylimaalaus Blame Her. Kuva: Wiurilan kartano.
Näyttelystä löytyy myös Jaana Mattssonin teos Chateau de Chantilly. Kuva: Wiurilan kartano.

Taidepaussi Pyhäveden virkistävissä maisemissa

Salmelan päärakennus on valmistunut 1850-luvulla. Kuva: Salmela / Jenni Höök
Taidekeskus Salmela Mäntyharjulla on yksi kesän taidematkailun varmoista tärpeistä. Luonnonkauniilla paikalla Mäntyharjun Pyhäveden rannalla sijaitsevassa Salmelassa on jo yli 30 vuotta järjestetty monitaiteellisia tapahtumia ja taidenäyttelyitä. Tämän vuoden vetonaulana on 1981 kuolleen taidemaalari Reidar Särestöniemen alkuvoimainen taide. Teokset on saatu näyttelyyn Kirsi ja Keijo Eerikäisen kokoelmasta.
Särestöniemen lisäksi tarjolla on laaja kattaus tämän hetken suomalaista maalaus- ja veistotaidetta kotimaan kärkinimiltä, kuten Marika Mäkelältä, Rafael Wardilta ja Inari Krohnilta. Mukana ovat niin ikään Mi Kuoppa ja Johanna Lumme sekä Vilmalotta Olivia Schafhauser. Tunnettujen nimien lisäksi Salmela on tunnettu nuorien taiteilijoiden esiin nostajana ja tukijana: se tarjoaa taiteilijaresidenssissään työskentelytiloja talvisin nuoren polven tekijöille.
Kesän näyttelyssä on mukana Salmelan taidekilpailussa menestyneitä taiteilijoita, kuten Anna-Liisa Kankaanmäki, Kia Taegen ja Elisa Marin. Kauniin päärakennuksen lisäksi teoksia on esillä Domanderin alueen vanhassa posti- ja apteekkitalossa sekä muissa piharakennuksissa. Puistomaiseen ympäristöön on rakennettu myös viehättäviä huvimajoja.
Näyttelyt ovat avoinna 12.6.–15.8.2021 joka päivä klo 11–18. Taidekeskus Salmela Mäntyharjulla, Mäntyharjuntie 25.1.
Kaisa-Tuulia Tuomen öljyvärimaalaus on nimeltään Rakastajat. Kuva: Salmela.
Suvi Malekin niin ikään öljyväreillä maalaama työ on Tanssimekossa. Molemmat ovat nähtävillä Salmelassa. Kuva: Salmela.

Katutaiteen kapinallinen paperipatruunan vieraana

Kesällä 2014 taidemuseo Göstan yhteyteen valmistui modernia puuarkkitehtuuria edustava laajennusosa, paviljonki. Kuva: Serlachius-museot.
Mäntän Serlachius-museo Gösta esittelee maailman tunnetuimman ja yhä edelleen henkilöllisyydeltään salaperäiseksi jääneen katutaiteilijan Banksyn taidetta. Banksy tunnetaan kantaa ottavista teoksista, jotka kommentoivat ajankohtaisia maailman tapahtumia terävästi mutta samaan aikaan lämpimällä, humaanilla otteella. Mäntässä nähtävässä näyttelyssä on liki sata teosta etenkin taiteilijan varhaistuotannosta. Kova taiteilijanimi ja ilmainen sisäänpääsy vetävät epäilemättä sankat joukot Mäntän suuntaan, ja siksi sisäänpääsy pitää varmistaa ennakkovarauksella.
Vierailulla riittää muutakin nähtävää, sillä 2014 laajennettuihin museotiloihin mahtuu muitakin näyttelyitä. Esillä on Jani Leinosen lasimaalaustekniikalla valmistettuja tilateoksia ja Santeri Tuorin valokuvia, jotka tutkivat luontoa lähi­etäisyydeltä. Nykytaiteen lisäksi museossa on teollisuuspatruuna Gösta Serlachiuksen keräämiä kultakauden taiteen helmiä, kuten maalauksia Akseli Gallen-Kallelalta ja Pekka Haloselta. Museossa näkee myös Suomen ainoan Claude Monet’n maalauksen.
Käyntiin voi yhdistää myös vierailun Kuvataideviikoille, jotka järjestetään 13.6.–31.8. Tapahtuman teokset pohtivat erehtymistä. Mukana on 47 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää nykytaiteen monelta saralta.
Banksy A Visual Protest – maailman kuuluisin katutaiteilija 10.10.2021 asti Serlachius-museo Göstassa Mäntässä, Joenniementie 47.  Kuvataideviikot 13.6.–31.8.2021 Pekilossa, Tehtaankatu 21. 
Salaperäisen Banksyn tuotantoa pääsee katsomaan Taidemuseo Göstan nykytaiteelle omistetussa paviljongissa. Kuvan teos on Bomb Hugger. Kuva: Serlachius-museot.

Mahtava laukko rauhoittui kulttuurikartanoksi

Laukon kartanon päärakennusta ympäröi laaja puisto, jossa voi vaikka nauttia piknikistä. Kuva: Laukko / Erja Lempinen
Vesilahdella sijaitseva, uusklassista tyyliä edustava Laukon kartano aloitti näyttelytoiminnan vuonna 2016 ja on jo ennättänyt nousta Pirkanmaalla suosituksi kesäretkikohteeksi. Tällä kertaa vetonaulana ovat turkulaisen taidemaalarin Heikki Marilan maalaukset. Teokset yhdistävät maalaustaiteen historian teemoja, joita Marila tulkitsee vahvalla, ekspressiivisellä otteellaan. Näyttely juhlistaa samalla Marilan 30-vuotista taiteilijanuraa. 
Laukon pihapiiri levittäytyy kuuden hehtaarin laajuiselle alueelle, ja näyttelyitä on lukuisissa sen rakennuksissa, uusimpana valtavassa viljamakasiinissa. Marilan lisäksi esillä on mittavat yksityisnäyttelyt taidemaalari Eeva Peuralta ja Tamara Piilolalta. Lisäksi sisä- ja ulkotiloissa kohtaa keraamisia veistoksia Ville Heimalalta, räväköitä puuveistoksia Tapani Kokolta ja eläinveistoksia Tiina Torkkelilta.
Historiannälkäistä kiinnostaa varmasti myös kartanon levoton menneisyys, sillä sen vaiheisiin kuuluvat niin mahtava Kurkien suku kuin torpparihäädöt ja sisällissodan melskeet.
Näyttelyt avoinna 26.9.2021 asti. Aukiolot 20.6. saakka pe–su klo 12–17, 29.6.–20.8. ma–su klo 12–17 ja 22.8.–26.9. la–su klo 12–17. Laukon kartano Vesi­lahdella, Laukontie 32.
Heikki Marilan maalaus Kukat XXIII pysäyttää kartanon päärakennuksessa. Kuva: Laukko.
Eeva Peuran Kuujuhla odottaa myös näyttelyvieraita Laukon kartanossa. Kuva: Laukko.

Perinteikäs rautaruukki yllättää joka kerta

Ruukinraitti kuuluu Fiskarsin ikonisiin nähtävyyksiin. Ruukinraitin rakennuksissa on useita tutustumisen arvoisia taidekäsityöliikkeitä. Kuva: Onoma.
Fiskarsin idyllisessä ruukkimiljöössä riittää katseltavaa. Kylässä on asuttu ja työskennelty 1600-luvun puolivälistä lähtien, ja kulttuurihistorial­lisesti mittaamattoman arvokas ympäristö eri-ikäisine teollisuus- ja asuinrakennuksineen on itsessäänkin kokemisen arvoinen. Lisäksi niin designin kuin taidekäsityön ystäville riittää yllin kyllin tarjottavaa.
Ruukinkylän asukkaista noin kol­mannes työskentelee luovalla alalla, mikä näkyy katukuvassa käsityöläis- ja designputiikkien ryppäänä. Lisäksi taideyhteisö on vetänyt paikkakunnalle muita osaajia, ja kylässä toimii esimerkiksi ravintoloita, panimo, juustola ja tislaamo.
Paikallista käsityö- ja muotoiluosaamista on esillä myös kesän näyttelyissä. Kuparipajan tiloihin levittäytyy Täällä – Här – Here, joka juhlistaa ruukin käsityöläisten, taiteilijoiden ja muotoilijoiden osuuskunnan 25-vuotista jatkumoa. Mukana on teoksia noin 60:lta ruukissa asuvalta tai siihen linkittyvältä tekijältä.
Toinen näyttelytärppi on vuonna 2019 avautunut, keraamikko Karin Widnäsin perustama keramiikkamuseo KWUM. Tyylikkäissä, arkkitehtuuriltaan kiinnostavissa tiloissa on esillä Widnäsin keramiikkaveistosten kokoelma ja vaihtuvia näyttelyitä: Nyt ilahduttavat tyttöfiguureistaan tunnettu kuvanveistäjä Kim Simonsson ja Ruotsissa uransa tehnyt Lillemor Mannerheim (1927–1994).
Keramiikkamuseo KWUM on näyttävä ilmestys vehreän luonnon helmassa. Kuva: Onoma.
Kuparipajan Täällä – Här – Here -näyttely on avoinna 12.9.2021 asti päivittäin klo 11–18, Göran J. Ehrnroothin tie 1. KWUM-museo on avoinna 29.8. saakka päivittäin klo 12–17, syyskuussa ke–su 12–17, Baklurantie 12. Lisäksi taiteilija Jukka Mäkelän grafiikkaa kesä-elokuussa Karin Widnäsin kodissa klo 17–19. 

Nuutajärven kylä on kuin kätketty lasihelmi

Nuutajärven lasikylän katseenvangitsija on lasialan opiskelijoiden toteuttama Suomen suurin lasipuu. Kuva: Nuutajärven lasikylä.
Nuutajärvellä on yli 200 vuoden perinteet lasin valmistuksesta. Urjalassa sijaitsevassa kylässä ryhdyttiin puhaltamaan lasia jo vuonna 1793, ja siellä toimi yksi Suomen suurimmista lasitehtaista vuoteen 2014 saakka. Nykypäivänä Nuutajärvellä toimii lukuisia pieniä lasialan yrityksiä, lasinpuhaltajia ja -muotoilijoita, joilla on kylässä omia työhuoneita sekä pajamyymälöitä. Kylässä järjestetään myös lasialan tapahtumia ja koulutetaan uusia lasinpuhaltajia Ammattiopisto Tavastiassa.
Kesäisin Nuutajärvellä on esillä useita lasi- ja taidenäyttelyitä, ja muun muassa Lasikomppanian tiloissa pääsee seuraamaan, miten lasinpuhaltaja valmistaa käsityönä esineitä lasihytin kuumuudessa.
Nuutajärven vanhaa lasituotantoa on puolestaan nähtävillä vain kesäisin avoinna olevassa Designmuseo Nuutajärvessä, jonka sisustus on paikkakunnalla työskennelleen Kaj Franckin käsialaa. Lasikylässä voi jopa syödä ja yöpyä vanhaan lasitehtaan seinien sisällä. Siitä huolehtivat kylähotelli Tyyne ja kahvila-ravintola Sylvi. Kartanotunnelmiakin on tarjolla parhaillaan kunnostettavan Nuutajärven kartanon mailla.
Designmuseo Nuutajärvi on avoinna 29.6.–22.8.2021 ti–su 11–16. Alueella toimivien liikkeiden ja lasintekijöiden aukioloajat sekä Lasikomppanian lasinpuhalluspäivät kannattaa tarkistaa liikkeiden nettisivuilta. Nuutajärvi Urjalassa, Pruukinraitti 15.

Huom!

Kaikissa ilmoitetuissa näyttelyissä ja niiden aukioloajoissa voi olla muutoksia koronatilanteen vuoksi.
Kommentoi »