10 x upea islantilaisneule! Inspiroidu käsityöharrastajien värikkäistä puseroista – "Loputtomat väriyhdistelmät ja helppous kiehtovat"

10 x upea islantilaisneule! Inspiroidu käsityöharrastajien värikkäistä puseroista – "Loputtomat väriyhdistelmät ja helppous kiehtovat"
Sitä ei voi olla huomaamatta: yhden jos toisenkin neulojan käsissä valmistuu nyt islantilaisneule! 10 käsityöharrastajaa esittelee nyt eriväriset ja upeat luomuksensa, joissa kelpaa ulkoilla. Joko sinä neuloit omasi?
Julkaistu: 26.2.2021

Työmäärä pelotti, mutta urakka olikin yllättävän helppo

Jaana Niemimäki neuloi ensimmäisen islantilaisneuleensa vuosi sitten keväällä.
– Olin pitkään haaveillut sellaisesta, mutta työmäärä pelotti. Lainasin kuitenkin kirjastosta Islantilaisia neuleita -kirjan, ja löydettyäni mieluisan mallin sekä lankojen värit, ryhdyin hommaan.
Kuva: Jaana Niemimäki
Ja kuinkas muutenkaan, perinnekäsityöt veivät Jaanan mennessään.
– Nopeimmillaan paita valmistuu alle kahdessa viikossa! Tämän itselle neulomani villapaidan jälkeen olen neulonut sukulaisille ja tuttaville neuleita, yhteensä seitsemän kappaletta.

Loputtomat väriyhdistelmät ja helppous kiehtovat

Heli Nikulan vaatekaappi on täyttynyt viime kuukausina hurjaa vauhtia pehmeistä puseroista. Ahkera käsityöharrastaja on neulonut marraskuusta lähtien viitisen islantilaisneuletta per kuukausi. Suurimman osan neuleista Heli on tehnyt itselleen.
– Niistä on todella vaikea luopua!
Kuva: Heli Nikula / Instagram: @villahullu
Harmaan islantilaisneuleen malli on Riddari, ja sen ohje on Islantilaisia neuleita -kirjasta.
– Islantilaisneuleissa minua kiehtovat loputtomat väriyhdistelmät ja ohjeen helppous. Neule kudotaan pyörönä ja samoille puikoille lisätään hihat myöhemmin. Tämän jälkeen alkaa paras vaihe, kaarrokkeen tekeminen. Yleensä tässä vaiheessa alan miettimään jo seuraavan paidan värejä.

Neulo oma islantilaisneule

Neulo itsellesi lämmittävä neule Maaru Moilasen ohjeella. Islantilaisneuleen ohjeen löydät täältä.

Lapin taikaa vuosikymmenten kokemuksella

Tiina Linkaman upea neule on Puun vuosi -kaarrokepaita.
– Malli löytyy suomeksi julkaistusta Védis Jónsdóttirin Islantilaisia neuleita -kirjasta. Itse olen neulonut kaarrokepaitoja jo vuosikymmeniä, niin islantilaisia kuin norjalaisia perinnemalleja.
Kuva: Tiina Linkama
Luovana käsityöharrastajana Tiina soveltaa yleensä ohjeita ja malleja.
– Näin toimin tämänkin Puun vuosi -paidan kanssa. Johtoajatuksena oli se, että halusin tehdä paidan mohair-langoista. Lankoja valitessa on luotettava omaan näppituntumaan ja tietoon eri langoista ja niiden ominaisuuksista.
Tiina on tyytyväinen lopputulokseen.
– Etsin energisiä väriyhdistelmiä ja hehkua, jota mohairin pörröisyys korostaa. Neuloessani mielessäni vilahteli kuvia räiskähtelevästä tulesta ja tulenlieskoista. Jälkikäteen moni on sanonut paidan tuovan mieleen myös ruskan, syksyn ja Lapin taian.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Innostuitko? Osta Islantilaisia neuleita -ohjekirja Meillä kotona -kaupoista!

SISÄLTÖ JATKUU

Kevättaivaan sineä neulepaidassa

Paula Kemppainen neuloi islantilaisen Riddari-neuleen Lettlopi-villalangasta hyvälle ystävälleen.
– Puseron valmistumiseen meni työssäkäyvänä neljä viikkoa. Ensimmäisen islantilaispaidan neuloin vuosi sitten. Olen ollut jo vuosia ahkera neuloja, ja pääasiassa olen tehnyt sukkia ja lapasia, mutta kaarrokepuserot ovat vieneet mukanaan. Nyt puikoilla on kolmas islantilaispaita tälle talvelle.
Kuva: Paula Kemppainen

"Seuraavaksi aion tehdä asuun katseenkestävät villahousut"

Elina Selin kuvailee itseään erittäin käsityöriippuvaiseksi ihmiseksi. Ei siis ihme, että myös islantilaisneuleiden buumi tuntui omalta.
– Teen käsitöitä vuoden jokaisena päivänä. Pitkään itseäni pidättelin ja ajattelin, että tähän islantilaisvillitykseen en lähde. Liityin kuitenkin Facebook-ryhmään ja innostuin ajatuksesta neuloa ulkona pidettävä villapaita. Malliksi valitsin Islantilaiset neuleet -kirjasta Puun vuoden.
Kuva: Elina Selin
Aikaa hattaraisen unelmapaidan neulomiseen meni noin kaksi viikkoa.
– Muokkasin ohjetta hieman pidemmäksi, jotta paita lämmittää myös lantiota ulkona. Kovilla pakkasilla puen alle ohuen takin, pikkupakkasella riittää merinovillapaita. Tämä yhdistelmä toimii. Tein omalla mallilla vielä kaksitupsuisen pipon. Seuraavaksi aion tehdä asuun vielä katseenkestävät villahousut. Tumput olen huovuttanut aiemmin.

Kasviväreillä luonnollisia sävyjä

Arja Liimatainen on neulonut yli 50 vuotta. Myös islantilaisneuleet ovat hänelle takavuosilta tuttuja.
– 80-luvulla islantilaisneuleet olivat hittibuumi. Silloin tein monia maailmalle menneitä neuleita.
Kuva: Arja Liimatainen
Arjan viimeisimmäksi syntyneessä islantilaisneuleessa on vaaleita ja punertavia sävyjä. Malli on Vuorenhuippu Islantilaisia neuleita -kirjasta.
– Käytän paidoissa enimmäkseen suomenlampaan villaa, jota hankin kotikyläni paikallisilta villan tuottajilta. Kasvivärjättynä niistä saa ihania sävyjä.

Salmiakkia ja vadelmaa

Myös Minna Haaja on ihastunut suosittuun Riddari-malliin.
– Neuloin itselleni neuleen noin viikossa. Lankana käytin islantilaista Lettlopia ja malli on kirjasta Islantilaisia neuleita, muutettuna vähän pidemmäksi malliksi. Muutamia islantilaisia on nyt tullut tehtyä. Erilaiset käsityöt ovat intohimoni ja puikoilla onkin aina joku työ.
Kuva: Minna Haaja

Kirkkaat värit kunniaan!

Anniina Hakkarainen innostui viime keväänä pitkän tauon jälkeen neulomisesta.
– Olin aina ihaillut islantilaisneuleita ja päätin kokeilla. Ajatuksena oli, että edessä on vähintään puoli vuotta kestävä ikuisuusprojekti. Ensimmäinen paita kesälomalla valmistui kuitenkin viikossa ja saman tien tilasin langat seuraavaan.
Kuva: Anniina Hakkarainen
Puoli vuotta ensimmäisen neuleen valmistumisen jälkeen Anniina on saanut valmiiksi jo 17 uutta neuletta.
– Pidän islantilaisneuleissa kirkkaista väreistä. Nyt talvella villapaita on minulla joka päivä päällä, joten kaikki paidat ovat jatkuvasti käytössä.

Haaveissa itse suunniteltu kaarrokeneule

Iina Koskikallion neuloman islantilaisneuleen Dalur-mallilla Islantilaisia neuleita -kirjasta.
– Tein puseron hieman muokattuna. Lankana olen käyttänyt Alafosslopia.
Kuva: Iina Koskikallio
Iina neuloi paidan itselleen ja se valmistui muutamassa viikossa.
– Tulevaisuudessa haluaisin suunnitella oman kaarrokeneuleen kuvion ja valmistaa sen suomalaisen lampaan villasta.

Pusero kuin karkki

Eleni neuloi itselleen ulkoilukäyttöön paksun, lämpöisen ja karkkivärisen islantilaisneuleen.
– Pusero on tehty paksusta islantilaisesta villalangasta nimeltä Istex Alafosslopi, Maaru Moilasen Juutua-neuleen ohjeella, värejä hieman soveltaen. Sain inspiraatiota puseron värimaailmaan sosiaalisesta mediasta.
Kuva: Eleni / Instagram: @elenithewanderess
Elenin värikäs neule valmistui nopeasti noin viikossa, kiitos paksun langan – ja toki myös vuosien käsityökokemuksen.
– Islantilaisneuleissa parasta on lopputulos eli ihanan lämpöinen pusero. Myös loputon mahdollisuus yhdistellä värejä innostaa minua. Kaarrokeneule on yllättävän helppo tehdä, eikä kirjoneuleenkaan teko ole vaikeaa. Kuvassa olevan puseron jälkeen olen tehnyt valmiiksi kaksi muutakin islantilaisneuletta ja kolmas on vielä puikoilla. Homma on vienyt aika lailla mukanaan.
3 kommenttia