Meidän Talo

Janita ja Jarno rakensivat perheelleen uniikin puutalon aivan veden tuntumaan – ”Kodistamme kehkeytyi kaunis kokonaisuus, jossa on helppo ja hyvä elää”

Janita ja Jarno rakensivat perheelleen uniikin puutalon aivan veden tuntumaan – ”Kodistamme kehkeytyi kaunis kokonaisuus, jossa on helppo ja hyvä elää”
Lahtelaiset Janita Leutola ja Jarno Virtanen suunnittelivat lämminhenkisen puutalon vesimaisemien äärelle. Yli 300-neliöisen talon huoneet ja ulkotilat sijoiteltiin tarkasti, jotta näkymistä voi nauttia parhaalla mahdollisella tavalla.
Julkaistu: 10.6.2021
Tarvittiin suuri visio, rohkeutta sekä kokemusta talon rakentamisesta, kun Janita Leutola ja Jarno Virtanen ryhtyivät uuden kotinsa suunnittelutyöhön Lahden Kariston kaupunginosassa. Jarno omistaa rakennusliikkeen, ja perheen edellinenkin koti on pariskunnan käsialaa. Tällä kertaa tavoitteena oli toteuttaa asumisen haaveita aiempaa isommin.
– Meille oli tärkeää saada nykyiseen kotiimme kaikkia niitä ratkaisuja, joista olemme pitkään unelmoineet. Halusimme tehdä jotain erilaista ja omannäköistä, Janita sanoo.
Janitan ja Jarnon talo sijaitsee upealla paikalla Korennonvirran rannalla. Parveke- ja terassirakennelmat avautuvat kahteen suuntaan, jolloin näkymät tulevat mahdollisimman vahvasti osaksi asumista.
Lahden Karisto on yksi kaupungin arvostetuimpia asuinpaikkoja. Alueella on tiukat asetukset arkkitehtuurille: kaikilta rakennuksilta edellytetään esimerkiksi puuverhoilua.
Perheen talo sijaitsee saaressa, jota kutsutaan Kariston sydämeksi. Vielä muutama vuosi sitten se oli luonnontilaan jätetty alue keskellä pientaloaluetta. Vuonna 2006 Perhossaareksi nimetystä neliönmuotoisesta maapalasta järjestettiin kaupungin toimesta kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu. Rakentaminen haastavaan paikkaan ei kuitenkaan saanut vuosiin tuulta alleen. Lopulta Jarno ryhtyi tiedustelemaan uinuvan alueen tilanteesta ja päätyi onnekkaaseen tonttisopimukseen. Oman talon ohessa hän ryhtyi luotsaamaan saaren rakentamista laajemmin.
– Projektin aloittaminen ei tosin ollut helpoimmasta päästä. Vielä neljä vuotta sitten saarelle ei kulkenut siltaa, ja savinen maa piti aluksi paaluttaa, Jarno sanoo.
Janitan ja Jarnon perheeseen kuuluvat pojat Lenni ja Eemil.
Jykevän avokeittiön tyyliin sopii Lapetekin Falmec Spazio-V 180 -liesituuletin. L-mallisen keittiön toisella seinustalla on kaksi aamiaiskaappia rinnakkain. Keittiössä on kompaktitasot ja Boschin kodinkoneet.
Pariskunta suunnitteli talonsa pääosin itse, mutta viilauksia etenkin julkisivuun tehtiin arkkitehti Risto Tulosen avustuksella. Prameutta kokonaisuuteen antavat talon kahdelle sivulle levittäytyvä parveke lasikaiteineen ja terassirakennelmat.
– Arkkitehti osasi hienosti täydentää taloa yksityiskohdilla, joita emme itse osanneet edes ajatella. Ilman niitä ulkoasu olisi ollut aika tavanomainen ja tylsähkö, Jarno esittelee piirustuksista.
Punainen lanka sisätilojen suunnittelutyössä oli lämminhenkinen tunnelma ripauksella 1950-lukua, laadukkaat materiaalit ja runsaat säilytystilat. Tuulahdus menneeseen vuosikymmeneen näkyy esimerkiksi Janitan suunnittelemassa portaikosta, jota kehystää jykevä funkishenkinen tammisäleikkö.
Keittiön edustalla on puusepän nikkaroima pöytä, jonka ympärille mahtuu paljon ruokailijoita. Suurelle parvekkeelle kuljetaan Fenestran jättimäisten lasiliukuovien kautta.
Paneelikaton suunnittelussa kannattaa huomioida, että katto kestää painon. Näistä levyistä yläkerran kattoon tuli noin 1 000 kilogrammaa lisäpainoa.
Sisätiloissa pienetkin yksityiskohdat ovat laadukkaita ja tarkasti mietittyjä.
Pariskunta pohti suunnitteluvaiheessa tarkasti myös säilytystiloja.
– Toiveeni oli, että kaikki tavarat saa helposti piiloon, eikä eteisessä tarvitse enää kompastella poikien jääkiekkokamoihin, Janita naurahtaa.
Erilaisia säilytystiloja ujutettiin mukaan kokonaisuuteen runsaasti aina kaapistoista kalusteisiin piilotettuihin ratkaisuihin. Arkeen antavat lisäksi helppoutta alakerran suuri kodinhoitohoitohuone ja sen kylkeen sijoitettu vaatehuone.
Vanhempien makuuhuoneen sisustus poikkeaa muiden tilojen pelkistetymmästä tyylistä. Tummaa seinä­väriä vasten värit erottuvat edukseen.
Janita ja Jarno halusivat kotiinsa ripauksen 50-lukua, laadukkaita materiaaleja ja runsaat säilytystilat.
Rakentaminen alkoi tontilla vuonna 2018. Projekti sujui pääosin hyvin, mutta muutamia takapakkeja työmaalla tuli vastaan. Asennusporukka ei suoriutunut työstään vaaditulla tavalla ja tehdastoimituksiinkin liittyi ikäviä yllätyksiä.
– Talo ei valmistunut tavoiteaikataulussa ja ajallisesti tuli takkiin useita kuukausia. Näitä sitten selviteltiin vielä jälkikäteenkin, Jarno kertoo.
Janita ja Jarno olivat aktiivisesti mukana rakentamisen kaikissa vaiheissa.
– Osallistuimme muun muassa maalauksiin, keittiön kokoamiseen, katon ja lattioiden asennukseen, terassin käsittelyyn ja kalusteiden asennuksiin. Kuulostaa ehkä höpsöltä, mutta talo oli ikään kuin meidän ”kolmas lapsi”, Janita sanoo.
Nelihenkinen perhe muutti yli 300-neliöiseen taloonsa joulukuussa 2019, vain muutama päivä ennen jouluaattoa. Joulun tunnelmaa ehdittiin nippa nappa luoda uutuuttaan hohtaviin huoneisiin.
Mustat yksityiskohdat ja maanläheinen värimaailma rytmittävät kotia kauttaaltaan. Janitan suunnittelema puusäleikkö antaa tilaan persoonallista ilmettä. Eteisen tummat ja jykevät puukaapistot ovat Kuu-Kalusteen nikkaroimat.
Puusepän nikkaroimat portaat ovat Janitan ja Jarnon kodin kaunis keskipiste. Kuvassa valmistellaan niiden asennusta. Meneillään on tammi­viilu­levyn kiinnitys.
Kun taloon astuu sisään, katse nauliintuu suoraan edessä avautuvaan maisemaan. Lattiasta kattoon ulottuvan ikkunarivistön edustalla on valtava terassirakennelma, joka päättyy virtaavaan veteen. Maisemaa sopii ihastella vaikkapa ulkoporealtaasta.
– Se oli Jarnon toivelistan kärkipäässä, Janita muistaa.
Yläkertaan siirtyessä ymmärtää heti, miksi keittiö ja olohuone sijoittuvat juuri tänne. Talon paraatipaikalta Korennonvirran näkymät vain paranevat, kun kuvaan liittyy Kymijärven sini. Perheen lapsilla on tapana kalastella virran reunalla, ja lähistöllä on suosittu uimaranta, jossa alueen asukkaat viettävät aikaansa kesäisin.
Jarno Virtanen ja Janita Leutola halusivat kotiinsa lämminhenkisen tunnelman.
Yläkerran liukuovet voidaan vetää sivuun suurelta alalta, jolloin sisä- ja ulkotilojen raja hälvenee.
Sisätiloissa pienetkin yksityiskohdat ovat laadukkaita ja tarkasti mietittyjä. Yläkerran sisäkattoja rytmittävät ääntä eristävät, puukuidusta valmistetut akustiikkalevyt. Ne hillitsevät kaikua ja ovat sekä estetiikan että asumisterveyden kannalta oivallinen valinta. Keittiön tammiviilukaapistot ovat paikallisen puusepänliikkeen nikkaroimat. Puiset portaat ja massiivinen ruokapöytä teetettiin niin ikään mittatilaustyönä. Lattiaksi valittiin tammiparketti.
– Etsimme kotiin materiaaleja, jotka kestävät aikaa, Janita toteaa.
Sama ajatus jatkuu kotikylpylässä, jossa on runsaat pukeutumistilat ja pariskunnan suunnittelema kuutiomainen sauna lasiseinineen.
– Ennen kuin ryhdyin suunnittelemaan taloa, pidin varmaankin vuoden tauon Pinterestistä. Halusin löytää ideat puhtaalta pohjalta ja intuitiivisesti. Suunnittelin kotiin asioita, joita ei ihan jokaisesta talosta löydy, Janita kertoo.
Janita ja Jarno suunnittelivat saunan itse. Puutuotteet tilattiin Kärävältä.
Saunan yhteydessä on tilava pukuhuone. Kuu-Kalusteessa teetetty puinen säilytyskaluste toimii penkkinä. Musta seinäkaappi on Svedbergin.
Perheen kotikylpylässä on hulppeat pukeutumistilat.
Perhossaaren puutalossa yhdistyvät hauskalla vanha aika ja modernit ratkaisut. Älyä on tuotu kotiin juuri sen verran, että se helpottaa arkea ilman turhauttavan monimutkaista tekniikkaa. ABB:n Free@home-ohjausjärjestelmä palvelee perheen tarpeita hyvin. Talon valaistusta voi ohjata mobiililaitteen välityksellä. Kylpyhuoneessa, WC-tiloissa sekä kodinhoitohuoneessa on liiketunnistimet.
– Erityisen käteväksi on osoittautunut se, että ulko-oven voi avata yläkerrasta vain nappia painamalla. Lapset kun unohtavat helposti ottaa avaimen mukaansa, Janita sanoo.
Vesimaisemaa voi ihastella aurinkotuoleilla tai ulkoporealtaassa istuskellen.
Modernissa puutalossa on valkoinen paneeliverhoilu ja musta peltikatto. Sisäänkäynnin edustalle suunniteltiin istutuskaukalo kasveille.
Vuonna 2019 valmistuneessa puutalossa on 312 neliötä: avokeittiö, olohuone, tv-huone, 3 makuuhuonetta, työhuone, halli, kodinhoitohuone, pukuhuone, saunaosasto, kaksi vaatehuonetta ja autotalli.
Nelihenkinen perhe viihtyy uudessa kodissaan hyvin, ja kaikki ovat tyytyväisiä siihen, että tilaa on tarpeeksi. Yksi Janitan ja Jarnon suosikkeja on massiivinen ruokapöytä, jonka ääreen mahtuu ruokailemaan paljon väkeä. Vieraita kestitäänkin tässä kodissa usein.
– Kodistamme kehkeytyi kaunis kokonaisuus, jossa on helppo ja hyvä elää, Janita pohtii.
Myös talon sijainti on pariskunnalle toiveiden täyttymys. Laiturille saatiin viime kesän alussa portaat, joten veteen on nyt helppo pulahtaa oman kodin edustalla.
– Maisemat olivat ehdottomasti yksi syy, miksi unelmoimme juuri Perhossaaresta. Huomioimmekin huoneiden ja ulkotilojen sijoittelun tarkasti, jotta saamme näkymät parhaalla mahdollisella tavalla osaksi asumista, Janita sanoo.
Kommentoi »