Meidän Talo

Unelma muuttui painajaiseksi – Tiina ja Samu ostivat keskeneräisen talon ja huomasivat myöhemmin, että jokin oli pahasti pielessä


Tiina ja Samu löysivät haaveidensa talon kyläillessään tuttaviensa luona Keski-Uudellamaalla. Siitä alkoi vuosien remonttirumba, josta seurasi vaikeuksien lisäksi myös yllättävää hyvää.
Kuvat Eveliina Mustonen
Valtavan terassin ympäröimä koti on saanut pikkuhiljaa täydennyksekseen oikean pihan. – Samu sai toteuttaa uskomatonta lahjakkuuttaan talon rakentamisessa, ja minä sitä, mitä rakastan, eli suunnittelua ja sisustamista, Tiina sanoo.

Marraskuussa 2009 yrittäjäpariskunta Tiina ja Samu kurkkivat juuri myyntiin tulossa olevan talon ikkunoista sisälle. Seinistä puuttuivat villat ja lattiat olivat betonipinnalla.

– Olimme etsineet kotia, jossa olisi tilaa elämiseen sekä iso tontti, jolle mahtuisi autotalli. Tässä talossa olivat ne kaikki. Helsingissä tontit ovat niin pieniä, ettei unelmamme olisi mahtunut niille, Tiina sanoo.

Vaikka rakennus oli täysin keskeneräinen, Tiina oli pakahtua innostuksesta, mutta Samu toppuutteli:

– Eihän Helsingin keskustan palvelujen tuntumasta ole mitään järkeä muuttaa pikkukuntaan Keski-Uudellemaalle. Vantaa on rajana.

Suuri amerikkalaistyylinen talo tuttavapariskunnan naapurustossa ei antanut Tiinalle mielenrauhaa. Hän ehdotti Samulle heti uutta vierailua tuttaville, joita he olivat aiemmin tavanneet vain noin kerran vuodessa.

– Pari viikkoa myöhemmin olimme ostaneet tämän talon, Tiina muistelee.

Rosteripintaiset kodinkoneet sopivat kauniisti yhteen romanttisen keittiökaapiston kanssa. Liesituuletin on Lapetekin.

Pariskunta piti perhepiiristä löytyneen rakennusmestarin kanssa suunnittelupalaverin, ja työt pääsivät käyntiin. Tammikuussa pakkanen vihmoi 25 asteen lukemissa. Tiina ja Samu rakensivat sisulla, vaikka näpit jäätyivät. Sähköalalla työskennellyt Samu teki pitkää päivää, ja Tiina oli apuna taitojensa mukaan.

Aluksi Samu asensi ulko-ovet paikoilleen. Sitten hän villoitti seinät, asensi höyrynsulkumuovit ja kipsilevyt. Sisäseinien maalauksen jälkeen oli vuorossa lattioiden asentaminen. Loppusilauksen vuoden kestäneille rakennustöille antoivat mieluisat kylpytilat.

– Emme riidelleet rakennusaikana mistään taloon liittyvästä asiasta, vaikka monet olivat varoitelleet, miten rankkaa aikaa rakentaminen on parisuhteelle. Mutta Samu kylläkin laihtui 17 kiloa, Tiina naurahtaa.

Kun tavaroita päästiin kantamaan uuteen kotiin, tunne oli vapauttava, sillä pariskunta oli asunut parin kuukauden ajan autotallin pienessä huoneessa kolmen koiransa kanssa.

Muutama kuukausi muuton jälkeen Tiina kirjoitti ahkerasti päivittämäänsä blogiin Style by Tiinamaria:

”Talo on valmis! Se tarjoaa meille kaiken, mistä olemme haaveilleet ja enemmänkin.”

Tiina kertoo pitävänsä siitä, että kodissa näkyy asukkaiden kädenjälki. Jokaisessa huoneessa on jotain itse tehtyä. Olohuone, ruokailutila ja keittiö ovat yhtenäistä tilaa. Samu latoi itse olohuoneen koristekiviseinän. Eteisaulan valoisan tunnelman viimeistelee kiiltolaminaattilattia. Sisustuksessa selkeänä visiona olivat vaaleus ja valoisuus.

Mutta äkkiä kaikki muuttui. Samu alkoi ihmetellä lattioiden kylmyyttä ja ryhtyi seuraamaan sähkönkulutusta.

Jokin oli pahasti pielessä. Hän päätti tarkastaa talon edellisten omistajien toteuttaman lattian rakenteen.

– Samun aavistus osui oikeaan, lattiassa oli rakennusvirhe. Kaikkein pahimmassa paikassa.

Unelma oli muuttunut painajaiseksi.

”Siitä alkoi iso rumba eri viranomaisten ja lakimiesten kanssa, joka ei johtanut mihinkään. Me ongelman suhteen täysin viattomat jäimme asian kanssa aivan yksin. NIIN VÄÄRIN!”

– Rakennustöiden alkuvaiheessa virhe olisi ollut halpa korjata. Jälkeenpäin se vaati todella kalliin ja ison työn. Kunpa olisimme tienneet virheestä jo taloa ostaessamme.

Hieman yli 200 neliöstään huolimatta kodissa on vain kolme makuuhuonetta, joista yksi on Tiinalla työhuonekäytössä. Tiina kirjoittaa blogiaan työhuoneessaan, johon tulee runsaasti luonnonvaloa.

Kun vastavalmistuneen talon korjaussuunnitelma oli tehty, Samu aloitti alakerran purkamisen. Sitten eteen tuli uusi vastoinkäyminen: Tiina sairastui hyvin harvinaiseen käsisairauteen ja joutui jäämään pois töistä. Pariskunta eli lähes pelkästään Samun tuloilla.

Tiina jaksoi edelleen kirjoitella blogiinsa – hitaasti, mutta päättäväisesti.

”Istun läppärin kanssa keittiössä korvatulpat päässä. En voi istua työhuoneessani, jossa normaalisti kirjoittaisin tätä. Työhuone on meinaan purettu. Samu piikkaa betonia irti, ja melu on kova. Koirat ovat onneksi autotallissa, jotta eivät melusta kärsi.”

Alakerran uudelleen rakentamisessa meni monta kuukautta. Pariskunta ammensi katastrofin keskellä voimia toisistaan ja ajatuksesta, ettei asiaa tarvitse enää murehtia, kun lattia on valmistunut.

– Monta kertaa olisi varmasti ollut vaara, että jommankumman pää pimahtaa. Luojan kiitos näin ei tapahtunut, Tiina kertoo nyt jo helpottuneena.

Yläkerran kylpyhuoneessa on tilaa 5,5 neliötä. Allaskaapissa on runsaasti säilytyspaikkoja pyyhkeille ja pesuaineille. Valaistus hoituu kattoon asennetuilla spottivaloilla. Kodin kaikki laatat ovat Pukkilasta. Yhdeksänneliöisessä löylyhuoneessa riittää tilaa saunotella vieraitakin. Lauteet ovat lämpökäsiteltyä haapaa.

Viime vuoden keväällä elämä alkoi taas hymyillä, sillä rakennusvirhe oli korjattu ja vastoinkäymiset jääneet taakse.

Pariskunnan sisustusmaku oli vuosien mittaan hiukan muuttunut, joten alakerran pähkinänsävyinen lattia vaihtui remontissa vaaleammaksi. Hiljalleen talo alkoi tuntua taas unelmien kodilta, ja Tiina aloitti töiden tekemisen ja opettelee elämään jäljellä olevan työkyvyn kanssa.

Jotain hyvääkin talon rakentamisesta seurasi. Samuun iski kipinä vaihtaa sähköalan hommat toiseen, ja nykyisin hän luotsaa omaa rakennusalan yritystään.

Vaikka kodin sisustus on vuosien mittaan laitettu uusiksi, se on ollut alusta asti aikaa kestävä. Sisustusmaun muututtua romanttisesta modernimpaan suuntaan muun muassa ruokaryhmä vaihtui. Ruokapöydän Samu on rakentanut itse tammesta ja raudasta.
Julkaistu: 9.1.2019