Ullakon viiston katon alla! Järviset viettävät kesää vanhassa rautatieläisten talossa Hangossa
Sisustus
Ullakon viiston katon alla! Järviset viettävät kesää vanhassa rautatieläisten talossa Hangossa
Sari ja Pauli Järvisen Hangon-puutalokodin sisustus on sekoitus merellistä raikkautta ja Aasiasta tuotuja kalusteita.
Julkaistu 6.8.2020
Kotivinkki

Sari ja Pauli Järvinen tekivät vuonna 2017 paluumuuton Suomeen useamman Kiinassa ja Malesiassa vietetyn vuoden jälkeen. He toivat mukanaan kontillisen kauniita huonekaluja ja taidetta. Osa aarteista päätyi samana vuonna löytyneeseen vapaa-ajankotiin Hankoon. Sari nauttii pikkukaupungin tunnelmasta myös arjessa ja matkustaa toisinaan junalla etätyöpäiväksi idylliseen ullakkokotiin.

Media-alalla työskentelevän Sari Järvisen, 54, ja liiketoimintajohtaja Pauli Järvisen, 54, vapaa-ajankoti sijaitsee Hangossa. Vanhan rautatieläisten talon toisessa kerroksessa sijaitseva 70 neliön ullakkohuoneisto sisältää kolme huonetta, avokeittiön, parven ja saunan. Sari tukee mielellään hankolaisia kauppiaita. Hanko-muki on paikallisesta sisustusliikkeestä Tian Verannasta.
Olohuoneesta avautuvan parvekkeen ovet saa auki, ja sisätila kasvaa ulos. Ikean Ektorp-sohva on nähnyt maailmaa ja muuttanut Järvisten mukana Aasiasta takaisin Suomeen.
Olohuoneen seinällä oleva puuveistos on indonesialaista käsityötä. Rottinkituoli on Malesiasta. Puulaatikon Sari löysi pellolta. Laatikko on alun perin Neuvostoliitosta.
Sarin lempihuonekaluja ovat Malesiasta ostetut rottinkituolit. Niille seuraa tekevät sisalmatto ja indonesialainen tiikkipöytä. Ullakolla on lämmin, joten kamiinaa tarvitaan harvoin.
Järvisillä käy usein vieraita. Keittiön pöydän ääreen mahtuu mukavasti iltaa istumaan. Pöytä ja tuolit matkasivat Järvisten mukana Kiinasta. Valaisin on Zuiverin Dek 51.

Sari, miten päädyitte hankkimaan kakkoskodin Hangosta?

Asuimme Paulin työn takia vuosia Aasiassa. Meillä oli pysyvä koti Espoossa, ja minä tein kesätöitä siellä, kun tulimme lomille kotimaahan. Kun palasimme kokonaan Suomeen, heräsi ajatus vapaa-ajankodista Hangossa.

Meille oli tulossa muuttokuorma Aasiasta, eivätkä kaikki huonekalut olisi mahtuneet Espooseen. Olin jo sopimassa kauppoja ylimääräisistä huonekaluista, kun Pauli ilmoitti, että kaikelle on paikka Hangossa. Hän oli löytänyt meille tämän kakkoskodin.

Pariskunnan muuttokuorma Kiinasta löysi paikkansa Hangosta.

Millainen historia vanhalla puutalolla on?

Talo on rakennettu vuonna 1917 ja ollut rautatieläisten asunto. Yli 80-vuotias naapurin rouva on asunut talossa koko ikänsä. Alun perin vain alakerta on ollut asuttua ja vintti kylmätilaa. Me ostimme ullakkoasunnon täysin remontoituna.

Koti oli valmiiksi remontoitu, joten Järviset tekivät vain pieniä muutoksia. Ikean kaapit saivat nahkavetimet Zuiver-valaisimen inspiroimana. Seinällä on Sarin äidille kuulunut Arabian Kauppatori-seinälautanen ja Sarin kirppikseltä ostama Hanko-lautanen.
Keittiön kaapiston nahkavetimiin inspiraatio tuli kattovalaisimesta.
Pentikin kaapin päällä pitävät majaa Kiinasta tuotu koristefiguuri ja lohikäärmeastiasto. Valaisin on Boknäsin ja taulut malesialaisen Howardin töitä.
Vaikka asunto sijaitsee toisessa kerroksessa, siiheen kuuluu oma piha, vieläpä aitiopaikalla talon päädyssä.

Ette tehneet remontteja, mutta kerro pihasuunnitelmasta.

Meidän ei ole tarvinnut tehdä käytännössä juuri mitään, koska kaikki oli valmista pihaa lukuun ottamatta. Pihasuunnittelma oli tehty, ja se oli maisema- ja puutarhasuunnittelija Eva Wuiten. Hauska sattuma oli, että hän on auttanut meitä myös Espoon-kotimme pihasuunnittelussa. Jossain vaiheessa laitamme pihamme ympärille aidan yksityisyyden lisäämiseksi.

Olohuoneen parvekkeelle tilasimme markiisikatoksen, koska auringon paahteessa asunnosta tulee todella kuuma.

Näkymä portaikosta olohuoneeseen. Vasemmalla on wc ja oikealla kylpyhuone. Lokit lensivät Sarin luo Kierrätyskeskuksesta. Taulun on maalannut Eira Lindroos.
Pesukone lisää asumismukavuutta vapaa-ajankodissa, kun ei ole kiire kotiin pyykkäämään. Kylpyhuoneesta on ovi sähkösaunaan.
Toinen makuuhuoneista toimii työhuoneena, kun Sari pitää etätyöpäivän Hangossa. Pöytä ja tuoli ovat Boknäsistä, taulu Kiinasta ja naamiot Malesiasta.
Välillä Sari lähtee Hankoon tekemään etätyöpäivän.

Asunnossa ei ole juuri säilytystilaa. Miten olette ratkaisseet säilytyksen?

Meillä ei ole ollenkaan komeroita, mutta saimme katon alle jäävän matalan hukkatilan käyttöön tekemällä kolon eteen pyörillä liikkuvan sermin. Sen taakse voi kätevästi laittaa tavaroita pois silmistä.

Makuuhuoneessa on viisto katto ja kattoikkuna. Asunnossa ei ole lainkaan komeroita, mutta tavaroita säilytetään sermin takana ja vaatteita koriarkussa.

Miten olet sisustanut Hangon-kodin?

Suosin luonnonmateriaaleja, kuten pellavatekstiilejä ja sisalmattoja. Sininen sopii Hankoon, mutta olen sitä vähän jo karsinut. Vaihtelen jatkuvasti sisustusta, sillä vain muutos on pysyvää.

Huonekalut ovat Aasiasta tuotuja tai sinne mukanamme matkanneita. Pidimme aasialaisesta tyylistä jo ennen sinne muuttoamme. Esineitä ja astioita olen ostanut kirpputoreilta ja Kierrätyskeskuksista. Ainut uusi hankinta tänne oli sohva parven oleskelutilaan.

Satamassa on juuri sitä Hanko-henkeä, josta Sari ja Pauli nauttivat. Puutarhakeinu on Maskusta, tuolit Bauhausista ja pöytä hankolaiselta kirpputorilta. Lippusiima Indiskasta. Puutarhan on suunnitellut Eva Wuite.

Millaista on viettää vapaa-aikaa Hangossa?

Paulin kollega houkutteli meitä tänne pitkään. Pauli halusi merinäköalan ja pihan. Lähellä satamaa on oikeaa Hanko-henkeä, sillä täällä voi katsoa laivojen tuloa ja lähtöä. Pidämme erityisesti sesongin ulkopuolisesta kaudesta, kun kaupunki hiljenee turisteista.

Järvisten kakkoskoti on vanhassa rautatieläisten talossa Hangon sataman tuntumassa. Ullakkoasuntoon kuljetaan talon päädystä.
1 kommentti