Ulkoporealtaan käyttökustannukset – katso vinkit altaan sähkölaskun pienentämiseen
Energiankulutus
Ulkoporealtaan käyttökustannukset – katso vinkit altaan sähkölaskun pienentämiseen
Korona-aika synnytti poreallasbuumin, jonka harmilliseksi jatkoksi maailmantilanne muodosti energiakriisin. Kuinka yhtälöstä selvitään ja miten ulkoporealtaan käytössä voi säästää rahaa?
Julkaistu 26.6.2023
Meidän Mökki

Lämpimässä vedessä oleskelu ja kauniiden maisemien katselu porealtaasta on nautinto, josta monet haaveilevat. Kun haave on toteutunut, allas hankittu ja käyttövalmis takapihalla, sitä kannattaa myös käyttää vähän samaan tapaan kuin autoakin: miksi ostaisi arvokkaan ja toivotun asian, jos ei sitä käytä?

Sähkön hintoja ja sähkölaskuja katsellessa kylpymääriä on alettu puntaroida. Kun sähkön hinta viime vuonna pomppasi, altaan omistajilta tuli yrityksiin alku­reaktiona kyselyjä siitä, miten voisi säästää sähköä.

Nyt tilanne on jo toisentyyppinen. Monet ennen pörssisähköä pelänneet ovat siirtyneet siihen. Sähkö on halvempaa yöllä, joten altaan voi laittaa tekemään vedensuodatuksen ja lämmityksen esimerkiksi öisin.

Altaan omistaja voi tehdä paljonkin sille, miten ison palan sähkölaskusta laite haukkaa.

Poreallasyrityksissä on viime aikoina kuumeisesti innovoitu. Mitä voitaisiin muuttaa, jotta altaista tulisi yhä energiatehokkaampia ja ekologisempia? Muutoksia voidaan tehdä esimerkiksi kanteen ja eristykseen, jotka vaikuttavat altaan energiankulutukseen.

Poreallasyritys Drop on kuluttajien toiveiden pohjalta tuonut markkinoille hybridimallin, jota voi sähkön lisäksi lämmittää puulla. Ylläpitolämmitys voidaan hoitaa siinä sähköllä, ja esimerkiksi alle kymmenasteisen veden lämmittäminen kamiinalla 37-asteiseksi kestää pari tuntia. Sähkölämmitin mittaa veden lämpötilaa ja menee päälle taas, kun lämpötila laskee asetetun alle.

Yritysten innovaatioiden lisäksi myös altaan jo omistava voi tehdä paljonkin sille, miten ison palan sähkölaskusta laite haukkaa. Jonkin verran merkitystä on sillä, että kansi on tiivis ja kunnossa – vettynyt ja huonokuntoinen kannattaa uusia. Huonon kunnon tunnistaa esimerkiksi siitä, että kansi on todella painava. Kannen päälle myydään myös suojahuppua. Novitek on tuomassa markkinoille lähiaikoina energiatehokkaamman ja pitkäikäisen kannen.

Altaan eristystä voi myös parantaa. Jos lähtee tekemään sitä itse, pitää muistaa huolehtia siitä, että altaan huollettavuus säilyy ja allas hengittää. Eristemateriaalien lämmöneristävyydessä ja ominaisuuksissa on myös eroja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota allasta valitessa.

Sähkölaskuun vaikuttaa toki veden lämpökin, mutta sitä harva haluaa suuremmin laskea altaasta, jossa nimenomaan on tarkoitus nauttia lämmöstä. Pidemmän poissaolon ajaksi lämpötilaa kannattaa laskea.

Suojaisalla pihalla katoksen alla energiankulutus on paljon pienempää kuin tuulisella paikalla rantakalliolla tai pellolla.

Vedestäkin voi joutua maksamaan. Ulkoporealtaan vesi vaihdetaan yleensä pari kolme kertaa vuodessa, jos se on omassa käytössä. Tiheämpikin tahti voi olla tarpeen, jos perheessä on esimerkiksi pikkulapsia tai allas on vuokrakäytössä.

Kun altaan kansi avataan ja porepumput laitetaan pörisemään, sähkönkulutus lisääntyy. Siksi myös käyttökertojen määrä näkyy sähkölaskussa.

Jos allasta on vasta hankkimassa, myös sen sijoittamispaikkaa kannattaa harkita. Suojaisalla pihalla katoksen alla energiankulutus on paljon pienempää kuin tuulisella paikalla rantakalliolla tai pellolla. Suojaan tuulelta allas menee mukavasti myös terassiin upotettuna.

Suurin allasbuumi on jo koronapandemian pahimman vaiheen jälkeen laantunut. Hankintoja mietitään selvästi nyt pidempään, ja kun vielä vuosi sitten altaan hankkijoita kiinnosti enemmänkin sen ulkonäkö, nyt kiinnostavat energiatehokkuus ja pitkäikäisyys.

Myös ekologisuudesta kysytään nyt yhä enemmän. Esimerkiksi Novitekin altaiden ulkoverhoilussa käytetty UPM-komposiitti on osittain kierrätettyä ja letkut on tehty kierrätetystä materiaalista.

Ostajien toiveisiin kuuluvat nyt erityisesti mallit, joissa voi nauttia hierovista poreista. Osa haluaa altaan, jossa on istumapaikkojen lisäksi yksi tai kaksi makuupaikkaa. Suosiossa ovat myös terasseihin upotettavat mallit. Tyypilliseen versioon sopii viisi henkeä, mutta seitsemän hengen altaatkin tekevät kauppansa.

Vuokralaisten yleinen toive on, että vuokramökin pihasta löytyy palju tai poreallas. Vaikka allas sähköä kuluttaakin, se voi parhaimmillaan kasvattaa vuokralaisten kiinnostusta mökkiin niin, että vuokratuloilla saadaan myös katettua allashankintaa ja sen kuluttamaa sähköä.

Mitä porealtaan lämmitys maksaa?

  • Moni pelkää, että ulkoporealtaan lämmitys tuo ison lisän sähkölaskuun. Altaiden sähkönkulutusta voi ja kannattaakin ennalta vertailla. Kulutusta voi myös pienentää esimerkiksi hyödyntämällä pörssisähkön halvempia kellonaikoja eli asettamalla allasveden suodattumaan ja lämpenemään yöllä.
  • Novitek mittautti 190 × 190 cm kokoisen, tuhannen litran Luosto-altaansa sähkönkulutuksen Tampereen yliopistolla. 37 asteen peruslämpö 6,5-asteisessa ulkotilassa kulutti normaaleilla suodatusasetuksilla 2390 kWh vuodessa. Kun allasta käytettiin todella aktiivisesti, kolme kertaa viikossa pari tuntia kerrallaan poreiden kanssa, kulutus nousi 3373 kilowattituntiin vuodessa.
  • Vastaavasti Luosto-altaan peruslämmön ylläpito maksoi 23 sentin kilowattituntihinnalla ilman siirtomaksua 545 euroa vuodessa ja aktiivinen käyttö 770 euroa vuodessa.
  • Suurempi, 230 × 230 cm allas 1700 litran vesimassalla kulutti 700 kWh enemmän vuodessa.

Asiantuntijat: myyntijohtaja Sampsa Nurmi, Novitek ja tuotevastaava Arttu Rantala, Drop

Kommentoi »