Koko seinän kaapisto vai muunneltava kokonaisuus? 12 tyylikästä säilytysratkaisua, jotka pitävät vaatteesi järjestyksessä
Vaatesäilytys
Koko seinän kaapisto vai muunneltava kokonaisuus? 12 tyylikästä säilytysratkaisua, jotka pitävät vaatteesi järjestyksessä
Kokosimme käytännöllisiä mutta näyttäviä ideoita erilaisiin vaatteiden säilytysratkaisuihin. Kun pohdit vaatesäilytystä, suunnittele samalla myös valaistus. Värit, materiaalit ja silitystarve paljastuvat vasta hyvässä valossa.

1. Räätälöidyt ovet

Kun leveän makuuhuoneen tila halutaan käyttää maksimaalisesti hyväksi, käytännöllisin ratkaisu vaatesäilytykseen on seinänkokoinen vaatekaapisto. A.S. Helsingö valmistaa Suomessa MDF:stä kaapinovia Ikean Pax-kaapistojen runkoihin. Ensiö-peiliovien sävy on Feather Grey. Lankavetimet ovat messinkiä. Kuva A.S. Helsingö.

2. Häivytä pois silmistä

Kun ovissa on vetimien sijasta ponnahdusmekanismi, valkoinen, tasajakoinen kaapisto jää vain hienostuneeksi ja huomaamattomaksi taustaksi. Erikoiseen tilaan kaapit täytyy teettää, mutta suorakulmaisessakin tilassa paras lopputulos syntyy useimmiten tismalleen mittojen mukaan teettämällä.

3. Peiliefekti

Peiliovikaapisto avartaa tilaa etenkin, jos siitä peilautuu huoneen ikkuna. Liukuovien kehysprofiileilla on iso vaikutus huoneen ilmeeseen: valkoiseen huoneeseen tuovat ryhtiä mustat metallikehykset. Smart Mirror -liukuovet ovat Kvikin. Kaapistonlevyiseen vaatetankoon ripustettuina vaatteet säilyvät sileämpinä kuin hyllyissä. Kuva Kvik.

4. Arvokkaasti esille

Vaatehuoneeseen tai eteiseen mittojen mukaan räätälöidyn kaapiston juju on suljetun ja avoimen säilytystilan yhdistäminen. Kaunis puunsävy tuo kokonaisuuteen lämpöä ja arvokkuutta. Käsinmaalattu kaapisto on Kvänumin Ekeby-malli, Creanno.

5. Kompaktia ja käytännöllistä

Seinään asennettava kiskojärjestelmä sopii monenlaisiin tiloihin. Erilaisilla lisäosilla, kuten koreilla, tangoilla ja kenkätelineillä, saat räätälöityä itsellesi käytännöllisimmän ratkaisun. Ja mikä parasta, kun kiskot on kerran kiinnitetty seinään, kokonaisuutta on jatkossa helppo muunnella. Kuva Elfa.

6. Kompakti kokonaisuus

Vuoteen ympärille rakennettu kaapisto säästää tilaa ja antaa sängylle raamit. Ylä- ja alakaappien välissä on kätevät vetolaatikot alusvaatteille. Kotimaisen Köksfolkin Sleek-MDF-ovet sopivat Ikean kaapistojen runkoihin. Kaapiston ovissa ja taustalevyssä on Tikkurilan sävy X500. Kuva Köksfolk.

7. Hyödynnä syvennys tai tee sellainen

Seinän tasossa oleva liukuovikaapisto säilyttää tilan selkeänä. Sen voi tehdä vanhojen kiinteiden komeroiden tilalle tai syvennykseen. Uudiskohteessa paikka kannattaa miettiä jo suunnitteluvaiheessa. Perusrunko muuttuu persoonalliseksi ovien avulla. Haluatko seinäpinnasta erottuvat vai siihen sulautuvat ovet? Haluatko kiiltävää vai mattaa? Valkoista vai väriä? Jos tila on nafti, liukuovet saattavat olla hyvä vaihtoehto. Ne vaativat kiskoineen vähän enemmän syvyyttä, mutta ovien aukeamiselle ei tarvitse varata tilaa. Kuva Ikea.

Kekseliäisyydellä kiinteäänkin komeroon saa monenlaista säilytystilaa.

8. Kaikki pinnat hyötykäyttöön

Erilaiset seinäkiinnitteiset säilytystaulut sopivat loistavasti asusteiden ja pienten tilpehöörien järjestämiseen. Taulusta saa otettua kaiken hyödyn irti erikseen myytävillä koukuilla, rasioilla ja laatikoilla. Jos haluat välttää kiinteiden tankojen ja hyllyjärjestelmien asentamista, irralliset vaaterekit ovat kevyt ja helppo ratkaisu. Hanki tankotilaa riittävästi, jotta saat vaatteet ripustettua tarpeeksi väljästi ja ilmavasti. Näin tekstiilit eivät turhaan rypisty tai sähköisty. Kuva Ikea.

9. Mittatilausratkaisut

Mittatilausratkaisut pelastavat persoonallisten tilojen säilytysongelmissa. Liukuovetkin saa teetettyä haluttuun muotoon. Ovien tumma pinta korostaa tilan erikoisia kulmia, ja peilipulmakin tulee samalla ratkaistua. Kuva HTH-Keittiö.

10. Minimalistin valinta

Makuuhuoneen kolmen neliön vaatehuoneessa säilytetään kahden ihmisen vaatteita ja kenkiä. Puustellin seinänlevyinen kaapisto kätkee vaatetangon ja avohyllyn. Swedoorin Easy 201 Slide in -liukuovi on kotimaista puuta ja voidaan asentaa seinän sisään tai päälle liukuvaksi.

11. Koko seinän kaapisto

Teetetyllä kaapistolla voi hyödyntää koko ovi- tai ikkunaseinän. Elegantin Helena-kaapiston sisälle on asennettu valaistus. Näppärä tankohissimekanismi lisää käyttömukavuutta. Tikastanko helpottaa yläkaappien käyttöä ja toimii tarvittaessa henkarivaatteiden telineenä. Kuva Jalokaluste.

12. Esillä ja piilossa

Tee osasta vaatesäilytystäsi rohkeasti visuaalinen elementti. Kokoa kauneimmat vaatteesi ja asusteesi näyttävästi lasiovien taakse ja laita loput piiloon. Kvänumin Broby-kokonaisuus on käsinmaalattu. Kaapiston sisäosat ovat valkaistua tammea. Nahkaverhoillut tangot viimeistelevät kokonaisuuden. Kuva Creanno.

Parhaimmillaan säilytyskaluste on ilo silmälle. Lasiovelliseen kaapistoon ei kerry turhaa ja tarpeetonta.

Muokattu 4.10.23 klo 10.55: Juttuun lisätty uusia ideoita ja kuvia.

Kommentoi »