Meidän Talo

Koko seinän kaapisto vai siirrettävä hyllykkö? 11 tyylikästä säilytysratkaisua, jotka pitävät vaatteesi järjestyksessä

Koko seinän kaapisto vai siirrettävä hyllykkö? 11 tyylikästä säilytysratkaisua, jotka pitävät vaatteesi järjestyksessä
Kokosimme käytännöllisiä mutta näyttäviä ideoita erilaisiin vaatteiden säilytysratkaisuihin. Kun pohdit vaatesäilytystä, suunnittele samalla myös valaistus. Värit, materiaalit ja silitystarve paljastuvat vasta hyvässä valossa.
Julkaistu: 8.2.2019

1. Häivytä pois silmistä

Kun ovissa on vetimien sijasta ponnahdusmekanismi, valkoinen, tasajakoinen kaapisto jää vain hienostuneeksi ja huomaamattomaksi taustaksi. Erikoiseen tilaan kaapit täytyy teettää, mutta suorakulmaisessakin tilassa paras lopputulos syntyy useimmiten tismalleen mittojen mukaan teettämällä.

2. Arvokkaasti esille

Vaatehuoneeseen tai eteiseen mittojen mukaan räätälöidyn kaapiston juju on suljetun ja avoimen säilytystilan yhdistäminen. Kaunis puunsävy tuo kokonaisuuteen lämpöä ja arvokkuutta. Käsinmaalattu kaapisto on Kvänumin Ekeby-malli, Creanno.

3. Kompaktia ja käytännöllistä

Seinään asennettava kiskojärjestelmä sopii monenlaisiin tiloihin. Erilaisilla lisäosilla, kuten koreilla, tangoilla ja kenkätelineillä, saat räätälöityä itsellesi käytännöllisimmän ratkaisun. Ja mikä parasta, kun kiskot on kerran kiinnitetty seinään, kokonaisuutta on jatkossa helppo muunnella. Kuva Elfa.

4. Tee se itse -teline

Sahaa jämäkästä pahviputkesta sopivan pituisia kappaleita ja lado ne päällekkäin ilmavaksi kenkätelineeksi. Tarvittaessa putket voi liittää toisiinsa klipseillä. Hauska teline on paitsi sisustuksellinen ja helppo siirtää, se myös houkuttelee perheen pienimpiä innostumaan järjestyksenpidosta.

5. Hyödynnä syvennys tai tee sellainen

Seinän tasossa oleva liukuovikaapisto säilyttää tilan selkeänä. Sen voi tehdä vanhojen kiinteiden komeroiden tilalle tai syvennykseen. Uudiskohteessa paikka kannattaa miettiä jo suunnitteluvaiheessa. Perusrunko muuttuu persoonalliseksi ovien avulla. Haluatko seinäpinnasta erottuvat vai siihen sulautuvat ovet? Haluatko kiiltävää vai mattaa? Valkoista vai väriä? Jos tila on nafti, liukuovet saattavat olla hyvä vaihtoehto. Ne vaativat kiskoineen vähän enemmän syvyyttä, mutta ovien aukeamiselle ei tarvitse varata tilaa. Kuva Ikea.

Kekseliäisyydellä kiinteäänkin komeroon saa monenlaista säilytystilaa.

6. Kaikki pinnat hyötykäyttöön

Erilaiset seinäkiinnitteiset säilytystaulut sopivat loistavasti asusteiden ja pienten tilpehöörien järjestämiseen. Taulusta saa otettua kaiken hyödyn irti erikseen myytävillä koukuilla, rasioilla ja laatikoilla. Jos haluat välttää kiinteiden tankojen ja hyllyjärjestelmien asentamista, irralliset vaaterekit ovat kevyt ja helppo ratkaisu. Hanki tankotilaa riittävästi, jotta saat vaatteet ripustettua tarpeeksi väljästi ja ilmavasti. Näin tekstiilit eivät turhaan rypisty tai sähköisty. Kuva Ikea.

7. Mittatilausratkaisut

Mittatilausratkaisut pelastavat persoonallisten tilojen säilytysongelmissa. Liukuovetkin saa teetettyä haluttuun muotoon. Ovien tumma pinta korostaa tilan erikoisia kulmia, ja peilipulmakin tulee samalla ratkaistua. Kuva HTH-Keittiö.

8. Väriä ja ilmettä

Totutusta valkoisesta peruskaapistosta poiketen säilytysratkaisu voikin tuoda ilmettä huoneelle ja olla jopa sen katseenvangitsija. Kartano-malliston kauniisti työstetyt ovet ja sisäosat nostavat arjen uudelle tasolle. Ei haittaa, vaikka vaatekaapin ovet jäisivät auki. Kuva AINA-keittiö.

9. Siirrä tarpeen mukaan

Pyörillä varustettu hyllykkö on kätevästi siirreltävä säilytystila. Harkitsevalle sisustajalle oveton kaluste antaa mahdollisuuden leikitellä kaapin sisällöllä ja ottaa vaatteet osaksi tilaa. Tarvittaessa kalustetta voi hyödyntää myös tilanjakajana. Avoimeen osaan voi asentaa kaksi tankoa allekkain paitojen, housujen tai muiden asusteiden ripustusta varten. XYLO-vaatekaapin on suunnitellut Kenneth Wikström. Kuva Formverk.

10. Koko seinän kaapisto

Teetetyllä kaapistolla voi hyödyntää koko ovi- tai ikkunaseinän. Elegantin Helen-kaapiston sisälle on asennettu valaistus. Näppärä tankohissimekanismi lisää käyttömukavuutta. Tikastanko helpottaa yläkaappien käyttöä ja toimii tarvittaessa henkarivaatteiden telineenä. Kuva Jalokaluste.

11. Esillä ja piilossa

Tee osasta vaatesäilytystäsi rohkeasti visuaalinen elementti. Kokoa kauneimmat vaatteesi ja asusteesi näyttävästi lasiovien taakse ja laita loput piiloon. Kvänumin Brody-kokonaisuus on käsinmaalattu. Kaapiston sisäosat ovat valkaistua tammea. Nahkaverhoillut tangot viimeistelevät kokonaisuuden. Kuva Creanno.

Parhaimmillaan säilytyskaluste on ilo silmälle. Lasiovelliseen kaapistoon ei kerry turhaa ja tarpeetonta.
Kommentoi »