Kylpyhetki tähtitaivaan alla! Tytti rakensi ammeista nuotiolla lämpiävän pihakylvyn – ainoa kustannus 5 euron kultapossut

Kylpyhetki tähtitaivaan alla! Tytti rakensi ammeista nuotiolla lämpiävän pihakylvyn – ainoa kustannus 5 euron kultapossut
Tytti Vilenius perheineen teki soman pihakylvyn ilmaiseksi saamistaan materiaaleista. Ammeita on rinnakkain kaksi, joten kylvyssä on kiva istua kaverin kanssa jutellen ja pimeneviä iltoja ihaillen.
Julkaistu: 1.8.2018

Mistä saitte idean tunnelmalliseen pihakylpyläänne?

Näimme joskus Pinterestissä kuvan, jossa oli amme ja sen alla nuotio. Kaksi vuotta sitten teimme idean pohjalta oman pihakylpymme yhdestä ammeesta. Viime talvena satuin löytämään toisen lähes identtisen ammeen, joten kylpymme sai laajentua.

Ammeet ovat kakkoskotimme, vanhan sotilastorpan, pihapiirissä Päijät-Hämeessä. Meillä on myös palju, mutta sen lämmittäminen ja täyttäminen vie turhan paljon aikaa, kun teemme loma-asunnollemme pikaisia käyntejä.

Ammeet myös vievät vähemmän vettä kuin paljut – varsinkin, kun halutessaan voi lämmittää niistä vain toisen.

Tytti Vilenius ja hänen tyttärensä Peppi Helminen nautiskelevat hemmottelevasta piparminttukylvystä. Kuvat: Tytti Vileniuksen kotialbumi

Mistä kylpynne koostuu, ja miten rakensitte sen?

Kylpyyn kuuluu kaksi vanhaa ammetta, sängynpäädyt sekä uusimpana toiseen sängynpäätyyn kiinnitetyt pienet koristepossut.

Ammeissa oli valmiina metallikehikot, joiden varassa ne ikään kuin roikkuvat. Sängynpäädyt kiinnitimme niihin rautalangalla.

Mieheni teki ammeiden alle laatoista tukevan pohjan, jotta ne kestävät vesikuorman menemättä vinoon. Vahingosta viisastuneena, sillä kerran ammeen toisen puolen jalka lipesi alustaltaan ja humpsahdimme lähes kyljelleen maahan.

Molempien ammeiden alla on tulipesät, joiden pohjalla on hiekkaa ja reunoilla tiiliä. Lisäksi alla on kuopat poistovesille. Ne on täytetty kivillä veden imeyttämisen helpottamiseksi.

Viimeisimpänä ammeet ovat saaneet koristeekseen kultamaalilla maalatut possut.

Mistä löysitte materiaalit, ja mitä ne maksoivat?

Olemme löytäneet kaikki tarvikkeet koristepossuja lukuun ottamatta paikallisesta roskalava-ryhmästä Facebookista. Possut ostimme kirpputorilta, ja maalasimme ne kultamaalilla.

Hintaa on tullut kaikkiaan vain noin viisi euroa – possut kultamaaleineen ovat ainoa asia, jotka olemme ostaneet.

Miten täytätte ammeet?

Täytämme ammeet pääosin sadevedellä, jota keräämme täällä lähes joka rakennuksen katolta. Tämä on kuivan maan torppa, joten pyrimme käyttämään sadeveden mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi. Kaivovesi on käytössä vain silloin, kun sadevedet loppuvat.

Pihakylpy on rakennettu perheen kakkoskodin pihaan.

Miten lämmitätte veden?

Lämmitys on vaatinut hieman kokeiluja, jotta ei vahingossa lämmitä liikaa – ohuet, metalliset ammeet lämpenevät suhteellisen nopeasti. Ammeita siis käytetään hieman erilailla kuin paljua: veteen mennään sitten, kun ammeen pohjan ja veden lämpötila ovat tulen sammuttua asettuneet sopiviksi. Tarvittaessa olemme aluksi käyttäneet istuinalusena puuritilää.

Poltamme tulipesässä omalta tontilta kaadettuja lehtipuuhalkoja. Havupuita emme enää käytä niiden räiskymisen vuoksi.

Amme kannattaa täyttää vedellä jo ennen tulen sytyttämistä. Tuli kannattaa pitää suhteellisen pienenä, näin veden lämpötilaa on helpompi hallita. Kylmällä ilmalla olemme pitäneet ammeen päällä vanhoja ikkunoita kansina, jotta vesi lämpiäisi nopeammin. Digitaalinen paistomittari on oiva apu lämmittäessä: se hälyttää, kun puita ei tarvitse enää lisätä.

Kun avotulesta on kyse, pitää ottaa huomioon myös metsäpalovaroitukset. Kun on ollut pitkään kuivaa, emme lämmitä ammeita.

Kuinka ammeet kestävät kuumuutta?

Ammeissa ei näy mitään kuumuuden aiheuttamaa kulumista, vaikka toinen on jo kolmatta vuotta käytössä. Ammeiden pohjathan nokeentuvat, mutta se ei haittaa.

Valurauta-ammeet olisivat varmasti olleet näitä ohuita kestävämpiä, mutta samalla myös hitaampia lämmittää. Valurauta-ammeen kanssa joutuisi myös odottamaan pidempään, että pohjan lämpötila viilenisi lämmittämisen jälkeen istumiseen sopivaksi.

Ohuen metalliammeen pohja kuumenee nopeasti liiankin kuumaksi. Tytin mukaan veteen kannattaakin mennä vasta, kun tuli on jo sammunut sekä vesi ja ammeen pohja tasaantunut sopivan lämpöiseksi.

Kerro kylpyhetkistänne!

Joskus olemme tehneet hemmottelevan piparminttukylvyn tuoreista yrteistä. En halua lisätä kylpyyn mitään synteettisesti valmistettua tai ympäristölle haitallista, koska näin toimiessamme voimme kaataa veden kasvimaalle tai imeyttää sen ammeen alle maahan.

Yleensä kylvemme vain puhtaassa sadevedessä ilman sen kummempia mausteita. Kääpiöpinserimme Omppu uiskentelee ammeissa vielä jälkeemme seuraavana päivänä.

Tämän kesän helteillä olemme säästelleet vettä, ja jättäneet kylpemiset väliin. Aiemmin olemme kylpeneet lähes joka kerta, kun olemme olleet kakkoskodissamme. Itse tykkään ennemmin loikoilla lämpöisessä vedessä ja katsella taivaalle kuin mennä saunaan!

Mikä kylvyssänne on parasta?

Paras fiilis tulee siitä, että nollabudjetilla ja viitseliäisyydellä voi saada tosi kivoja juttuja aikaan. Samalla periaatteella pyrimme muutenkin rakentelemaan uusia juttuja.

Kommentoi »