Tyräkkien lajikirjosta löytyy niin trendikasveja kuin vanhoja tuttavuuksiakin – tutustu erilaisiin tyräkkeihin ja kasvien hoito-ohjeisiin

Tyräkkien lajikirjosta löytyy niin trendikasveja kuin vanhoja tuttavuuksiakin – tutustu erilaisiin tyräkkeihin ja kasvien hoito-ohjeisiin
Tyräkkejä luullaan usein kaktuksiksi, mutta totuus on hieman toinen. Ensimmäisenä ei myöskään tulisi mieleen, että lähestulkoon jokaisesta kodista löytyy tyräkki aina joulun aikaan. Tutustu erilaisiin tyräkkeihin sekä kasvien hoitoon ja löydä omat suosikkisi!
Julkaistu: 14.9.2018

Tyräkkien (Euphorbia) sukuun kuuluu valtava lajikirjo ja tyräkit onkin yksi maailman suurilukuisimmista kasvisuvuista. Tropiikin lajeja voi kasvattaa huonekasveina, mutta osa lajeista on meilläkin ulkona monivuotisina kasvavia perennoja. Suomalaisessa viljelykasvien nimistössä on mainittu peräti 39 tyräkkilajia.

Tyräkkejä luullaan usein kaktuksiksi, mutta kaktuksia ne eivät ole. Kaktukset ja tyräkit eroavat siinä, että kaktuksista ei tihku valkoista maitiaisnestettä, jos varren katkaisee. Tyräkeistä sen sijaan tihkuu runsaasti maitiaisnestettä, joka ärsyttää ihoa. Siksi tyräkkejä käsitellessä on syytä pestä kädet, jos maitiaisnestettä valuu iholle.

Nukkatyräkki (Euphorbia leuconeura)

Nukkatyräkki tuottaa runsaasti siementaimia, joita monet nukkatyräkin omistajat jakavatkin eteenpäin.

Hoito

Nukkatyräkki viihtyy huoneenlämmössä ja tarvitsee valoa, joten itä- tai länsi-ikkuna on sille paras kasvupaikka. Kastele nukkatyräkkiä kerralla reilusti ja anna mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Kastele nukkatyräkkiä lannoitevedellä parin viikon välein kasvukauden aikaan, eli maaliskuusta syyskuuhun. Talviaikaan kasvi saattaa pudotella lehtiään, ja silloin nukkatyräkkiä on syytä kastella niukasti.

Jos nukkatyräkki kukkii ja tekee siemeniä, saat nopeasti uusia taimia kylvämällä ne. Nukkatyräkille on tyypillistä, että se "ampuu" siemeniään ympäriinsä, kun ne kypsyvät. Tästä syystä lähikasvien mullasta saattaa pilkistää nukkatyräkin taimia ihan kylvämättäkin.

Piikkikruunut (isopiikkikruunu Euphorbia milii var. splendens ja jättipiikkikruunu Euphorbia x lomii)

Piikkikruunuilla on pienet kirkkaanväriset kukat ja hyvin piikikkäät varret.

Hoito

Piikkikruunut vaativat paljon valoa etenkin, jos haluat niiden kukkivan. Keväästä syksyyn voit kasvattaa piikkikruunuja valoisalla itä- tai länsi-ikkunalla. Talvella valoa on niukasti, joten siirrä kasvi eteläikkunalle.

Istuta piikkikruunu kaktusmultaan ja kastele reilusti, mutta anna pintamullan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Talvella kasvia on syytä kastella niukasti.

Lannoita kasvia muutaman viikon välein nestemäisellä lannoitteella kukinnan edistämiseksi. Annostele kuitenkin vain puolet lannoitteen annosmäärästä, sillä liiallinen lannoitus edistää lehtien kasvua kukinnan kustannuksella.

Pylvästyräkki (Euphorbia trigona)

Pylvästyräkki on noussut valtavaan suosioon. Onneksi se on myös hyvin helppo huonekasvi.

Hoito

Pylvästyräkki saattaa olla kookas, mutta sillä on kokoonsa nähden melko pieni juuristo. Siksi kasvia ei saisi istuttaa liian isoon ruukkuun. Liian isossa ruukussa multa kuivuu hitaasti, joten kasvi saattaa kärsiä liiallisesta kosteudesta ja mädäntyä. Jos kookas kasvi ei meinaa pysyä pystyssä pienen ruukun vuoksi, upota ruukku isomman suojaruukun sisään. Varmista silloin, ettei suojaruukun pohjalle valu kasteluvettä, joka jää seisomaan juuristoon.

Kastele pylvästyräkki kerralla kunnolla, mutta anna sitten mullan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Pylvästyräkki pyrähtää nopeaan kasvuun, jos lannoitat sitä kasvukaudella kerran kuussa.

Valon suhteen pylvästyräkki on helppo kasvi, sillä se viihtyy niin varjossa, puolivarjossa kuin paahteessakin.

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima)

Kyllä vain, joulutähtikin kuuluu tyräkkikasveihin!

Hoito

Joulutähti tarvitsee valoisan, vedottoman ja lämpimän kasvupaikan. Kun hankit joulutähden talvella, pakkaa se paksuun suojapaperikerrokseen, ettei kasvi saa kylmää.

Kastele joulutähteä usein ja vähän kerrallaan. Mullan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välillä. Liika kastelu aiheuttaa juurten mädäntymisen. Liian kuivana pidetty taimi taas pudottelee lehtiään.

Monivuotisia, perennoina kasvatettavia tyräkkejä

  • peittotyräkki (Euphorbia capitulata)
  • kenttätyräkki (E. esula)
  • himalajantyräkki (E. griffithii)
  • rentotyräkki (E. myrsinites)
  • rantatyräkki (E. palustris)
  • kultatyräkki (E. polychroma)

Juttua muokattu 14.11.2019 klo 11: Pylvästyräkki-väliotsikon alla oli aiemmin kuva jättityräkistä. Tilalle vaihdettiin kuva oikesta lajista.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kasteluvahdit kaikille kasveillesi! Tilaa omasi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
2 kommenttia