Tynellin valaisin saattaa maksaa jopa 100 000 euroa – entä nyt, kun tanskalaisfirma aloittaa uustuotannon?
Sisustus
Tynellin valaisin saattaa maksaa jopa 100 000 euroa – entä nyt, kun tanskalaisfirma aloittaa uustuotannon?
Tanskalainen muotoiluyritys Gubi sai valmistusoikeudet Paavo Tynellin valaisimiin. Selvitimme, mitä rakastettujen alkuperäisten valaisimien arvolle tapahtuu nyt.
24.1.2018
 |
Avotakka

Paavo Tynellin valaisimia valmistaa jatkossa uustuotantona tanskalainen Gubi. Selvitimme, mistä on kysymys ja mitä Tynellin vanhojen valaisimien arvolle nyt tapahtuu.

1. Miksi valmistusoikeudet sai tanskalainen firma?

1960-luvulla perustettu Gubi on tunnettu ikonisten tuotteiden valmistajana. Yritys valmistaa uustuotantona muun muassa Bestliten valaisimia, jotka on suunniteltu 1930-luvulla.

Muotoilun klassikoiden ohella yritys valmistaa designkalusteita, joita suunnittelevat tunnetut muotoilijat, kuten tanskalais-italialainen suunnittelijaduo Gamfratesi. Tynellin hohdokkaat valaisimet sopivat luontevasti laatuun ja huippumuotoiluun panostavan yrityksen mallistoon.

Pohjoismaisia vintagekalusteita myyvän Kruunan omistaja Pasi Pusa ymmärtää hyvin, miksi Tynellin perilliset myivät valmistusoikeudet tanskalaisille.

– Tynellin valaisimet ovat hyvin suosittuja Tanskassa, ja uuden valmistajan avulla ne saavat lisää näkyvyttä ja huomiota maailmalla. Uskon, että Gubi tähtää myös kasvaville Aasian markkinoille, Pusa sanoo.

2. Mitä vanhojen Tynellin valaisimien arvolle tapahtuu?

Uustuotanto nostaa Tynellin valasimien kysyntää etenkin kotimaan markkinoilla, uskoo Pasi Pusa. Alkuperäisten valaisimien hinnat nousevat siis todennäköisesti entisestään.

Paavo Tynell suunnitteli Simpukka-valaisimen 1938/39, valmistaja Oy Taito Ab. Siitä maksettiin hiljattain Annmarisin huutokauppakamarissa 6 700 euroa. Gubi valmistaa valaisinta nyt uustuotantona. Kuva Ilkka Takala.

3. Miksi Tynellin valaisimet ovat yhä niin himoittuja?

Paavo Tynell (1890–1973) suunnitteli valaisimia julkitioihin Suomessa ja ulkomailla. Valaisimien kansainvälinen arvostus rakentui Yhdysvalloissa vuosina 1940–60. Tynell suunnitteli valaisun arkkitehti Arne Ervin piirtämään, suomalaista muotoilua esittelevään Finland Houseen, joka avautui yleisölle Manhattanilla New Yorkissa vuonna 1947. Tynellin taidokkaasti työstetyt omintakeiset messinkivalaisimet herättivät suurta ihastusta amerikkalaisen yleisön keskuudessa. Suomessa Tynellin suunnittelemia valaisimia on muun muassa Eduskuntatalossa ja Helsingin Lasipalatsissa.

4. Mitä valaisimista maksetaan?

Tynellin valaisimia on markkinoilla vain vähän, koska monet valaisimet ovat yhä käytössä julkitiloissa. Niiden vaikea saatavuus ja suosio nostavat hintoja. Viime vuosien halutuin valaisin on herkkä ja koristeellinen Snowflake-kattovalaisin. Annmaris-huutokaupassa myytiin vasta alkuperäinen Finland Housen Lumihiutale-valaisin 100 000 euron hintaan. Hagelstamin huutokaupassa samasta, hieman kookkaamasta Snowflake-valaisimesta maksettiin lähes 160 000 euroa.

– Pariisin huutokauppataloissa valaisimista maksetaan vielä korkeampia hintoja kuin Suomessa, Pusa sanoo.

1940-luvulla suunniteltu Snowflake-valaisin riippui aikanaan Finland Housessa Manhattanilla. Siitä maksettiin Annmarisin huutokauppakamarissa joulukuussa 106 000 euroa. Kuva Ilkka Takala.

5. Miten valaisimen hinta määritellään?

Valaisimen kunto vaikuttaa hintaan ratkaisevasti. Täysin entisöidystä yksilöistä saa parhaan hinnan. Koska valaisimet on valmistettu teollisesti, ne pystytään Pusan mukaan entisöimään täysin ellei valaisin sitten ole lähtökohtaisesti jo niin huonokuntoinen, ettei siitä yksinkertaisesti saa myyntikelpoista yksilöä.

Messinkinen lattiavalaisin on kysytty tuote. Antiikkiliike Kruuna myi valaisimen keräilijälle pari vuotta sitten 6 000 eurolla.

6. Mistä aidon Tynellin tunnistaa?

Tynellin malleista on maailmalla myös paljon kopioita. Paras takuu aidosta vintagevalaisimesta on Oy Taito Ab:n leima. Tynell oli taidetakomo Oy Taito Ab:n perustaja, johtaja ja suunnittelija vuoteen 1954 asti.

Gubi valmistaa nyt uustuotantona Tynellin 1965-kattovalaisinta. Tämän lisäksi tuotannossa ovat 1965A-kattovalaisin, lattiavalaisin 9602 ja Simpukka-pöytävalaisin 1938/39.
4 kommenttia