Tyhjiä hyllyjä ja tilaa vaikka pomppuradalle! Viisihenkisen perheen kotiin mahtuu elämää, muttei turhaa tavaraa
Sisustus
Tyhjiä hyllyjä ja tilaa vaikka pomppuradalle! Viisihenkisen perheen kotiin mahtuu elämää, muttei turhaa tavaraa
Marjan ja Jukan avara kaupunkikoti on täynnä fiksuja valintoja. Perheen äiti Marja ostaa vain sellaisia esineitä, joista todella pitää tai jotka ovat välttämättömiä.
1.3.2018
 |
Avotakka

Marja ja Jukka Kontiokarilla on kolme lasta Lydia, 2, Leo, 4, ja Linnea, 7, mutta lapsiperheen tavarakaaosta ei tästä kodista löydy. Kurkistus kaappeihin paljastaa, että tyhjiä hyllyjä ja laatikoita on ainakin keittiössä, ruokailutilassa, eteisessä ja kylpyhuoneessa. 122-neliöinen asunto on kotoisa ja runsas, vaikka tavaroita on niukasti.

Vanhat tavarat ovat täynnä tarinoita, mikä kiehtoo Marjaa.
Perheen koti löytyi neljä vuotta sitten läheltä aiempaa kotia, vuonna 1908 rakennetusta jugendtalosta Helsingin Ullanlinnasta. 122-neliöisessä läpitalonhuoneistossa viehättivät korkeat huoneet, kaunis valo ja vanhat ovet.

Kodin niukka linja ei tarkoita sitä, etteikö kotiin mahtuisi elämää. Usein sohvatyynyt, peitot ja kaikki muu irti lähtevä muuttuvat lasten leikeissä majan tai pomppuradan rakennusaineiksi. Kotiin on suosiolla valittu huonekaluja, joihin on saatavilla irtopäällisiä ja joita voi muunnella elämäntilanteen mukaan.

Tämä ei näytä lapsiperheen olohuoneelta, mutta todellisuudessa se muuntautuu hetkessä leikkikentäksi. Sohvassa ja nojatuolissa on pestävät irtopäälliset. Sirot erikokoiset ja -korkuiset sohvapöydät väistyvät helposti leikkien tieltä, ja suuri sisalmatto pysyy paikoillaan kovassakin menossa. Lahden antiikkitukusta löytynyt kaunis kristallikruunu on helsinkiläisen tekijän kädenjälkeä. Stocksund-sohva ja Lohals-sisalmatto ovat Ikeasta, George-sohvapöydät Ellokselta.

Perheen äiti Marja ostaa vain sellaisia esineitä, joista todella pitää tai jotka ovat välttämättömiä. Hän pyrkii valinnoissaan pitkäikäisyyteen.

Pohjoismainen selkeys on perua Marjan lapsuudenkodista, jossa arkkitehti-isä ja sisustusalalla työskennellyt äiti istuttivat tyttäreen kiinnostuksen tiloihin ja esineisiin. Kun Jukka ja Marja tapasivat, oli Marjan skandinaavinen sisustustyyli jopa hieman kliininen. Jukkaa taas viehätti mukava ja pehmeä tyyli. Yhteisen kodin ilme on harmoninen sekoitus molempia tyylisuuntia.

Olohuoneen päädyssä on tilaa suurelle ruokapöydälle ja Juvin Firenze-astia kaapille. Kaikki kodin seinät on maalattu Tikkurilan Damasti F485 -sävyllä.
Kauniita asetelmia on kodissa siellä täällä. Sopusuhtainen sommitelma onnistuu, kun esineet ovat erimuotoisia ja -kokoisia. Lipasto on Fasaanista ja juliste ruotsalaisen valokuvaajan Tove Frankin.
Remontissa keittiötä pienennettiin, ja työhuoneeseen saatiin parven alle mahdutettua toinen kylpyhuone. Pieni keittiö riittää, kun tavaraa ei ole paljon.
Marja keksi viimeistellä valkoiset keittiönovet messinkisillä Juvin nupeilla ja vetimillä, jotka tuovat tarvittavaa rosoa mustavalkoiseen keittiöön. Kaapistot ovat Ideal-keittiön.
Pienehkö avokeittiö sijaitsee asunnon keskellä. Toinen keittiöstä olohuoneeseen vievä oviaukko suljettiin ja siihen rakennettiin istuinnurkkaus. Lapset syövät pikkupöydän ääressä aamiaiset ja iltapalat.
Vanhempien makuuhuoneen suuret taiteovet avautuvat olohuoneeseen ja ovat lähes aina auki. Juvin kustavilainen Eleonoora-puusänky on kaunis petaamattomanakin.
Marjan ja Jukan melkein kaikki arkivaatteet mahtuvat näin pieneen tilaan. Loput pidetään lastenhuoneen isossa kaapistossa. Vanha kaappi on Fasaanista.
Vanhempien makuuhuoneessa on työpisteen lisäksi nurkkaus, johon on aseteltu Marjan ulkomaanajoilta kertyneitä muistoja. Marja on opiskellut ja työskennellyt Euroopan lisäksi Aasiassa, Afrikassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä matkustellut ympäri maailmaa. Vanha antiikkikaappi on Kiinasta ja nojatuoli on Pentikiltä.
Ylellisessä kylpyhuoneessa sijaitsee myös kodinhoitopiste, jossa on kuivaava pesukone ja integroitu pyykkikori. Tilassa on ammeen lisäsi erillinen suihku. Lattian tummat mosaiikkilaatat ovat osoittautuneet käytössä erittäin armollisiksi.
Vanha tammikaappi on löytö Lahden antiikkitukusta. Vanha maalipinta poistettiin ja esille hiottiin kaunis puupinta. Pulpetti on vanhan koulun irtaimistoa. Sen kannen alle Linnea ja Leo säilövät pieniä aarteita, ja vieretysten on mukava puuhailla. Marja vahasi pulpetin tummaksi Osmo Colorin antiikkitammensävyisellä vahalla. Pinta vain paranee käytön myötä.
Kangastelttaan lapset voivat vetäytyä yksin tai yhdessä. Se jakaa suuren tilan sopivasti. Huoneessa on lisäksi leikkikeittiö, pieni pöytäryhmä ja televisio. Lattialle jää leikkitilaa silti runsaasti.
Työhuoneessa tehdään etätöitä ja majoitetaan vieraita ulosvedettävässä vuoteessa sekä parvella. Vanha työpöytä on löytö Fiskarsin antiikkimarkkinoilta. Valkoinen Knollin Bertoia-tuoli on hankittu Vepsäläiseltä.
2 kommenttia