Askartele valaisimelle uusi ilme marketista löytyvillä tarvikkeilla – 4 helppoa ohjetta!
Vanhasta uutta
Askartele valaisimelle uusi ilme marketista löytyvillä tarvikkeilla – 4 helppoa ohjetta!
Löytyykö kotoa vanha riisipaperivarjostin, joka kaipaa uutta ilmettä? Hienoa! Teet siitä helposti ihan uuden näköisen hyödyntäen paperia, muffinivuokia, vanua tai suodatinpusseja. Nappaa ohjeet!
Julkaistu 19.9.2023
Kotivinkki
Kaikissa tuunausideoissa on käytetty halkaisijaltaan 40 cm:n kokoista riisipaperivarjostinta. Ohjeissa käytetyt tarvikkeet: Riisipaperivarjostin, Prisma. Paperipisteen liuskalehtiö, Puuilo. Pirkka Costa Rica No2 suodatinpussit, K-citymarket. Eskimo-pullavuoat, Tokmanni. Täytevanu, Prisma.
Paperivuoka­kuorrutuksen juju on käyttää reilusti vuokia, jotta ne poimuilevat kuin pursotettu marenki. Voit käyttää päällystämiseen pullavuokien sijaan pienempiä muffinssi- tai karkkivuokia. Lopputulos on hiukan erinäköinen, ja vuokia kuluu sitä enemmän, mitä pienempiä ne ovat. Katso ohje alta!

Marenkipallo – tarvikkeet:

 • Valkoinen riisipaperivarjostin (ø 40 cm) ja valaisinjohto

 • noin 500 valkoista, paperista pullavuokaa

 • 8–10 kuumaliimapatruunaa ja liimapistooli.

Marenkipallo – ohje:

1. Erottele pullavuoat toisistaan ja avaa reunojen vekitystä vetämällä sitä suoremmaksi. Avaa joitakin vuokia ihan vähän, joitakin enemmän ja jotkut melkein kokonaan. Älä avaa reunoja ihan symmetrisesti vaan ole vähän huolimaton. Lopputuloksesta tulee kaunis, kun vuoat eivät ole keskenään aivan identtisiä.

2. Avaa varjostin palloksi ja ala päällystää sitä vuoilla. Liimaa vuoat pohjistaan pallon pintaan vieri viereen vähän liian ahtaasti. Vuokien tulee olla niin tiiviisti, että niiden reunat kääntyvät mutkille toistensa lomaan.

3. Päällystä koko pallo ja nosta varjostin katosta riippuvaan valaisinjohtoon.

Luvassa pilvipoutaa! Jos liimatipat kuultavat vanun läpi, saat ne piiloon liimailemalla höttöisiä vanutuppoja kevyesti niiden päälle.

Pilvipouta – tarvikkeet:

 • Valkoinen riisipaperivarjostin (ø 40 cm) ja valaisinjohto

 • noin 300 g täytevanua

 • kolme kuumaliimapatruunaa ja liimapistooli.

Pilvipouta – ohje:

1. Avaa riisipaperivarjostin palloksi ja vanu pitkiksi ja ilmaviksi nauhoiksi. Mitä pidempinä saat nauhat pysymään, sen parempi, mutta älä heitä lyhyitäkään vanupaloja pois.

2. Kiinnitä vanunauhat yksi kerrallaan varjostimen päälle. Liimaa nauhan alku paperipalloon, kierrä väljästi puoli kierrosta pallon ympärille ja kiinnitä kevyesti parilla liimatipalla nauhan ylä- ja alareunasta. Jatka nauhan kierittämistä pallon ympärille sieltä täältä kiinnittäen, kunnes koko nauha on kieritetty pallon päälle. Jatka seuraavalla ja seuraavalla ristiin rastiin eri suuntiin, kunnes paperipallo jää vanun alle piiloon. Jätä aukot alas ja ylös.

3. Ripusta varjostin valaisinjohtoon, napsauta valot päälle ja tarkista, onko vanupalloon jäänyt koloja. Avaa katkenneet vanupalat ilmaviksi ja täytä kolot niillä.

Tyhjän paperin kammo? Voit kirjoittaa lappuihin viestejä, runoja tai tärkeitä ajatuksia ennen niiden kiinnittämistä tai leikata laput vanhan kirjan sivuista.

Lappuvalaisin – tarvikkeet:

 • Valkoinen riisipaperivarjostin (ø 40 cm) ja valaisinjohto

 • 5-osainen liuskalehtiö tai vastaava määrä paperilappuja

 • paperiliimaa ja paperilautasen tai pahvia liima-alustaksi.

Lappuvalaisin – ohje:

1. Avaa riisipaperivarjostin palloksi. Annostele liimaa lautaselle tai muulle laakealle alustalle.

2. Irrota laput yksi kerrallaan liuskalehtiöstä. Kasta lapun lehtiöstä irrotetun reunan alapuoli kevyesti liimaan. Liimaa lappu paperipallon pintaan, palloa kiertävän runkoruodon päälle. Aloita laputtaminen pallon alareunasta ja etene ylöspäin.

3. Kiinnitä laput vierekkäin muutaman millin päähän toisistaan, kunnes pääset ylös ja koko varjostin on lappujen peitossa. Nosta valaisin katosta riippuvaan valaisinjohtoon.

Tötteröiksi kiepautetuilla suodatinpusseilla päällystetty varjostin saa hauskan muodon.

Paperikäpy – tarvikkeet:

 • Valkoinen riisipaperivarjostin (ø 40 cm) ja valaisinjohto

 • noin 180 ruskeaa suodatinpussia (koko 102 tai No2)

 • sakset, nitoja ja niittejä

 • 8–10 kuumaliimapatruunaa ja liimapistooli.

Paperikäpy – ohje:

1. Leikkaa suodatinpussien suut tasaisiksi, jos niissä on avaamista helpottava uloke. Kääri pussit tötteröksi kääntämällä sivut päällekkäin ja kiinnittämällä keskeltä niitillä.

2. Avaa varjostin palloksi. Laita liimaa jokaiseen tötteröön yksi kerrallaan ylösalaisin olevan T:n muotoisesti. T:n poikkiviiva asettuu tötterön leveään alaosaan ja varsi ulottuu noin tötterön puoliväliin. Liimaa ensimmäinen kerros tötteröitä varjostimen alareunaan, suut juuri varjostimen suun alapuolelle.

3. Liimaa seuraavan kerroksen tötteröt niin, että ne peittävät edellisten väleihin jääneet aukot. Jatka, kunnes koko varjostin on peitetty. Nosta varjostin valaisinjohtoon.

Kommentoi »