Meidän Talo

Tuula ja Pasi rakensivat viiden rakennuksen vapaa-ajankodin – ”Vietämme täällä paljon aikaa kahdestaan, joten ei olisi järkevää lämmittää suuria tiloja”

Tuula ja Pasi rakensivat viiden rakennuksen vapaa-ajankodin – ”Vietämme täällä paljon aikaa kahdestaan, joten ei olisi järkevää lämmittää suuria tiloja”
Tuula ja Pasi Korhosen unelmien kakkoskoti oli ensin vain villi visio ruutupaperilla. Pian se näki päivänvalon Lohjan järvimaisemissa.
Julkaistu: 10.11.2022

Tuula ja Pasi Korhonen halusivat vapaa-­ajan­asunnoksi paikan, jossa kaikilla olisi ­aina tervetullut olo. Neliöitä pitäisi olla sen verran, etteivät tilat kävisi ahtaaksi isonkaan vierasporukan visiitillä.

– Meillä oli haaveissa vapaa-ajankoti, jossa kukaan ei tuntisi olevansa tiellä. Halusimme paikan, jossa on rento olla, mutta josta löytyisi myös ripaus sitä kuuluisaa arjen luksusta, Tuula kertaa.

Pääkaupunkiseudulla asuva ja työskentelevä pariskunta alkoi etsiä sopivaa paikkaa Etelä-Suomesta. Kun samaan aikaan perheen kolme lasta olivat aikuisuuden kynnyksellä ja nuorinkin muuttamassa omilleen, suuri kaupunkikoti päätettiin laittaa myyntiin. Kaksin jääville vanhemmille riittäisi pienempikin koti, kun sen rinnalle rakentuisi ympäri vuoden asuttava huvila.

– Oli järkevää keskittyä sellaisen vapaa-ajan­asunnon suunnitteluun, jossa olisi tilaa myös lasten tuleville puolisoille ja perheille, Tuula pohtii.

Olohuoneen hirsiseinät on maalattu hajuttomalla Uulan Into-maalin valkoisella. Lattiamateriaaliksi valittiin vedenkestävä Wicandersin HydroCork -vinyylikorkkilattia. Se kestää tassuttelua märilläkin jaloilla.
Tuula ja Pasi valitsivat vaaleaan tilaan tumman A la Carten Bistro-malliston keittiön. Välitilan tiilet saatiin remontin alla olleesta Pusulan seurantalo Ahjolasta, kun sen piippu purettiin.
Keittiö ja olohuone ovat yhtenäistä tilaa, jonka keskelle suunniteltiin paikka ruokapöydälle. Mustat Nordlux Strap -lamput hankittiin Bauhausista.
Yläkerran makuuhuoneeseen johtavat teräs­kierre­portaat ovat Suomen Teräsritilän valmistamat. Askelmat on tehty vinyylikorkista. Eteisen seinässä on käytetty vanhan ladon lankkuja.
Tuulan ja Pasin makuuhuoneen yhteydessä on oma kylpyhuone. Hirsiseinät on käsitelty Uulan Supi Saunavahan sävyllä valkoinen. Lattiaksi valittiin La Parran sementtilaatta. Suihkuseinä on Baltijos Brastan mallistosta.
Tuulan ja Pasin kylpy­huoneen liukuovi on rakennus­projektin urakoitsijana toimineen Veljekset Niemisen taidon­näyte. Ladon laudoista tehdyn oven mekanismi on Mirror­linen. Ovenkahva on vanhasta liiteristä.

Korhosilla ei ollut aikaisempaa kokemusta rakentamisesta. Tuula ja Pasi pohtivatkin, että he joko löytäi­sivät toiveitaan vastaavan huvilan tai sitten rakennuttaisivat sellaisen. Kun mielestä valmista paikkaa ei löytynyt, alkoi tontin etsintä.

– Kävimme katsomassa muutamia muitakin tontteja, mutta tästä paikasta tuli heti sellainen fiilis, että tämä se on, vaikka olimme liikkeellä maaliskuun loska­kelillä, Tuula naurahtaa.

Pasille oli tärkeää, että vapaa-ajanpaikka rakentuisi suuren järven rannalle.

Suunnitteluvaiheessa yksi tärkeimmistä seikoista oli käytännöllisyys.

Hieman yli 5 000 neliön tontti löytyi vuonna 2017 Lohjalta. Paikalla oli edellisen omistajan 1950-­luvulla rakentama pieni hirsimökki sekä rantasauna ja ulko­huussi. Rinnetontilla kasvoi paljon puita, minkä vuoksi se tuntui alkuun jopa pimeältä. Se ei kuitenkaan huolettanut uusia omistajia, aurinkoa saisi kaatamalla metsikköä.

Tuula ja Pasi olivat mieltyneet rakennusmateriaa­leista hirteen sen ulkonäön ja kestävyyden vuoksi. Yhteiset sävelet löytyivät nopeasti moderneista hirsihuviloistaan tunnetun Pluspuu Talon kanssa.

– Oli hienoa, kun Pluspuun Markku Miettinen otti meidän ideamme heti tosissaan ja lähti tuomaan visioitamme toteen, Tuula kiittelee.

Tuula piirsi ideansa ruutupaperille, jonka pohjalta Markku lähti suunnittelemaan. Ajatuksena oli saada järveen laskeva tontti tehokkaasti käyttöön.

– Alueella oli hukkatilaa, pelkkää savimaata siellä täällä sekä suoranaisia ryteikköjä, Tuula muistelee.

Korhoset viettivät aikaa tontilla olevassa vanhassa mökissä, jotta he näkivät, kuinka valo ja eri vuodenajat näyttäytyivät pihapiirissä.

Villan pihan suunnitteli Tuulan ideoiden pohjalta Piha­Korennon maisemasuunnittelija Helga Andersson. Lehtikuusesta rakennetut portaat ja oleskelutasanteet hyödyntävät tehokkaasti järveen laskeutuvaa tonttia.
Päätalosta pääsee kesäkeittiöön, saunaan ja laiturille yhtenäisiä portaita pitkin.
Painumattomasta lamellihirrestä rakennettu talo maalattiin Tikkurilan Vinha-­maalin sävyllä Piki.

Tuulan ja Pasin toiveissa oli, että uusiin rakennuksiin tulisi mahdollisimman paljon luonnon­valoa. Myös kauniista järvimaisemasta haluttiin nauttia mahdollisimman monesta huoneesta. Siksi rakennusmateriaaliksi valittiin painumaton hirsi, sillä se mahdollisti suuret ikkunat. Julkisivun väristä ei edes keskusteltu, oli selvää, että talosta tulisi musta.

Suunnitelmien valmistuttua rakennusluvan saamiseen kului reilut puoli vuotta.

Villa Korhola muodostuu viidestä erillisestä rakennuksesta: päätalosta, sen kyljessä olevasta sauna- ja makuuhuonesiivestä, nukkuma- ja varastoaitasta, kesäkeittiöstä sekä rantasaunasta. Rakennukset päädyttiin tekemään erilleen sekä lämmitys- että mukavuussyistä.

– Vietämme täällä aikaa pääasiassa kahdestaan, joten ei olisi järkevää lämmittää suuria tiloja, Tuula kertoo.

Tontin muokkaus aloitettiin rannasta vuonna 2018.
Villa Korhola kauniilla hirsipinnalla ennen maalausta.
Kesäkeittiö alkaa hahmottua.
Keittiön upeat tiilet ovat Pusulan seurantalo Ahjolan vanhoja.

Tontin muoto ja ilmansuunnat vaikuttivat siihen, kuinka rakennukset lopulta sijoittuivat suhteessa toisiinsa.

Ylhäällä rinteessä olevan päätalon alakerrassa on keittiö, olohuone, työhuone ja wc. Yläkertaan sijoi­tettiin Tuulan ja Pasin makuuhuone sekä kylpyhuone. Päätalon kyljessä on erillinen, perheen Saunalaksi nimeämä rakennus, jossa on kaksi makuuhuonetta ja sähkösauna. Rakennukset yhdistävälle katolle tehtiin viihtyisä oleskelutila, jonne pääsee Tuulan ja Pasin maakuuhuoneesta sekä terassilta kierre­portaita pitkin.

Lisää nukkumatilaa saatiin rakentamalla 40-neliöi­nen aitta, jossa on kaksi makuuhuonetta ja tekninen tila. Aittalan, kuten perhe sitä kutsuu, päätyyn piilotettiin tyylikkäästi ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö.

Päätalon ja rannan väliin jää kesäkeittiö, jonka erityisesti nuoriso on ottanut omakseen. Siellä kesäkokkailun ohella viilennytään saunan jälkeen ja pelataan seurapelejä.

Tontilla ollut vanha mökki purettiin uudisrakennusten tieltä, mutta aivan rannassa ollut puulämmitteinen sauna haluttiin säästää ja se peruskorjattiin.

– Rantasauna säästettiin, koska nykyisten rakennusmääräysten vuoksi uutta saunaa ei olisi enää voinut rakentaa näin lähelle rantaa, Tuula kertoo.

Erilliset rakennukset nivoutuvat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi suuren terassin sekä rinteessä kulkevien porrasaskelmien ja -tasanteiden ansiosta. Yläterassin kruunaa uima-allas, joka tuli suunnitelmiin vasta rakennusprojektin jo alettua.

– Emme olleet ajatelleet rakentaa allasta lainkaan, mutta jossakin vaiheessa Pasi heitti idean ilmoille. Mietin sitten, että miksipä ei.

Päätös on osoittautunut hyväksi. Etenkin nuoriso on ottanut altaan omakseen. Sinne on myös mukava pulahtaa, kun järvessä on sinilevää.

Villa Korholan rakennusprojektin myötä yli puolen hehtaarin tontti koki totaalisen muutoksen. Kun Tuula ja Pasi kävivät katsomassa paikkaa ensimmäisen kerran, tontilla oli 1950-luvulla rakennettu pieni hirsi­mökki ja sauna. Puustoakin oli niin paljon, ettei aurinko päässyt juuri paistamaan pihaan.
Päärakennuksen vieressä on perheen hauskasti nimeämä Saunala, jossa on kaksi makuuhuonetta, wc, sauna ja pesuhuone.
Toinen Aittalan makuu­huoneista on sisustettu tontilla olleen vanhan mökin huonekaluilla, jotka Tuula on kunnostanut ja maalannut.
Järvenrannalla ollut vanha sauna remontoitiin täysin. Pukeutumistilan seinämateriaalina on käytetty vanhan ladon lautoja.

Tuula keräsi inspiraatiota mittavaan projektiin lehdistä, verkosta ja lapsuudenajan mökkimuistoista Kuhmoisista. Ideoita tarvittiin, sillä hirsitalopaketti sisälsi vain seinät, ikkunat, ovet ja katon.

– Luulin ensin, että väliseinät tulevat talopaketin mukana, mutta lopulta olikin ihan hyvä, etteivät tulleet, Tuula naurahtaa.

Hän hankki ystävänsä maatilalta 300 metriä vanhan ladon lautaa, joka oli osittain sammaleen ja jäkälän peitossa.

– Mieskin ehti jo ihmettelemään, että mitä niistä tulisi, kun pesin lautoja juuriharjalla puhtaaksi.

Työ palkittiin ja lankuista saatiin upeat pinnat osaan väliseinistä ja liukuovi päämakuuhuoneen yhtey­dessä olevaan kylpyhuoneeseen.

Vastaavan mestarin kautta löytyi urakoitsija, joka teki kaikki sisätyöt, viimeisteli terassit ja peruskorjasi rantasaunan.

– Kaikki sujui hyvin, vaikka rakensimme ensimmäistä kertaa. Meillä oli rauhallinen olo koko rakentamisen ajan, sillä huomasimme nopeasti, että tekijät olivat rautaisia ammattilaisia ja yhteistyö sujui loistavasti, Tuula kiittelee.

Vapaa-ajankodista tuli toiveiden mukainen. Ja sitä luksusta, sitä tuli enemmän kuin ripaus.

– Nautimme niin paljon tästä maisemasta, omasta rannastamme ja kodin kokonaisvaltaisesta tunnelmasta, Tuula kiteyttää.

Vuonna 2019 valmistunut vapaa-ajan hirsihuvila sijaitsee Lohjalla. Päätalo käsittää 154 neliötä. Vapaa-ajankodissa aikaa viettävät Tuula ja Pasi Korhonen sekä heidän aikuiset lapsensa puolisoineen.
Kommentoi »