Turkoosi meri ja värikkäät lattialaatat – perhe korjasi rauniotalon kesäkodikseen
Sisustus
Turkoosi meri ja värikkäät lattialaatat – perhe korjasi rauniotalon kesäkodikseen
Riikan ja Ettoren perheen kesäkoti on vanhassa viininkorjuuvarastossa Italian satumaisten maisemien äärellä. Neljä vuotta kestäneessä remontissa tarvittiin niin helikopteria kuin naapuriapua. 
18.4.2017
 |
Avotakka

Kun Cinque Terren alueella tulvii tai on maanvyöryvaara, Riikan ja Ettoren puhelimet pärähtävät soimaan. Ystävät ovat huolissaan: vieläkö kesäkoti on pystyssä. Huolenaihe on ymmärrettävä, sillä perheen kesäpaikka sijaitsee jyrkällä vuorenrinteellä, pengerretyllä tontilla. Alla on kuitenkin vankka kallio, joka on pysynyt paikoillaan jo vuosituhansia.

Cinque Terressä kesiä viettävät perhekonstellaatio-ohjaaja ja hotellikonsultti Riikka Lehti, yrittäjä Ettore Francinetti ja heidän poikansa Jaakko. Lisäksi perheeseen kuuluvat kissat Romeo ja Lulu.

Suomalais-italialaisen perheen kesäasunto sijaitsee yhdessä Cinque Terren alueen kauneimmista kylistä, Riomaggioressa. Paikan päälle saapuakseen on tehtävä muutakin kuin istuttava tunteja autossa. Kävely alas vuorenrinnettä kestää noin viisitoista minuuttia, kesäkuumalla ylös kipuamiseen kuluu tuplat. Ei siis mikään yksinkertaisin sijainti. Kuten ei ollut vanhan kaksikerroksisen viininkorjuuvaraston remontoiminen asumiskuntoon. 

Terassi tarjoaa varjoa päivällä ja tuulensuojaa illalla. "Hiljaisuus on niin täydellinen ja meri rajaton", asukkaat sanovat.

Kymmenen vuotta sitten se oli pelkkä raunio. Pystyssä oli muutama seinä, sisällä kasvoi puu ja lattialla oli kivistä ja sortuneista kattoparruista muodostunut korkea keko. Mutta paikka oli täydellinen: alhaalla 150 metrin päässä välkehti turkoosi Ligurianmeri, eivätkä ympäröivän elämän äänet kantautuneet vuoren rinteelle. Sijainti luonnonpuistossa takasi sen, ettei naapuritaloja nouse lähettyville, puistoon kun ei saa enää rakentaa.

− Olimme jättäneet auton ylös tielle ja kuljimme läpi oliivilehtojen. Ihastelimme merimaisemaa. Kun sitten näytti siltä, ettei edessä ole enää kuin pudotus mereen, niin siellä se oli − mökkimme, Riikka muistelee.

Pariskunta osti raunion vartin harkinnan jälkeen.

− Meidän oli pakko! Välittäjä pelotteli, että taloa oli tulossa katsomaan hyvin potentiaalinen ostajaehdokas. Eihän se totta ollut, mutta ei se meitä haitannut.

Olohuoneen lattia on vanhasta sardinialaisesta talosta. Riikka on päällystänyt tyynyjä Marimekon tekstiileillä. Vanhan kirkkotekstiilin Ettore sai nuorena miehenä belgialaiselta nunnalta kiitokseksi avusta.

Kaupan teon jälkeen alkoi sota italialaista byrokratiaa vastaan. Suunnittelutyötä tekemään valittu arkkitehti ei saanut kolmeen vuoteen edes rakennuslupaa.

Lopulta Riikka ja Ettore päättivät mennä kansallispuiston rakennuslautakunnan puheille. Selvisi, että sen puheenjohtajalla oli henkilökohtaisia ongelmia arkkitehdin kanssa. Mikään ei edistyisi ennen kuin arkkitehti vaihtuisi.

− Tämä on melko tyypillistä Italiassa, Riikka sanoo.

Ettore ja Riikka jatkoivat naapurimökin ostaneen, rakennusalalla työskentelevän Pierin kanssa. Näin luvat heltisivät, ja työt pääsivät vauhtiin.

Rakennusmääräykset ovat äärimmäisen tiukat. Rauniotalojen on näytettävä valmiina suunnilleen siltä kuin alun perinkin: julkisivussa saa olla vain kiveä, kattojen on oltava paikallista mustaa ardesiakiveä, ja esimerkiksi ikkunankarmit on teetettävä puusepällä. Uusia ikkunoita ei saa puhkaista, sillä ne rikkovat alkuperäisen ilmeen. 

Helikopteri lennätti rakennustarvikkeet syrjäiselle rauniolle. Kaikkiaan työt kestivät kahdeksan kuukautta

Ikkuna-aukon ansiosta vanhempien makuuhuoneen yhteydessä olevaan kylpyhuoneeseenkin riittää valoa. Vanha ovi löytyi ystävien pihamaalta. Seinät on maalattu kalkilla ja luonnonpigmenteillä.
Myös Jaakon huone on täynnä valoa.

Sähkön vetäminen oli onneksi helpohkoa, sillä linjat kulkivat sadan metrin päässä. Toista oli juoksevan veden saaminen.

− Helikopteri toi muutaman tuhannen litran säiliön. Vettä saimme, kun vedimme maanviljelysvesiputket ryteikköjen läpi alas. Tämä oli ainoa vesilähteemme ensimmäiset vuodet, juomaveden kannoimme pulloissa.

Vedentulo ei ollut varmaa, sillä putki avattiin kahdesti päivässä tunniksi. Jos joku vesitoimistossa päätti, ettei kastelua tarvita, putket olivat kiinni monta päivää.

− Kun putket tuhoutuivat metsäpalossa, ei luonnonpuisto uusinut niitä. Otimme homman omiin käsiimme. Naapurien avulla saimme rakennettua yhteyden juomavesiputkeen ja asensimme siihen vesimittarit.

Ääretön Ligurianmeri herättelee Riikan, Ettoren ja Jaakon aamuisin. Talvella perhe nukkuu paksujen untuvapeittojen alla.
Ruusutaulut ovat 1900-luvun alkupuolelta. Ettoren isovanhemmiltaan  saamia tauluja on kaikkiaan parikymmentä.
Näihin näkymiin ja valoon ei kyllästy!

Valtava rakennusurakka valmistui seitsemän vuotta sitten. Mitään uutta ei ostettu, vaan huoneet on sisustettu vanhoilla, molemmille tärkeillä tavaroilla. Väreiksi valittiin reippaita, energisiä sävyjä.

− Kun katto ja lattia ovat valkoiset, värit tuntuvat hyviltä.

Keittiössä on tyypilliset italialaiset trattoria-tuolit. Keramiikkakupeista juodaan isot maitokahvit aamuisin. Lattiassa on talon alta löytynyt ”torchio” eli oliivien puristuskivi.
Sympaattisen keittiön sydän on puuhella.
Jaakkokin saa maistiaisen hyvää, italialaista kahvia.
Kukat ja espressopannu kuuluvat oleellisesti kesäkodin sisustukseen, ollaanhan sentään Italiassa.

Kaikesta näkee, että talo on hankittu elämästä nauttimista varten. Ettoren lomat ovat pidentyneet, ja yhteistä aikaa vietetään mieluusti kolmisin.

Pelkkää aurinkotuoleissa loikoilua elo ei kuitenkaan ole. Rinteitä on pengerrettävä, jotta ne pysyvät kunnossa. Samalla hoituvat puutarhatyöt.

− Olemme istuttaneet muun muassa sitruuna- ja oliivipuita sekä suomalaista mansikkaa. Meille tämä on yhteinen mukava harrastus.

Maisemien huikeudesta ja ainutlaatuisuudesta kertoo paljon, että muutama tunti vierailumme päätyttyä Riikka lähettää viestin. Hän kertoo delfiinien ilmestyneen rannan tuntumaan. Melko satumainen mökkipaikka.

Ruoalla on täällä iso rooli − torilta haetaan usein mereneläviä, jotka erinomaiseksi italialaiseksi kokiksi oppinut Riitta valmistaa ja tarjoilee paikallisten viinien kanssa.
Kesäkoti sulautuu kauniisti ympäröivään maastoon.
Riikka, Ettore ja Jaakko nauttivat elämästä. Kalliojyrkänteiltä näkee niin tyynet kuin myrskyt.

Cinque Terre matkakohteena

Cinque Terre sijaitsee Ligurian rannikolla Luoteis-Italian kuvankauniissa maisemissa. Se koostuu viidestä kalastajakylästä, joista Riomaggiore on katsomissuunnasta riippuen ensimmäinen tai viimeinen. Muut kylät ovat Vernazza, Monterosso al Mare, Corniglia ja Manarola.

Cinque Terren kylät ovat Monterosso al Marea lukuun ottamatta autottomia, ja pysäköinti tulee kalliiksi. Turistin kannattaakin matkustaa paikalle junalla esimerkiksi Milanosta. Junamatka kestää noin 2,5 tuntia.

Paikalla odottaa liikunnantäyteinen seikkailu. Jyrkät vuorenrinteet on vuosituhansien aikana pengerretty viininviljelyyn sopiviksi. Sadat patikointipolut vievät niin kylästä toiseen kuin keskelle kansallispuiston rauhaa. Pakkaa siis matkalaukkuun hyvät vaelluskengät, suojaava hattu, aurinkorasvaa ja reppu. Kylien välillä on helppo kulkea myös junalla, jos kävely ei innosta.

Jokaista kylää halkoo pieni päätie, jonka varrelta löytyy ravintoloita ja muutama puoti. Vaikka viime vuonna Cinque Terressä kävi noin 2,5 miljoonaa turistia, se on onnistunut säilyttämään autenttisen viehätysvoimansa. Kaupat ovat auki vähän miten sattuu, paikalliset puhuvat vain auttavasti englantia ja kaikki rakennukset ovat näkökulmasta riippuen joko kamalan tai hurmaavan ränsistyneitä. 

1 kommentti