Aikamatka värikkäälle 70-luvulle! Tuomas ja Lulu-tytär asuvat harvinaisessa terassitalossa Helsingin Vuosaaressa
70-luvun kaksio
Aikamatka värikkäälle 70-luvulle! Tuomas ja Lulu-tytär asuvat harvinaisessa terassitalossa Helsingin Vuosaaressa
Arkkitehti-valokuvaaja Tuomas Uusheimon koti on kuin suoraan 70-luvulta. Ajan hengessä Tuomas väritti kaksion rohkeasti: keittiö on sitruunankeltainen, ja petrolinvärinen kokolattiamatto muistuttaa häntä lapsuudesta.
Julkaistu 10.8.2023
Avotakka

Asunto-osakeyhtiö Säästöniemen terassitalot ovat pysäyttävä näky urbaanissa lähiömaisemassa. Arkkitehti Touko Nerosen suunnittelemat kerrostalot ilmentävät ekspressiivistä elementtiarkkitehtuuria. Keltaisten parvekkeiden kalteva rivistö hehkuu jopa hieman välimerellistä tunnelmaa.

Suomen ensimmäiset 1970-luvulla rakennetut betoni­talot voisivat sijaita missä päin maailmaa tahansa, mutta ne sijaitsevat Helsingin Vuosaaressa. Vanhat puistoalueet, puistomaiset pihat ja väljä arkkitehtuuri hurmaavat ensi silmäyksellä. Terassitalojen piha-aluetta reunustaa Vuosaaren keskuspuisto.

Asunto-osakeyhtiö Säästöniemi koostuu kolmesta terassi­talosta, jotka ovat sr-2-suojelukohteita.
Tuomas ja Lulu viihtyvät hyvin Vuosaaressa. Kesällä aurinko paistaa parvekkeelle ilta­kahdeksaan saakka.

Keltaoviset 1970-luvun hissit vievät aikamatkalle sekä lapsuuteen että asuinrakennuksen ylimpään kerrokseen. Parvekkeellisessa 63 neliön kaksiossa on arkkitehti-valokuvaaja Tuomas Uusheimon, 49, ja Lulun, 4, koti.

Tuomas, miten päädyit Vuosaareen?

Asuin aiemmin Helsingin Leppäsuolla, josta muutto oli tässä elämäntilanteessa paras ratkaisu. Viihdymme täällä hyvin luonani vuoroviikoin olevan nelivuotiaan Lulu-tyttäreni kanssa. Olen ollut todella tyytyväinen rauhalliseen asuinalueeseen. Iso piha erilaisine istutuksineen, leikkipuistot ja ympäröivä luonto lisäävät asumismukavuuttamme. Metrolla pääsee 20 minuutissa keskustaan, ja kauppakeskus Columbuksen palvelut ovat niin ikään lähettyvillä. Parin minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevat Vuosaaren urheilutalo, uimahalli ja Vuotalo, jotka tarjoavat hyvät liikunta- ja kulttuuripalvelut.

Yrjö Kukkapuron Remmi-sohvapöytä ja olohuoneen pyöreä ruokapöytä löytyivät Modeon varastomyynnistä. Seinällä komeilee Nanna Suden öljyvärimaalaus Päivien rytmi. Jalkavalaisin on löytynyt kirpputorilta.

Mihin ihastuit asunnossa?

Ehdottomasti 70-luvun arkkitehtuuriin ja omintakeiseen rakennustyyliin. Terassikerrostaloja ei Suomessa juurikaan ole, nämä olivat käsittääkseni ensimmäiset. Ulkoisesti terassitalot ovat mittakaavaltaan suuria ja asunnot hyvin suunniteltuja ja toimivia. Veistoksellisen julkisivun lisäksi talojen välissä sijaitseva suuri rinnemäinen piha-alue ja rakennusten välimerellinen terassimuoto tuovat lisää valoa sisätiloihin. Asunnossa on erinomainen pohja ja suuret ikkunat 70-luvun tyyliin. Taloyhtiö on myös hyvin hoidettu.

Makuuhuoneen seinällä komeilee Lontoossa asuvan Jukka Kettusen teos The Queen of Everything, joka löytyi yhteisen kaverin kautta.
Petrolinvärinen kokolattia­matto muistuttaa Tuomasta hänen lapsuudenkodistaan.

Miten teit asunnosta näköisesi?

Tein asuntoon täysremontin. Tilajärjestystä ei muutettu, mutta kylpyhuonetta lukuun ottamatta kaikki pinnat uusittiin. Halusin säilyttää 70-luvun fiiliksen kokonaisvaltaisesti. Toin parvekkeiden otsapintojen keltaista ja rappukäytävän turkoosia alkuperäisväritystä sopivassa määrin myös asuntoon, esimerkiksi keittiökalusteisiin ja vaatekomeroiden oviin.

Etsin huonekaluliikkeistä sopivia huonekaluja sekä uutena että vintagena. Olo- ja makuuhuoneeseen asennutin petrolinvärisen kokolattiamaton. Se tuo mieleeni rivitalossa sijainneen lapsuudenkotini, jossa meillä oli kokolattiamatto. Maalasin kaikki puupinnat rohkeilla väreillä, kuten 70-luvullakin oli tapana tehdä.

Keltaisen keittiön kaappien rungot ovat Ikeasta, ja ovet on teetetty kotimaisella Dooriella mittatilaustyönä. Sävy on samanlainen kuin talon parvekkeissa.
Vaatekaappien turkoosi on lähellä rappukäytävän alkuperäistä väritystä.

Millainen sisustaja olet?

Olen asunut pari vuosikymmentä vanhoissa kivitaloissa lautalattioineen ja valkoisine seinineen. Tässä asunnossa halusin korostaa 70-luvun tunnelmaa rohkeilla värivalinnoilla ja yksityiskohdilla. Esimerkiksi kaikki vetimet ja kosketeltavat metalliosat ovat messinkiä.

En halunnut asuntoon ainoastaan 70-luvun huonekaluja, joten joukossa on joitakin vintagelöytöjä mutta myös uudempaa tuotantoa. Pelkkä designtavaran ripottelu ympäriinsä voisi olla liian helppo ratkaisu eikä ainakaan itselleni loisi kodin tunnelmaa. Minulle on tärkeää, että huonekaluihin on muukin side kuin, että ne näyttävät hyvältä. Itselleni pääasia on asunnon tunnelma ja kokonaisuus sekä se, että viihdyn kodissani.

Eteisen ja keittiön betonilattiaa peittää korkkimatto.
Olohuoneen ruokapöytä on suunniteltu alun perin työpöydäksi, joten se on muutaman sentin tavallista ruokapöytää korkeampi. Takana näkyy Tuomaksen Grand Canyonilta ottama valokuva. Vasemmalla on Riikka Hyvösen roller derby -aiheinen öljyvärimaalaus.
Norsu ja sarvikuono ovat Lulun maalaamia askarteluliikkeen pahvieläimiä.
Maalatulla puutarjottimella on Aimo Okkolinin Stromboli-maljakko.

Mikä on lempipaikka kodissasi?

Viihdyn suurella parvekkeella, joka katsoo länteen, joten kesällä aurinko paistaa puolenpäivän tienoilta iltakahdeksaan saakka. Talvella parveke on vähemmällä käytöllä. Usein huomaan tekeväni päätetyöt toimistoni sijaan olohuoneessa olevan ruokapöydän ääressä. Olohuoneen keltainen sohva on rentoutumista varten.

Hakolan keltaisen sohvan seurana on Yrjö Kukkapuron Pressu-nojatuolit vuodelta 1972. Huoneiden yleisvalaistuksen luovat plafondit löytyivät tanskalaisesta sisustusliikkeestä. Sohvan viereisellä seinällä on Jaakko Mattilan akvarellityö Maan alla ja kaksi Tuomaksen omaa työtä.

Miten elämäsi on muuttunut asunnon hankkimisen myötä?

Vietän ehdottomasti enemmän aikaa kotona nyt kuin aiemmissa asunnoissani. Olen myös alkanut tehdä enemmän töitä kotoa käsin, vaikka minulla on toimisto Helsingin Vallilassa. Yhteishuoltajuus tyttäreni äidin kanssa toimii hyvin, ja hän asuukin samassa talo­yhtiössä. Myös Lulun päiväkoti on lähellä. Säästö­niemessä on Suomen paras taloyhtiön kuntosali ammattilaislaitteineen sekä sauna ja uima-allasosasto. Viihdyn täällä erinomaisesti.

Tässä kodissa Tuomas on alkanut tehdä enemmän töitä kotoa käsin.
Tuomas tekee päätetyöt mieluiten kotona. Hän on valokuvaajana erikoistunut kuvaamaan arkkitehtuuria ja rakennettuja ympäristöjä.

Millaisista asioista haaveilet?

Toivon, että tyttärestäni kasvaa tasapainoinen, utelias ja onnellinen ihminen. En ole suuri Suomen talven ystävä, joten haaveilen, että voisin vuosien päästä viettää pimeimmät kuukaudet jossain valoisammassa paikassa. Lähitulevaisuudessa Lulu tarvitsee myös kunnollisen oman huoneen. Jos viihdymme jatkossakin Vuosaaressa, voisin ostaa meille isomman kolmion samasta taloyhtiöstä. Niitä tulee myyntiin tasaisin väliajoin.

Lululla on oma pieni nukkumasoppi keittiön ja makuuhuoneen välikössä. Omaa huonetta varten pitää muuttaa isompaan asuntoon.
Tuomaksen makuuhuoneesta on kulku Lulun makuusopen vierestä keittiöön.
Keittiötä valaisee Muuton valaisin, ja seinällä on Tuomaksen oma työ. Ruokapöytä on saatu ystävältä.
Ylimmän kerroksen kaksiossa on 63 neliötä.
2 kommenttia