Tuolin selkänojan verhoilu
Tee itse
Tuolin selkänojan verhoilu
Tuolin istuinosan ja selkänojan verhoilu on helpompaa kuin luulisi. Tarvitaan vain kunnon välineet ja hyvä heinäkakku.

Takaselän verhoilukankaan kiinnittäminen on yleensä tuolin kunnostusoperaation viimeinen työvaihe. Joskus kangas on kuitenkin kiinni heinäkakussa ja upotettu puukehikon sisään. Tällaisen selkänojan verhoilu on hieman tavanomaista haastavampaa, mutta onnistuu.

Hyvät välineet helpottavat verhoilua. Tukeva käsinitoja, kunnon sivuleikkurit, niitin- tai nupinnostaja sekä hyvät sakset maksavat yhteensä runsaat sata euroa, mutta niillä kunnostaakin sitten monenlaisia huonekaluja.

Tarvikkeet:

 • verhoilukangasta n. 0,60 m
 • koristenauhaa n. 2,5 m
 • lakanakangasta n. 0,6 m
 • flokkia eli vanua 200–300 gr
 • vanulevyä n. 0,6 m
 • liimaa
 • pellavaöljyä
 • pineenitärpättiä
 • serotiiniä
 • pigmenttijauhetta (esim. ruskea umbra)
 • niitin/nupinnostaja
 • sivuleikkurit
 • sakset
 • hiomapaperit 180 ja 240
 • käsinitoja ja niittejä
 • nupivasara ja nupeja
 • pryyli eli reunatasoitin
 • isoja nuppineuloja eli heftineuloja
 • puuvullaräsyjä

Näin verhoilet tuolin

1. Poista tuolista vanha koristenauha ja kangas niitin- tai nupinnostajaa sekä sivuleikkureita käyttäen, puuosia varoen. Tutki verhoilua purkaessasi, miten ja mihin vanhat kankaat on kiinnitetty ja minkälaisia taitoksia tuolin nurkissa on käytetty. Jos kankaan alla on on liinauskangas, voit jättää sen paikoilleen, mikäli se on ehjä ja siisti. Muussa tapauksessa vaihda likainen lakana ja pölyiset pehmusteet uusiin, mutta jätä säkkiin ommellut lankalenkit paikoilleen vanun asettelua helpottamaan. Tasoittele heinäkakkua tarvittaessa pryylaamalla eli reunatasoittimella.

2. Hio puuosat kevyesti kauttaaltaan hiomapaperilla. Käytä ensin vahvuutta 180, sitten 240. Älä hio vanhaa väripintaa puhki. Poista pöly huolellisesti. Jos vanha pintakäsittely on siisti ja kaipaa vain kirkastamista, riittää pohjatyöksi pyyhkiminen nahkealla räsyllä.

3. Lisää noin ruokalusikallinen pigmenttiä pieneen määrään pellavaöljyä. Sekoita sileäksi tahnaksi. Lisää seokseen öljyä ja tärpättiä suhteessa 1:1 hyvin sekoittaen. Voit lisätä seokseen teelusikallisen kuiviketta lasuurin kuivumista nopeuttamaan. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu kokkareiselta, suodata se esimerkiksi sukkahousun läpi. Anna tekeytyä seuraavaan päivään. Sekoita huolellisesti uudelleen ennen käyttöä.

4. Levitä seosta tuolin puuosille puuvillarätillä. Vaaleimpiin kohtiin ja kulumiin lasuuria voi levittää siveltimellä. Häivytä liika lasuuri pois kuivalla puuvillarätillä. Tarkoituksena on levittää puulle monta ohutta öljykerrosta, jotta lopputulokseksi saadaan kuultava pinta. Ensimmäinen ja tarvittaessa toinen kerros tehdään värillisellä lasuurilla, loput pelkällä öljy-tärpättiseoksella. Jokaisen kerroksen on kuivuttava täysin ennen uuden kerroksen levittämistä. Olosuhteista riippuen kuivuminen kestää vähintään vuorokauden. Pinta on kuiva, kun se ei kosketettaessa tunnu tahmealta. Kun puussa on syvä, tasainen kiilto, on kerroksia tarpeeksi. Mikäli puuosat kaipaavat vain hieman kirkastamista, riittää yleensä yksi käsittely värillisellä ja yksi kerros värittömällä lasuurilla. Öljyiset puuvillaräsyt saattavat syttyä itsekseen palamaan, joten ne on hävitettävä joko polttamalla tai kastelemalla ja kuivattamalla levitettyinä ennen roskiin viemistä.

5. Mikäli tuoli tarvitsee uuden pintapehmustuksen, tee se vasta, kun pintakäsittely on täysin kuivunut: pehmeät vanusäikeet tarttuvat ikävästi kiinni tahmeaan öljypintaan. Aloita pehmustaminen istuimesta: ”revi” kourallinen flokkia tasaiseksi ennen kuin asettelet sen heinäkakun päälle. Tee flokista yhtenäinen, noin 2 senttiä paksu matto istuimen päälle reunoja myötäillen. Istuimen keskiosassa flokkia saa olla paksummin kuin reunoilla. Tasoita reunat repimällä. Vanu ei saa tulla reunojen yli.

6. Leikkaa vanulevystä tuolin istuimen mallinen, hieman istuinosaa suurempi pala. Revi vanulevykappaleen reunat hieman epätasaisiksi, jotta ne eivät pullota kankaan alta, ja taita sitten vanulevyn alle. Leikkaa takanurkissa selkänojan tukipuiden kohdilta vanusta palat pois.

7. Mittaa istuimen leveys ja syvyys. Lisää viitisen senttiä työvaraksi kaikkiin reunoihin ja leikkaa sopiva pala lakanakangasta. Kiinnitä lakana istuimeen heftineuloilla. Aloita kiinnitys takaa. Vedä sitten kämmensyrjällä kangasta kohti etureunaa ja kiinnitä heftineuloilla. Sivut kiinnitetään samalla tavalla. Istu tuolissa hetki, jotta vanut hieman painuvat ja kiristä uudelleen. Leikkaa takanurkkiin halkiot, taita kulmat ja niittaa lakana kiinni. Hyvä kiinnityskohta on hieman varsinaisen verhoilukankaan kiinnityskohtaa ylempänä. Leikkaa ylimääräiset reunat pois.

8. Leikkaa verhoilukangas mittojen mukaan tai vanhoja kankaita mallina käyttäen. Muista lisätä reunoihin muutama sentti työskentelyvaraa.

9. Tee seuraavaksi selkänojan verhoilu. Tämä onnistuu parhaiten, kun tuoli ”makaa” pöydällä selällään. Aseta takaselän kangas nurja puoli päällepäin paikalleen (huomioi kankaan suunta), ja niittaa kiinni. Älä lyö niittejä turhan tiheään, 2–3 sentin välit riittävät. Varmista, etteivät niitit ole liian pitkiä ja tule puukehikosta läpi.
10. Laita heinäkakku takakankaan päälle. Nupittaminen on perinteisin tapa, mutta niittaamallakin onnistuu. Tasoittele reunoja tarvittaessa pryylillä eli reunatasoittimella ja tee nurkista symmetriset.
11. Laita parin sentin kerros flokkia selkänojan päällä. Tasoita reunat repimällä. Päälle vanulevyä; halkaistu riittänee. Revi reunat ja taita vanujen alle.
12. Niittaa päälle pala lakanakangasta. Kiristä lakana ennen niittaamista heftineuloilla. Vanu ei saa tulla reunojen yli. Leikkaa lakanasta ylimääräiset reunat pois. Laita verhoilukangas selkänojan päälle jälleen kankaan suunta huomioiden. Niittaa kiinni: aloita alareunasta, sitten yläreuna, viimeiseksi sivut. Tee lopuksi nurkkiin pienet taitokset ja niittaa.
13. Aseta istuimen verhoilukangas paikoilleen heftineuloilla kiristämällä. Varmista, että kangas tulee lankasuoraan. Aloita kiinnittäminen takaa, jatka etureunaan ja sitten sivuille. Vedä kangasta kevyesti kämmenellä kohti niitattavaa reunaa ja nurkkia. Jätä nurkat viimeiseksi. Taita kankaan takakulmat istuimen päälle. Leikkaa istuimen keskustasta pieni halkio kohti selkänojapuiden sisänurkkia. Varo leikkaamasta liikaa. Tee taitokset takakulmiin ja niittaa kiinni. Vedä vielä kangasta kämmenellä kohti etunurkkia, tee kauniit taitokset ja niittaa. Leikkaa ylimääräiset kankaat pois niittien alapuolelta.
14. Liimaa koristenauha. Aloita kiinnittäminen istuimen takakulmasta. Selkänojassa hyvä aloituspaikka on alareuna. Taita aloitus- ja lopetuskohdissa pieni pätkä nauhaa nauhan takapuolelle. Levitä liimaa ohuella pahvisuikaleella tasaiseksi kerrokseksi nauhan nurjalle puolelle ja kiinnitä heftineuloilla. Painele nauhaa sormin varsinkin nurkkien taitekohdissa, jotta paksummatkin kohdat liimautuvat hyvin.

Kommentoi »