
Takaselän verhoilukankaan kiinnittäminen on yleensä tuolin kunnostusoperaation viimeinen työvaihe. Joskus kangas on kuitenkin kiinni heinäkakussa ja upotettu puukehikon sisään. Tällaisen selkänojan verhoilu on hieman tavanomaista haastavampaa, mutta onnistuu.
Hyvät välineet helpottavat verhoilua. Tukeva käsinitoja, kunnon sivuleikkurit, niitin- tai nupinnostaja sekä hyvät sakset maksavat yhteensä runsaat sata euroa, mutta niillä kunnostaakin sitten monenlaisia huonekaluja.
Tarvikkeet:
- verhoilukangasta n. 0,60 m
- koristenauhaa n. 2,5 m
- lakanakangasta n. 0,6 m
- flokkia eli vanua 200–300 gr
- vanulevyä n. 0,6 m
- liimaa
- pellavaöljyä
- pineenitärpättiä
- serotiiniä
- pigmenttijauhetta (esim. ruskea umbra)
- niitin/nupinnostaja
- sivuleikkurit
- sakset
- hiomapaperit 180 ja 240
- käsinitoja ja niittejä
- nupivasara ja nupeja
- pryyli eli reunatasoitin
- isoja nuppineuloja eli heftineuloja
- puuvullaräsyjä
Näin verhoilet tuolin
1. Poista tuolista vanha koristenauha ja kangas niitin- tai nupinnostajaa sekä sivuleikkureita käyttäen, puuosia varoen. Tutki verhoilua purkaessasi, miten ja mihin vanhat kankaat on kiinnitetty ja minkälaisia taitoksia tuolin nurkissa on käytetty. Jos kankaan alla on on liinauskangas, voit jättää sen paikoilleen, mikäli se on ehjä ja siisti. Muussa tapauksessa vaihda likainen lakana ja pölyiset pehmusteet uusiin, mutta jätä säkkiin ommellut lankalenkit paikoilleen vanun asettelua helpottamaan. Tasoittele heinäkakkua tarvittaessa pryylaamalla eli reunatasoittimella.
2. Hio puuosat kevyesti kauttaaltaan hiomapaperilla. Käytä ensin vahvuutta 180, sitten 240. Älä hio vanhaa väripintaa puhki. Poista pöly huolellisesti. Jos vanha pintakäsittely on siisti ja kaipaa vain kirkastamista, riittää pohjatyöksi pyyhkiminen nahkealla räsyllä.
3. Lisää noin ruokalusikallinen pigmenttiä pieneen määrään pellavaöljyä. Sekoita sileäksi tahnaksi. Lisää seokseen öljyä ja tärpättiä suhteessa 1:1 hyvin sekoittaen. Voit lisätä seokseen teelusikallisen kuiviketta lasuurin kuivumista nopeuttamaan. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu kokkareiselta, suodata se esimerkiksi sukkahousun läpi. Anna tekeytyä seuraavaan päivään. Sekoita huolellisesti uudelleen ennen käyttöä.
5. Mikäli tuoli tarvitsee uuden pintapehmustuksen, tee se vasta, kun pintakäsittely on täysin kuivunut: pehmeät vanusäikeet tarttuvat ikävästi kiinni tahmeaan öljypintaan. Aloita pehmustaminen istuimesta: ”revi” kourallinen flokkia tasaiseksi ennen kuin asettelet sen heinäkakun päälle. Tee flokista yhtenäinen, noin 2 senttiä paksu matto istuimen päälle reunoja myötäillen. Istuimen keskiosassa flokkia saa olla paksummin kuin reunoilla. Tasoita reunat repimällä. Vanu ei saa tulla reunojen yli.
6. Leikkaa vanulevystä tuolin istuimen mallinen, hieman istuinosaa suurempi pala. Revi vanulevykappaleen reunat hieman epätasaisiksi, jotta ne eivät pullota kankaan alta, ja taita sitten vanulevyn alle. Leikkaa takanurkissa selkänojan tukipuiden kohdilta vanusta palat pois.
7. Mittaa istuimen leveys ja syvyys. Lisää viitisen senttiä työvaraksi kaikkiin reunoihin ja leikkaa sopiva pala lakanakangasta. Kiinnitä lakana istuimeen heftineuloilla. Aloita kiinnitys takaa. Vedä sitten kämmensyrjällä kangasta kohti etureunaa ja kiinnitä heftineuloilla. Sivut kiinnitetään samalla tavalla. Istu tuolissa hetki, jotta vanut hieman painuvat ja kiristä uudelleen. Leikkaa takanurkkiin halkiot, taita kulmat ja niittaa lakana kiinni. Hyvä kiinnityskohta on hieman varsinaisen verhoilukankaan kiinnityskohtaa ylempänä. Leikkaa ylimääräiset reunat pois.
8. Leikkaa verhoilukangas mittojen mukaan tai vanhoja kankaita mallina käyttäen. Muista lisätä reunoihin muutama sentti työskentelyvaraa.