Tuoksuva gardenia
Piha ja puutarha
Tuoksuva gardenia
Gardenia hurmaa hienostuneella tuoksullaan. Huonekasvin puhtaanvalkeat kukat voivat kasvaa jopa kymmensenttisiksi. Gardenia tarvitsee paljon vettä ja säännöllistä sumutusta.
14.2.2014
 |
Viherpiha

Kasvuolot

Hidaskasvuinen gardenia (Gardenia augusta) voi ruukussa kasvaa toista metriä korkeaksi pensaaksi. Kasvi viihtyy keväästä syksyyn parhaiten valoisassa, mutta suoralta auringolta suojatussa paikassa. Talvella auringostakaan ei ole haittaa. Liiallinen paahde ruskettaa kuitenkin helposti lehtiä.

Kukinta

Voimakkaan tuoksuiset, tavallisimmin kerrotut kukat kehittyvät verson kärkeen. Puhtaanvalkeat kukat alkavat kellastua jo muutaman päivän päästä.

Kookkaassa gardeniassa voi kuitenkin olla avoimia kukkia vuoden jokaiselle päivälle.

Hoito

Gardenia vaatii paljon vettä eikä kestä ankaraa kuivumista. Toisaalta se ei kestä jatkuvaa märkyyttäkään. Siksi mullan pitää antaa aavistuksen kuivahtaa kastelujen välillä.

Kuumana kesäkautena gardeniaa voi joutua kastelemaan päivittäin.

Pieniä kasveja lannoitetaan mieluiten happaman maan kasveille tarkoitetulla lannoitteella, esimerkiksi rodolannoitteella, keväästä syksyyn parin viikon välein. Kookkaita, jatkuvasti kukkivia yksilöitä voi lannoittaa läpi vuoden.

Gardeniaa voi kasvattaa normaalissa kukkamullassa, mutta paremmin se viihtyy hieman happamassa turpeen, hiekan ja kukkamullan seoksessa.

Gardenian lehtiä kannattaa sumuttaa usein, sillä huoneilma on kasville aavistuksen liian kuiva. Säännöllinen sumutus myös ehkäisee gardeniaa usein vaivaavien vihannespunkkien ilmaantumista. Älä kuitenkaan sumuta nuppuja tai kukkia, sillä se voi aiheuttaa niihin tummia laikkuja.

Lisäys

Gardeniaa ei tarvitse leikata, ellei halua lyhentää liian pitkiä haaroja. Hieman puutuneet latvat käyvät pistokkaiksi.

Pistokkaiden juurtuminen on melko hidasta, mutta se onnistuu sekä vesilasissa että suoraan multaan pistettynä. Mullassa juurrutettava pistokas kannattaa peittää haihduttamista vähentävällä läpinäkyvällä muovihupulla.

Kommentoi »