Unelmien Talo&Koti

Upouusi ja silti täynnä tunnelmaa! Sanna haaveili vanhasta talosta mutta päätyikin talopakettiin: ”Viihdymme täällä eläkepäiviin asti”

Upouusi ja silti täynnä tunnelmaa! Sanna haaveili vanhasta talosta mutta päätyikin talopakettiin: ”Viihdymme täällä eläkepäiviin asti”
Sanna Harju haaveili vanhasta talosta ristikkoikkunoineen ja pönttöuuneineen. Lopulta onni löytyi talopaketista, johon napattiin tyyli vanhojen talojen maailmasta.
Julkaistu: 22.6.2020

Sanna Harju istuu sohvalla ja antaa katseen kiertää pitkin olohuonetta. Mielen täyttää ilo siitä, että haaveet ovat vihdoin toteutuneet, tosin hieman eri muodossa kuin hän ja Jari-puoliso alun perin ajattelivat.

– Olin aina haaveillut vanhasta talosta. Mielessä siinsivät valkoinen lankkulattia, ristikkoikkunat ja pönttöuuni. Kun sitten lopulta aloimme tosissamme etsiä omaa taloa, päädyimme hyvin nopeasti valmistalopakettiin.

Sanna ja Jari halusivat neutraalin ja pitkäikäisen keittiön ja päätyivät Puustellin malliin. Säilytystilaa on juuri sopivasti. Räsymatto on paikalliselta kirpputorilta.
Sanna leipoo mielellään. Helppo jäätelökakku tarjotaan marjojen kera. Suolaiseksi välipalaksi maistuu tomaattinen jauhelihapiirakka. Jarilla on kokin koulutus, mutta arkiruoaperheessä kokkaa usein Sanna.
Keittiön vanha tiikkipöytä on sen verran huonossa kunnossa, että Sanna peitti sen liinalla. Pöytä sai ympärilleen vanhoja Askon tuoleja. Vanhemmat ostivat ne Sannalle käytettyinä jo silloin, kun tytär lähti kotoa opiskelemaan. Marimekon astiat ovat Sannan suosikkeja.
Värikkäät esineet tuovat väriä neutraaliin keittiöön.

Vaikka Jari on ammatiltaan sekä rakennuskonservaattori että puuseppä, pariskunta pelkäsi, että vanhan talon remontti nielisi kaiken vapaa-ajan ja vielä tilin tyhjäksi.

– Halusimme mieluummin viettää aikaa perheen kesken. Vanhoja taloja ei ole myöskään kovin paljon tarjolla Jyväskylän seudulla.

Sisällä talossa tunnelma on kuitenkin nätillä tavalla perinteinen. Tapetit on valittu perinnemallistoista. Sanna piti myös kiinni haaveestaan saada olohuoneeseen pönttöuuni ja siihen vanhat luukut. Valkoinen lankkulattia ei toteutunut, mutta pari valitsi tilalle materiaalin, joka muistuttaa hiukan lankkua.

Sanna halusi olohuoneen lattiaan valkosävyistä lankkujäljitelmää, koska haavena oli ollut vaalea, perinteinen lankkulattia. Valkoinen retrotuoli on Sannan tädiltä. Sohvapöytä ostettiin Ikeasta. Taustalla näkyy makuuhuone.
Vanha kaappi on ostettu Tori.fistä joitakin vuosia sitten. Sen päällä komeilevat Harjun Paperista hankittu Jyväskylän kartta ja kaksi Sannan kouluaikaan saamaa hymytyttöpatsasta.
Manta nukkuu isän ja äidin seurassa. Vanhempien sänkynä on sivustavedettävä sohva Jarin lapsuudenkodista. Makrameesta tuli minikokoinen, koska Sanna solmi sen ohuesta langasta. Tapetti on Boråstapeterin mallistosta.
Opetustaulu löytyi Tori.fistä.
Mantan sängyn tyynyt ovat itse tehtyjä, ja nallet on saatu lahjaksi.
Makkarin retrosenkki löytyi kirpputorilta. Radio on Sannan isän kotoa mutta ei enää toimi. Rottinkipöytä ja peili ovat Tori.fistä.

Talo nousi pystyyn puolessa vuodessa. Muutto sujui helposti, sillä Sanna oli suunnitellut etukäteen kalusteiden paikat.

– Lähes kaikki huonekalumme ovat suvusta tulleita tai käytettynä hankittuja. Olemme ostaneet paljon Tori.fin kautta, koska Jyväskylän seudulla tavara liikkuu hyvin ja hinnat ovat usein Etelä-Suomea alhaisemmat.

Sanna pelasti työhuoneen sohvan suvun mökiltä. Hänen isänsä on nukkunut siinä lapsena. Keltainen valaisin on Sannan lapsuudesta. Seinistä tuli lämpimän beiget, sillä taloon ei haluttu valkoisia seiniä.
Retrohylly oli pariskunnan löytö Tori.fistä. Keltaisen lokerikon Jari nikkaroi opiskellessaan puusepäksi. Karttapallo on Jarin papan luota.
Meerin sänky on alun perin Ikeasta mutta ostettu käytettynä. Seinällä oleva paperinukkekuva löytyi kirppikseltä. Pöytä on Tori.fistä ja punainen tuoli Jarin vanhempien luota.
Meerin huoneen seiniin valittiin lempeä vihreä sävy. Opetustaulu löytyi Tori.fistä. Kotiin on kertynyt maatuskoja sekä omilta matkoilta että kirpputoreilta.

Iltaisin lasten mentyä nukkumaan Sanna järjestelee päivän sotkut ja nauttii siitä, että kaikki näyttää hyvältä.

– Jo lapsena pidin leikkimökin kahvikupit hyvässä järjestyksessä. Esikoisemme Meeri on perinyt taipumukseni ja järjestelee hänkin lelujaan tarkasti. Kestän paremmin villakoiria kuin sitä, että tavarat ovat hujan hajan.

Sanna sai vihdoin ristikkoikkunansa, kun Jari asensi kesäkeittiöön Sannan isän vanhan kotitalon ikkunat.
Terassi on pihan lämpimin paikka. Vapaahetkinään Sanna ja Jari vetäytyvät sinne lukemaan. Sisällä kesäkeittiössä oleillaan ennen kaikkea keväällä, syksyllä ja sateella. Keskellä kesää aurinko lämmittää tilan usein liian kuumaksi.
Vuonna 2018 valmistunut sadan neliön omakotitalo sijaitsee Laukaan Leppävedellä. Talossa on neljä huonetta ja keittiö. Sanna ja Jari maalasivat talon ulkopuolelta vihreäksi. Etuoven lisäksi myös päädyssä on sisäänkäynti, josta pääsee kodinhoitohuoneeseen. Täällä asuvat Sanna ja Jari Harju sekä lapset Meeri, 3, ja Manta, 3 kk.

Sanna on ylpeä siitä, että kodista tuli valoisa mutta ei kuitenkaan liian valkoinen. Sävyt ovat lämpimät, ja vanhat puuhuonekalut nousevat kivasti esille valkoista lattiaa vasten.

– Päätöksemme valmistalosta tuntuu oikealta, varsinkin kun lähellä asuu sukulaisia ja ystäviä. Viihdymme täällä varmaan eläkepäiviin asti.

Katso lisää kuvia Sannan Instagram-tililtä: @meerintupa.

1 kommentti