Tumput – helpot itse neulotut käsineet lämmittävät talven viimoissa
Tee itse
Tumput – helpot itse neulotut käsineet lämmittävät talven viimoissa
Tumput neulotaan tasona poikittain kahdella päävärillä ja koristellaan kolmannella. Kirjo kämmenselkään haluamasi kuvio.
25.1.2011
 |
Kotivinkki

Koko: aikuiselle.

Mallineuleet:

Ainaoikeinneule = neulo kaikki kerrokset oikein ja sileä neule = neulo silmukat oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Tiheys: 13 s ja 18 krs sileää neuletta = 10 cm.

Tumput – tarvikkeet:

  • Novita Tempo -lankaa, meleerattua harmaata (043) 50 g, punaista (569) 50 g ja vähän (099) mustaa
  • sukkapuikot nro 7 tai käsialan mukaan.

Tumput neulotaan näin

  1. Tee ensin vasemman käden tumppu. Luo harmaalla langalla 26 silmukkaa (s). Neulo nurjan puolen kerroksella 16 s nurin (n) ja 10 s oikein (o). Neulo jatkossa oikeassa reunassa 10 s:lla ainaoikeaa (= ranne), 16 s:lla sileää neuletta ja aloita lisäykset vasemmassa reunassa seuraavasti: neulo oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 1 s, lisää 1 s (= neulo silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein) ja 1 o.
  2. Vaihda työhön musta lanka ja neulo nurjalla 17 n ja 10 o. Toista lisäykset kuten edellä joka 2. kerros (= krs) vielä 3 kertaa ja neulo yhteensä 2 krs mustalla, 12 krs punaisella, 2 krs mustalla ja loput lapasesta harmaalla langalla. Kun olet neulonut punaisella langalla 7 krs, aloita kavennukset vasemmassa reunassa seuraavasti: neulo oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 3 s, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo 1 o. Toista kavennukset joka 2. krs vielä 3 kertaa = 26 s.
  3. Kun olet neulonut raitojen jälkeen harmaalla 2 krs, olet tumpun puolivälissä. Neulo 1 krs ja lisää vasemmassa reunassa joka 2. krs 4 x 1 s kuten edellä = 30 s. Kun olet neulonut harmaalla 6 krs, tee peukaloaukko.
  4. Jätä vasemman puoleiset s:t odottamaan ja neulo oikean puoleisilla 13 s:lla 6 krs. Jätä sitten oikean puoleiset 13 s odottamaan ja neulo vasemmalla odottavilla s:illa 6 krs. Jatka neulomista kaikilla s:illa. Kun olet lisäysten jälkeen neulonut 3 välikerrosta, kavenna vasemmassa reunassa joka 2. krs 4 x 1 s kuten edellä = 26 s. Kun kavennukset ovat valmiit, neulo 1 krs ja silmukoi tai ompele aloitus ja lopetusreuna yhteen. Ompele lopuksi kärkisauma.
  5. Neulo oikean käden tumppu vasemman peilikuvaksi.

Peukalo

Poimi peukaloaukosta harmaalla langalla 12 s sukkapuikoille ja jaa s:t kolmelle puikolle. Neulo sileää neuletta suljettuna neuleena 5,5 cm. Kavenna jokaisen puikon lopussa 1 s neulomalla 2 s oikein yhteen. Kun jäljellä on 6 s, katkaise lanka. Vedä lanka silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Viimeistely

Lopuksi kirjo tumpun kämmenselkään kuvio mustalla langalla ketjupistoin.

Kommentoi »