Tulipalossa vaurioitunut hirsitalo sai jättiremontissa uuden elämän: ”Rakastuimme tunnelmaan ja mahdollisuuksiin”
Sisustus
Tulipalossa vaurioitunut hirsitalo sai jättiremontissa uuden elämän: ”Rakastuimme tunnelmaan ja mahdollisuuksiin”
Kaikki kotia etsivät eivät ehkä kiinnostuisi pahasti palaneesta satavuotiaasta rakennuksesta, mutta Annan ja Joosen mielestä asiassa ei ollut mitään outoa. Tuntui oli suorastaan hyvältä, että talon runko oli kätevästi esillä ja valmiina korjauksiin.
23.4.2018
 |
Unelmien Talo&Koti
Kaunis talo sijaitsee vehreällä asuinalueella muiden vanhojen talojen ympäröimänä.

Anna ja Joose Takalan hirsitalon rungolla on saman verran ikään kuin itsenäisellä Suomella. Sisältä noin 100-neliöinen talo on uusittu kokonaan. Rakkaat vanhat esineet sopivat selkeiden kalusteiden rinnalle hyvin.

Miten päädyitte tekemään talokaupat?

Talo meinasi mennä sivu suun, sillä myynti-ilmoitus oli jäänyt meiltä huomaamatta. Hirsirunko oli vaurioitunut tulipalossa, hinta oli kovin alhainen ja neliöitäkin vähänlaisesti. Sattumalta saimme talosta vinkin ja päätimme käydä katsomassa sitä. Talon sijainti Tampereen Viinikassa oli täydellinen. Rakastuimme myös talon tunnelmaan, ikkunoihin ja mahdollisuuksiin.

Millaisen remontin teitte?

Säästettävää pintaa ei juuri ollut, joten uusimme rakennuksen sisältä kokonaan. Halusimme säilyttää vanhan talon tunnelman, joten päädyimme perinteiseen huonejakoon ja pintamateriaaleihin. Maakellariin kaivettiin lisää korkeutta ja se otettiin asuinkäyttöön. Se oli varmasti remontin suurin työ. Ikkunanpokat olivat niin huonossa kunnossa, että niiden kunnostamiseen olisi mennyt vuosia. Teetimme siis uudet ikkunat vanhojen mukaan. Tähän satsaukseen olemme olleet tosi tyytyväisiä.

Harmaan ja ruskean eri sävyt luovat olohuoneeseen rauhallisen tunnelman.
Sera Helsingin matto on Store of Hopen verkkokaupasta, jossa Anna toimii toisena yrittäjänä. Yritys on keskittynyt eettisiin tuotteisiin.
Alkuperäinen pönttöuuni selvisi tulipalosta ja kaunistaa olohuonetta edelleenkin.
Pianon omistaa tuttavaperhe, se on Annalla ja Joosella vain hoidossa.
Olohuoneesta avautuu näkymä keittiöön. Kulunut kynnys muistuttaa talon menneisyydestä.
Kodikas eteinen on tapetoitu William Morrisin Chrysanthemum-tapetilla. Juuttikori on Karmashopista.

Mikä yllätti?

Työn paljous! Toki tiesimme ryhtyvämme isoon projektiin, mutta silti jouduimme monesti venyttämään aikatauluja. Kiva oli huomata, että olemme hyvä tiimi puolison kanssa.

Mikä paikassa viehättää teitä eniten?

Ajan jäljet, klassinen ja lempeä arkkitehtuuri, vanhat puut ja ympäröivä vehreys sekä kesäaikaan kuuluva ainainen vasaranpauke alueella. Joka talossa asuu meidän kaltaisiamme projekti-ihmisiä. Lapsiperheeseen napakat neliöt ja kolme kerrosta ovat osoittautuneet toimivaksi yhdistelmäksi, vaikka pelkäsimme muuta. Tavaran määrä pysyy kurissa, ja jokainen löytää oman sopen, kun haluaa olla rauhassa.

Keittiön isosta ikkunasta avautuu näkymä suojaisalle pihalle. Rauhallinen sävymaailma antaa tilaa kauniille käyttöesineille.
Anna valmistaa lounaaksi salaattia.
Yksinkertainen on tyylikästä.

Millaisia sisustajia olette?

Pidän sisustamisesta mutta vielä enemmän arkkitehtuurista. Nautin siitä, että sisustus myötäilee talon muotoja ja rytmejä. Mietin paljon enemmän listoja ja kiinteitä kalusteita kuin sohvaa tai muita esineitä. Tavara on meillä aika pysyvää, ja pidän siitä, miten vuosia vanha löytö puhuttelee edelleen. Maailma pyörii nykyään hurjalla sykkeellä. On kivaa, että kotona säilyy tietty tuttuus vuodesta toiseen. Arvostan myös ajattomuutta sekä sisustuksessa että arkkitehtuurissa.

Mistä löydät aarteita sisustukseen?

Voi, ihan mistä vain. Ennen olin kova kiertelemään kirppareita, mutta nykyään nautin tavattomasti, jos ehdin kerran pari vuodessa pysähtyä jossain vanhan tavaran myymälässä. Jos ostan uutta, pyrin löytämään laadukasta ja tekemään vain harkittuja hankintoja. Ystävien mielestä olen toivottoman hidas hankkija. Uutta ruokapöytääkin olen etsinyt kohta kaksi vuotta.

Olohuoneeseen tuo väriä Laura Ashleyn keltainen verho, jonka Anna osti jo opiskeluaikoinaan. Ruokapöytänä on vanha pirttipöytä.
Herkullisessa lounassalaatissa maistuvat pasta, vuohenjuusto ja kasvikset.
Anna iloitsee, että tasainen arki on palannut perheeseen pitkän remonttirupeaman jälkeen.

Mikä projekti teillä on juuri nyt meneillään?

Talon viimeistely. Saimme suurimmat uurastukset valmiiksi tiiviissä aikataulussa, ja nyt olisi aika tehdä viimeiset koteloinnit ja listoitukset. Jos hommaa ei vedä kerralla loppuun, silmä saattaa tottua keskeneräisyyksiin.

Ja mitä seuraavaksi?

Olisi kiva saada pihalle uusi ulkorakennus. Ensi kesän ajattelimme kuitenkin levätä ja hieman reissata, joten ehkä vuoden päästä tartumme siihen projektiin. Johan tässä on tullut rehkittyä.

Makuuhuoneen sisäkatto myötäilee rakennuksen muotoja ja muodostaa mielenkiintoisia kulmia ja syvennyksiä.
William Morrisin Willow boughs -tapetti on seesteiseksi sisustetun makuuhuoneen katseenvangitsija.

Mitä olette oppineet talon myötä?

Ainakin sen, että tämä todella on meidän juttumme. Rakastan vanhoja puutaloja ja käppyräisiä omenapuita! Olemme oppineet myös tunnistamaan jaksamisemme rajat ja rentoutumaan keskeneräisen äärellä. Senkin olemme huomanneet, että aina kun tekee, kannattaa tehdä huolella. Uusiminen on niin paljon raskaampaa.

Mitä odotatte tulevaisuudelta?

Nyt on ihanaa elää hetki ihan tavallista työ- ja lapsiperhearkea pitkän remonttirupeaman jälkeen. Juuri nyt ajatuksissa on päällimmäisenä toive pitkästä ja kauniista kesästä!

Nooan ja Iirin yhteinen huone on ihana lasten valtakunta. Tapetti on Borås Tapeterin vanha malli.
Nooa säilyttää lelunsa siististi hyllyssä seinäsyvennyksessä.
Keltainen pulpetti on monen leikin jalustana.
Kellariin tehtiin työpiste. Anna on tehnyt pöydällä olevat kaapit opiskellessaan hienopuusepäksi. Ovissa on pariskunnan kasvokuvat.
Kellarissa katsotaan myös elokuvia. Nämä tuolit antavat kivaa teatteritunnelmaa.
Kommentoi »