Tuftattu tyyny on saanut inspiraationsa käsinsolmituista matoista – katso ohje ja tulosta kuvioiden kaavat!
Tee itse
Tuftattu tyyny on saanut inspiraationsa käsinsolmituista matoista – katso ohje ja tulosta kuvioiden kaavat!
Tuftattu tyyny ilahduttaa värikkyydellään ja pörröisyydellään. Osa pinnasta jätetään tuftaamatta, joten suurikaan työ ei vie ylivoimaisen paljon aikaa. Työhön tulee kolmiulotteisuutta, kun käännät sen välillä nurinpäin.
24.1.2023
 |
Ihana

Tuftattu tyyny – tarvikkeet:

  • 0,5 m harvaankudottua kangasta (esimerkiksi Monks Cloth -puuvilla-aidakangasta tai pellavaa)
  • tuftausneula koko 10
  • tuftauskehys
  • Novita 7 veljestä -lankaa 1 kerä väreissä Lontoon rae, Lobelia, Luonnonvalkoinen ja Taikuri
  • sakset
  • kynä luonnosteluun
  • maitoliimaa
  • ompelukone
  • ompelulankaa ja neula
  • sisätyyny (koko 40 x 60 cm).
Tuftatun tyynyn kuvioiden kaavat. Siniset ja mustat ovat kaikki erillisiä kuvioita, joten jäljennä ne erikseen. Voit ladata kaavat myös tulostettavana pdf-tiedostona ohjeen lopusta.

Tuftattu tyyny – ohje:

1. Leikkaa kankaasta 50 x 70 -senttinen pala. Lisää etukappaleeseen 5 cm:n saumanvarat, jotta kankaan saa kiinnitettyä reunoistaan tuftauskehykseen. Leikkaa takakappale 1 cm saumanvaroilla. Se voi olla eri kangasta kuin etukappale.

2. Luonnostele tuftattava kuvio kankaaseen. Huomioi, että työtä tuftataan kahdelta puolelta, eli tee merkinnät molemmin puolin.

3. Pujota lanka tuftausneulaan kaksinkertaisena. Jokaisessa neulatyypissä on hieman erilainen pujotustapa, joten kannattaa tarkistaa ohje. Jos sinulla on käytössäsi pienempi tuftausneula, voit tehdä työn yksinkertaisella langalla.

4. Aloita tuftaaminen noin 0,5 mm:n pistoilla. Tuftatessa kannattaa varmistaa, että neulan kärki osoittaa aina menosuuntaan ja neula on koko ajan pystyasennossa.

5. Siirrä tuftauskehikkoa työn edetessä ja käännä kangasta kuvion mukaan.

6. Tuftaa tyynyn oikean reunan raita kahdella värillä yhtä aikaa.

7. Kun olet tuftannut kaikki kuviot, katkaise langanpäät ja levitä maitoliima ohuesti työn nurjalle tuftattujen kuvioiden päälle. Kannattaa olla tarkka, ettei liimaa tule liikaa, sillä silloin se tulee näkyviin oikealle puolelle.

8. Kavenna etukappaleen ylimääräiset saumanvarat 1 cm levyisiksi. Ompele etu- ja takakappale yhteen nurjalta oikeat puolet vastakkain kolmelta sivulta. Jätä toinen lyhyt sivu auki.

9. Käännä työ ja silitä saumanvarat auki tarvittaessa. Laita sisätyyny paikoilleen. Ompele aukko kiinni piilo-ompeleella.

Viimeistely

Valmista neljä tasselitupsua: Kierrä lankaa noin 10−20 kertaa kämmenen ympäri. Leikkaa toinen noin 20 cm langanpätkä, ja sido langat toisesta päästä tiukasti ja leikkaa langat toisesta päästä auki. Solmi langanpätkä tupsun ympäri kaulaksi tupsun yläosaan. Kiinnitä tupsut tyynyn kulmiin.

Jos epäröit, poimi tuftaustyön värit lempimatostasi tai suosikkitapetistasi. Niin valinta ei mene koskaan pieleen.

Ladattavat tiedostot:

Tuftattu tyyny, kaavat(pdf)

Kommentoi »