Avotakka

Tove Janssonin asetelmamaalaus myytiin huutokaupassa ennätyshintaan – muumien luoja kiehtoo nyt myös taidemaalarina

Tove Janssonin asetelmamaalaus myytiin huutokaupassa ennätyshintaan – muumien luoja kiehtoo nyt myös taidemaalarina
Muumit luonut Tove Jansson oli myös lahjakas taidemaalari, ja kiinnostus hänen maalauksiaan kohtaan on kovassa nousussa. Bukowskisilla huutokaupattiin juuri 1940-luvun asetelmamaalaus ennätykselliseen 70 543 euron hintaan.
Julkaistu: 17.12.2020

Huutokauppatalo Bukowskisin modernin ja nykytaiteen vastaavan asiantuntijan Laura Pohjolan edessä on Tove Janssonin (1914–2001) vuonna 1944 maalaama asetelmamaalaus, Nature morte. Se myytiin juuri huutokaupassa 55 200 eurolla, mikä ylitti reippaasti 12 000–16 000 euron lähtöhinnan. Lisäksi ostaja maksaa provisiomaksun ja käsittelymaksun, eli loppuhinnaksi muodostuu peräti 70 543 euroa. Janssonin teosten hinnat ovat nousseet viime vuosina vakaasti, mutta nyt ne ovat saavuttaneet aivan uuden tason.

– Janssonin arvostus taidemaalarina on kovassa nousussa, ja hän on vihdoin siellä, mihin kuuluu, eli muiden arvostettujen modernistimaalareiden joukossa. Jansson pitikin itseään ensisijaisesti taidemaalarina. Kun hän maalasi, hän maalasi, ja kun hän kirjoitti, hän kirjoitti.

Tove Jansson: Nature morte, 1944. Kuva Bukowskis

Kiinnostusta Janssonin maalauksia kohtaan ovat lisänneet näyttelyt, kuten Ateneumin suurnäyttely vuonna 2014, jossa nyt myyty asetelmamaalauskin oli esillä, ja sen jälkeinen kiertonäyttely Ruotsissa ja Lontoossa. Vuonna 2019 Tokiossa oli muumien ohella esillä myös Janssonin maalauksia.

– Näyttelyiden jälkeen ulkomailta onkin alkanut tulla huutokauppasesonkien välillä kyselyitä, onko Janssonin teoksia tulossa myyntiin. Myös tuore elämäkertaelokuva vaikuttaa kiinnostukseen, Pohjola kertoo.

Laura Pohjola työskentelee Bukowskisilla modernin ja nykytaiteen vastaavana asiantuntijana. Kuva Bukowskis

Kuinka asiantuntija lähestyy myytävää teosta?

Millä tavalla lähestyit ennätysmaalausta huutokaupan edustajan näkökulmasta, kun näit sen ensi kerran?

– Usein tulee välitön ajatus, missä lähtöhintaluokassa teoksen tulisi liikkua. Sitten alan testata ajatusta tekemällä vertailuja ja tutkimalla teosta tarkemmin ja sen laatua tarkemmin. Tilanteessa, jossa Janssonin hintataso on kehittynyt nopeasti, pitää malttaa antaa hintatason kehittyä mahdollisimman orgaanisesti eikä tähdätä lähtöhinnoittelussa liian korkealle. Lähtöhinnan täytyy olla arvoa antava työlle, mutta toisaalta hinnan tulee myös olla kannustava.

Kun huutokaupan luettelo julkaistiin, teoksesta tehtiin heti useita tarjouksia. Loppusuora voi silti yllättää asiantuntijankin.

– Alkurysäystä seuraa usein hiljainen vaihe, ja silloin minunkin vatsanpohjassani saattaa tuntua jännitystä. Vähitellen tilanne kiihtyy, ja viimeiset minuutit voivat muuttaa kaiken. Markkina määrää aina viimeisen hinnan.

Tove Jansson. Kuva A-lehtien kuva-arkisto

Mikä Janssonin maalauksissa kiehtoo?

Laura Pohjolaa Janssonin maalaukset kiehtovat, koska ne ovat täynnä arvoituksia. Tämä pätee Nature morteen kuin kahteen samassa huutokaupassa myytyyn Janssonin maalaukseen. Teoksen taustakin on osin hämärän peitossa.

– Tämä asetelma kiehtoo minua, koska siinä on eteerisyyttä ja samaan aikaan leikkisyyttä, ja se on hyvin maalauksellinen. Esineet on aseteltu huolettoman ja jopa levottoman tuntuisesti, mutta taka-ala rauhoittaa kokonaisuuden, samoin voimakkaat sävyt. Jotenkin pystyn näkemään teoksessa hänen persoonansa.

Pitämänsä tilaston mukaan Tove Jansson myi vuonna 1944 kaikkiaan 13 teosta. Seuraavana vuonna hän myi 39 teosta.

– Voi hyvin olla, että asetelma on kuulunut tuohon joukkoon. Maalaus on myyty myös huutokaupassa jo kerran aiemmin, vuonna 1992. Silloin vasarahinta oli 2842 euroa (markoista muutettuna).

Laura Pohjola arvelee, että Tove Jansson on maalannut asetelman ateljeensa ikkunan ääressä.

– Jansson hankki kesällä 1944 ateljeehensa puhelimen, jotta voisi saada tietoa uusista ateljeevaihtoehdoista. Kun katsoin valokuvia tuosta tilasta, näin ikkunat, jotka saattaisivat sopia maalauksen näkyviin ikkunoihin. Hauska tieto on sekin, että tämä asetelma on painettu vuonna 2018 Dockskåpet-teoksen uusintapainoksen kanteen. Kaikkien taideteoksiin liittyvien tietojen taltioiminen olisi tärkeää, jotta ne siirtyisivät eteenpäin.

Tove Janssonin signeeraus Nature morte -maalauksessa. Kuva Bukowskis
Kommentoi »