Totebag vanhoista farkuista
Tee itse
Totebag vanhoista farkuista
Tee trendikäs totebag vanhoista farkuista ja nahkavyöstä. Pohja virkataan juuttinarusta.
Julkaistu 24.2.2017
Kotivinkki

Näitä tarvitset

  • vanhat farkut (kuvan farkkujen lahkeiden leveys oli 22 cm)
  • virkkuukoukun nro 6 ja sille sopivaa juutti­narua noin 100 g
  • noin 150 cm canvas-nauhaa, leveys 2,5 cm
  • kaksi D-rengasta olkahihnan kiinnitykseen
  • nahkavyön tai vastaavan olkahihnaksi
  • karhulankaa
  • ohutta puuvilla- tai kirjontalankaa
  • terävän silmä­neulan ja sakset  

Laukun mitat

Leveys: 41 cm. Korkeus ilman kahvoja: 42 cm.

Leikkaa farkut

1. Leikkaa farkuista lahkeensuiden taitteet. Leikkaa molemmat lahkeet irti n. 40 cm:n korkeudelta tai polvipussien alapuolelta.

2. Ratko sisäsaumat auki tai leikkaa ne pois, jos sauma on päällitikattu.

3. Avaa ja silitä kappaleet. Leikkaa reunat tasaisiksi. Leveys tulisi olla n. 43 cm: levennä kappaleita tarvittaessa jatkopaloilla.

Virkkaa pohja

Tiheys: 11 ks = 10 cm.

Tee aloitussilmukka ja 36 ketjusilmukkaa (kjs).

1. krs: hyppää ensimmäisen s:n yli ja virkkaa toiseen 1 kiinteä silmukka (ks), tee vielä 34 ks, käänny.

2. krs: virkkaa 1 kjs kääntymistä varten ja sen jälkeen 35 ks, käänny.

Virkkaa vielä 6 krs kuten 2. krs. Pohjassa on yhteensä 8 krs.

Virkkaa pohjan ympäri 1 krs kiinteitä silmukoita niin, että virkkaat molempiin päätyihin 6 ks, sivuihin 35 ks ja jokaiseen kulmaan yhden ks:n lisää. Virkkaa vielä toinen krs kiinteitä silmukoita virkkaamalla jokaiseen s:aan 1 ks = 82 ks. Tee lopuksi 1 piilosilmukka, katkaise naru ja päättele. Pohjan leveys on 34 cm, ja  reunan on tarkoitus kääntyä ylöspäin.

Ompele laukku

1. Aseta farkkukappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele sivusaumat käsin tai koneella 1 cm:n saumavaroilla. Jos ompelet käsin, tee kaksinkertaisella karhulangalla tikkipistoja eli pistä neula kankaaseen langan ulostulokohdasta piston verran taaksepäin ja ulos piston verran eteenpäin. Silitä saumat nurjalta auki.

2. Aseta farkkuosa oikea puoli päällepäin juuttipohjan sisään ja neulaa toisiinsa niin, että juuttipohjan reuna on farkun päällä ja reunat menevät 1 cm:n verran päällekkäin. Tee tarvittaessa pienet vekit farkkukappaleen kulmiin. Ompele kaksinkertaisella karhulangalla harsinpistoin kappaleet toisiinsa kaksi kertaa.

Viimeistele

1. Leikkaa canvas-nauhasta kaksi 6 cm:n kappaletta, taita ja ompele ne D-renkaisiin ja kiinnitä nuppineuloilla laukun sivusaumojen kohdalle 2 cm:n päähän yläreunasta.

2. Leikkaa canvas-nauhasta kaksi 40 cm:n kappaletta laukun kahvoiksi ja kiinnitä ne nuppineuloin etu- ja takaosaan n. 12 cm:n päähän sivusaumoista ja 2 cm:n päähän yläreunasta.

3. Kiinnitä canvas-nauhaa laukun sisäpuolen yläreunaan nuppineuloin koko reunan leveydeltä. (Taita ja ompele yläreuna halutessasi: kuvan laukun yläreuna jätettiin tarkoituksella huolittelematta.)

4. Ompele yläreunaan neulattu canvas-nauha etupistoin ohuella puuvillalangalla sekä nauhan ylä- että alareunasta. Kiinnität samalla D-renkaat lenkkeineen sekä kahvat. Kiinnitä olkahihna D-renkaisiin.

Viritä ideaa

  • Osta kirpparilta olkalaukku ja hyödynnä siitä käyttö­kelpoiset metalliosat.
  • Hyödynnä jämälangat: virkkaa pohja moninkertaisella puuvilla­langalla ja kahvat sekä D-renkaiden lenkit ohuemmalla puuvilla­langalla. Ylä­reunan nauha­viimeistelyn voit korvata virkatulla kaitaleella.  

Katso myös nämä asusteideat

Kommentoi »