Meidän Talo

Tomi remontoi purkutuomion saaneen yleisen saunan perheensä kodiksi: "Minulta olisi lähtenyt henki, jos vaimo olisi asettanut valmistumiselle aikataulupaineita"

Tomi remontoi purkutuomion saaneen yleisen saunan perheensä kodiksi: "Minulta olisi lähtenyt henki, jos vaimo olisi asettanut valmistumiselle aikataulupaineita"
Kun Vehviläisen perheen lapset näkivät ensi kertaa vuonna 1915 valmistuneen yleisen saunan, se oli heistä kuin hullujenhuone. Tänne he eivät muuttaisi! Kahden ja puolen vuoden remontin jälkeen he kinastelevat, kumpi saa joskus periä upean talon.
Julkaistu: 30.8.2018

Kun Varkauden Lehtoniemen telakka-alueella tehtiin aikoinaan höyrylaivoja, miehet olivat rautaa. Myös Saunakujalla nykyään asuva Tomi Vehviläinen on sitkeää tekoa. Hän ihastui entisellä telakka-alueella sijaitsevaan tonttiin ja purkutuomion saaneeseen yleiseen saunaan viisi vuotta sitten. Siinä vaiheessa perhe etsi ensisijaisesti tonttia mökkiä varten.

Vuonna 1915 valmistunut rakennus ja vain muutaman kilometrin päässä Varkauden keskustasta sijaitseva rantatontti viehättivät kuitenkin niin paljon, että mökkihaave vaihtui talounelmaksi.

Talon alakerrassa on nyt olohuone, keittiö, ruokailutila, sauna, kodinhoitohuone ja wc. Yläkertaan sijoittuvat kolme makuuhuonetta, kylpyhuone, työhuone ja aula. Tilaa on 250 neliötä.
Vaikka Vehviläisillä on vielä joitakin pihatöitä kesken, kesällä Saunakujalla kelpasi jo viettää ylioppilasjuhlia. Oma rauha on jatkossakin taattu, sillä naapurissa sijaitsevilla rantatonteilla ei ole rakennusoikeutta.
Vaimo Tuija uskoi alusta asti Tomin visioon. Remontin aikana Tuija pyöritti arkea ja kuljetti perheen teinejä, Juusoa ja Emiliaa harrastuksiin.

Kun Tomi toi perheensä katsomaan pieniksi vuokra-asunnoiksi 1960-luvulla muutettua rakennusta, talo oli kuin labyrintti. Pikkukämpissä oli talon alkuperäisestä käytöstä muistuttavia outoja ulokkeita ja vuokralaisten jälkeensä jättämää roinaa.

– Lapset sanoivat, että talo on kuin vanha pelottava hullujenhuone. He eivät muuttaisi tänne.

Vaimo Tuija ja perheen tuttava, jo eläköitynyt rakennusmestari Kauko Heikkinen uskoivat kuitenkin Tomin visioon.

– Kauko sanoi heti sisälle tultuaan, että näissä tiloissa ei haise kostealle vuosikymmenten saunomisesta ja vedellä läträämisestä huolimatta, Tomi kertoo.

Vehviläiset halusivat tehdä talosta aivan omanlaisensa. Siinä saisi näkyä niin rakennuksen kuin Lehtoniemen telakka-alueen historia.

Vanhan keittiön tilalla oli yleisen saunan aikana pesutupa. 1960-luvulla rakennus oli pilkottu vuokra-asunnoiksi, jolloin pesutupa muutettiin keittiöksi.
Vehviläiset säästivät remontissa hankintojen kilpailuttamisella, suurella oman työn osuudella ja väljällä aikataululla. Isoin kierrätysratkaisu remontissa oli yläkerran eristäminen teollisuushallista puretuilla uretaanieristelevyillä.
Rakennustyömaalla ensimmäinen vuosi kului purkutöissä. Kaikkiaan remontti kesti kaksi ja puoli vuotta.

Joka ilta, joka viikonloppu

Projektille ei asetettu aikatauluja. Vanha koti päätettiin panna myyntiin vasta uuden valmistuttua.

Työmaalla Tomi halusi tehdä mahdollisimman paljon itse. Avukseen hän sai niin isänsä Juhani Vehviläisen kuin setänsä Vesa Vehviläisen.

– Isäni teki kaikki päivät töitä rakennuksella. Lisäksi hän vastasi materiaalien hankinnasta ja hintojen vertailusta.

Uusi keittiö yhdistää terästä, valkoista ja mustaa.
Talon historia on jätetty näkyville keittiöön. Työtasojen taustalle on liimattu vanhoja Warkauden lehden sivuja, ja niiden suojana on lasi.

Tomin golfharrastus jäi rakentamisen takia. Hän tuli työmaalle joka arki-ilta. Viikonloppuisin urakointi alkoi viimeistään aamulla kahdeksalta.

Vastaan ei tullut juurikaan pettymyksiä, mutta alkuperäinen sauna oli purettava.

– Se oli huonokuntoinen, ja tulipesän ratakiskoista tehty pohja oli sulanut käyttökelvottomaksi.

Vehviläiset halusivat uudestakin saunasta suuren.

– Sauna on edelleen lähes kymmenen neliön kokoinen. Halusimme myös avarat pesutilat rakennuksen alkuperäisen hengen mukaisesti.

Saunaosastoon haettiin tunnelmaa ajasta, jolloin samalla rannalla rakennettiin vielä höyrylaivoja.

Kun Vehviläiset tekivät rakennuksesta kaupat, saunassa näytti hurjalta. Lauteille kiivettiin kiviportaita pitkin.
Lähes kolme metriä korkea ja puolitoista metriä leveä vanha kiuas oli purettava remontin alta.
Kuten talon historiaan sopii, myös uusi sauna on tilava, lähes kymmenen neliön kokoinen.
Pesuhuoneen pyöreän seinän muoto syntyi harkoista, joiden pinta rapattiin.

Myös alakerran wc-tilat muistuttavat talon entisestä elämästä. Hymy levisi Tomin kasvoille, kun hän löysi holvikaaren lastulevyn ja rappauksen alta.

Tomin isä ehdotti, että holvikaaren alle tehtäisiin pyöreä allastaso.

– Minä keksin, että siinä tapauksessa allaskaappi voidaan tehdä tarpeettomaksi jääneestä yleisen saunan pyörökiukaasta, Tomi kertoo.

Tomi arvioi, että hänen isänsä kilpailuttamien hankintojen ja perheen oman työpanoksen ansiosta kustannuksissa säästettiin 150 000 euroa

Myös yläkerran vanha päätyikkuna siirtyi wc-tilaan. Nyt lasin takana on yleisen saunan aikaisia kuitteja, joista selviää, että telakka-alueen saunojille maistui limonadin lisäksi olut ja Klubi-tupakka.

Purkutöiden aikaan löytynyt wc:n kaariholvaus oli yksi rakennusvaiheen iloisista yllätyksistä. Saunan kiukaasta tehty allaskaappi ja -taso ovat Tomin ja hänen isänsä yhdessä ideoimia.
Rakennuksesta löytyi muun muassa vanhoja laskuja.

Urakan raskain vaihe oli betonilattian purkaminen. Se vei kokonaisen pitkän talven.

– Kun piikkasin vanhaa betonia talvipakkasilla pölyn keskellä, mielessäni kävi epätoivo. Jälkeenpäin mietin, olisiko työ kannattanut tilata joltakin firmalta.

Myös uudet lattiat tehtiin betonista, ja niihin asennettiin lattialämmitys.

– Sisäkaton jätimme maalaamatta, koska betonipinta näytti niin hyvältä. Kun betonia osaa työstää, valmista tulee nopeasti, kestävästi ja edullisesti.

Ruokailutila ja olohuone yhdistyvät toisiinsa. Aiemmin teollisuuslaitoksessa käytössä olleet kattovalaisimet hankittiin netistä.
Tomi rapsutti ruokailutilan vanhan tiiliseinän esiin käsin. Tilaan saatiin lisää valoa, kun järven puoleiselle seinustalle puhkaistiin lisäikkuna. Suvun kokoontumisia varten mitoitettu pöytä teetettiin oppilastyönä ammattikoulussa.
Yksi yläkerran oviaukoista suurennettiin sopivaksi upeille parioville. Tomi löysi ovet varkautelaiselta kerhohuoneelta.

Rakennuskustannuksissa Vehviläiset säästivät eniten Tomin isän ansiosta. Entinen metallialan ammattilainen piti kustannukset tiukasti kurissa.

– Isä oli tosi tarkka niin uusia hankintoja tehdessään kuin sen suhteen, että kierrätämme ja hyödynnämme varmasti kaiken jo olemassa olevan.

Tomi arvioi, että hänen isänsä kilpailuttamien hankintojen ja perheen oman työpanoksen ansiosta kustannuksissa säästettiin 150 000 euroa. Koti ja tontti maksoivat yhteensä enintään 300 000 euroa.

Lopuksi iski tajuton väsymys

Kaksi ja puoli vuotta kestäneen projektin aikana Tuija pyöritti arkea ja kuljetti lapset harrastuksiin.

– Minulta olisi henki lähtenyt, jos vaimoni olisi asettanut talon valmistumiselle aikataulupaineita.

Maisa-koira ottaa torkut kopissaan.

Viimeiseen hikipisaraan asti työskennellyt mies tajusi uupumuksensa vasta urakan päätyttyä.

– Väsymys iski vailla vertaa. Kun muutto oli ohi, vietin pari kuukautta alakerran sohvalla.

Aikuistumassa olevat nuoretkin ovat ottaneet talon lopulta omakseen.

– Heillä on ollut jo jopa kina siitä, kumpi perii tämän paikan, Tuija ja Tomi virnistävät.

Betonilattia – näin sen tekeminen onnistuu

Suomen Betoniyhdistyksen erityisasiantuntija, DI Kim Johansson, mitä tulee pitää mielessä, jos haluaa betonilattian?

Betonilattian valu on nopeaa, mutta jälkihoito ja kuivuminen vaativat aikaa. Jälkihoitoajaksi suositellaan vähintään kahta viikkoa, kuivuminen voi kestää jopa kuukausia.

Mitä tarkoittaa lattian jälkihoito?

Jälkihoito pitää lattian kovettumisvaiheessa kosteana ja vähentää halkeilua. Betoni halkeaa käytännössä aina, mutta oikealla suunnittelulla ja toteutuksella halkeamien määrä ja koko saadaan minimoitua. Käsittelemätön betonilattia pöllyää, joten se pitää pintakäsitellä esimerkiksi impregnoimalla tai lakkaamalla.

Kuinka välttää sudenkuopat?

Valitse ammattitaitoinen ja hyvät referenssit omaava urakoitsija. Lattiabetonin tulee olla vähän kutistuvaa laatua, valinnassa auttaa betonin toimittaja. Huolehdi, että valu voidaan toteuttaa hyvissä olosuhteissa. Lämpötilan tulee olla 15—20 astetta, valutilan vedoton ja suora auringonpaiste lattialle on estettävä valuvaiheessa. Jos juuri valettua betonia ei jälkihoideta hyvin, se voi haljeta jo parin vuorokauden sisällä.

Kuinka pitkäikäinen betonilattia on?

Jos betoni puhdistetaan säännöllisesti, se säilyy kauniina sisätiloissa ainakin viisikymmentä vuotta.

5 kommenttia