Avotakka

Asuntovaikuttaja Timo Metsola Sohvaryhmä-podcastissa: "Suomessa on jo miljoona vuokrakotia"

Asuntovaikuttaja Timo Metsola Sohvaryhmä-podcastissa: "Suomessa on jo miljoona vuokrakotia"
Vuokralla asuminen on yhä yleisempää ja halutumpaa, sanoo Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola. Siinä houkuttaa joustavuus ja vapaus valita kalliskin asuinalue. Myös lapsiperheiden vuokra-asuminen on lisääntynyt roimasti.
Julkaistu: 10.9.2021

Meihin on iskostettu, että vain omistusasumisessa on järkeä ja kaikki muu on rahan heittämistä tuhkana tuuleen. Pitääkö tämä enää paikkaansa? Mitä hyviä puolia vuokralla asumisessa on, ja miksi sen suosio kasvussa?

Sohvaryhmän kolmoskauden kolmannessa jaksossa selvitämme, milloin vuokralla asuminen kannattaa, milloin ei. Pohdimme myös, miten vuokra-asunnon saa tuntumaan omalta kodilta. Asiantuntijana on Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Timo Metsola -jakso:

Timo, onko vuokra-asumisen suosio kasvussa?

Suomessa vuokra-asumisen suosio kasvanut tasaisesti koko tämän vuosituhannen ajan: se on yhä yleisempää ja halutumpaa. Tämä on tavallinen länsimainen kehityskulku. Toisin kuin ajatellaan, tyypillisesti kaikissa rikkaimmissa Euroopan maissa asutaan eniten vuokralla, esimerkiksi Saksassa, Sveitsissä ja Ruotsissa. Sitä pidetään siellä täysin normaalina vaihtoehtona. Entisissä neuvostomaissa taas omistusasunnon tuomaa turvaa pidetään tärkeänä, jopa itsestäänselvyytenä, ja tämä liittyy taloudelliseen epävarmuuteen.

Suomessakin voi 30 vuoden päästä käydä niin, että kasvukeskuksissa asutaan mieluummin vuokralla.

Mistä muutos johtuu?

Vaurastuminen on tuonut rentoutta. Nykyään nuori polvi suhtautuu jossain määrin samalla tavoin auton kuin asunnon hankintaan: jos se on kiva, on toissijaista, miten sen rahoitus on järjestetty.

Lisäksi valtaosassa Suomea asuntojen hinnat ovat olleet yli kymmenen vuotta laskussa. Monissa keskisuurissa kaupungeissa ja varsinkin muuttotappiokunnissa omistusasunnosta ei ole enää vanhuuden turvaksi ja perinnöksi, vaan on vähintäänkin epäselvää, mikä kodin tuleva arvo on. Toki suurissa kasvukeskuksissa hintojen kehitys on ollut edelleen voimakasta, ja näin saattaa olla tulevaisuudessakin.

Keskeinen syy vuokra-asumisen suosioon on, että vuokra-asuntoja on tullut ihan hirveästi lisää. Vuosituhannen vaihteen 800 000 vuokra-asunnosta on päästy miljoonaan. Reilut kymmenen vuotta on eletty asuntosijoitusbuumia, eli ihan tavallisetkin keskituloiset ihmiset ovat ostaneet sijoitusasuntoja ja laittaneet niitä vuokralle; lainan saanti niihin on helpottunut. Varsinkin viiden viime vuoden aikana on rakennettu paljon uutta asuntokantaa, ja nyt valtaosassa maata yli 75 prosenttia uusista asunnoista saa ensimmäisiksi asukkaikseen vuokralaiset.

"Yleensä vuokra-asuntoon on mahdollista päästä kalliimmalle alueelle kuin mistä olisi mahdollisuus ostaa oma koti."

Onko omistusasuminen jo ihan vanhanaikaista?

Omistusasumisessa on edelleen paljon järkeviä puolia, mutta ei ole enää aivan itsestäänselvyys, että kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät siihen. Vuokra-asumisessakin on puolensa, ja siitä on tullut entistä tasaveroisempi vaihtoehto.

Oman kodin maksamisen ideanahan on, että säästäminen ja omaan asuntoon sijoittaminen tapahtuu vähän kuin huomaamatta, kun maksaa kuukausittain asumismenoksi miellettyä lainanlyhennystä. On myös vaikka rahastoon verrattuna paljon suurempi kynnys realisoida asunto saadakseen rahaa kulutukseen.

Kenen kannattaa asua vuokralla?

Nuoria ja aktiivisessa elämänvaiheessa olevia puhuttelee vuokra-asumisen joustavuus, ei tarvitse sitoutua pitkiksi ajoiksi. Jos tarvitsee asunnon vain muutamaksi vuodeksi, silloin tietää kustannukset etukäteen. Yleensä vuokra-asuntoon on mahdollista päästä kalliimmalle alueelle kuin mistä olisi mahdollisuus ostaa oma koti. Suosituimmillakaan alueilla vuokrat eivät nouse samassa suhteessa kuin myyntihinnat. Voi asua muutaman vuoden juuri sillä alueella, missä haluaa.

Paikkakunnilla, joissa asuntojen hinnat ovat tulossa vauhdilla alas, kannattaa ostaa asunto vain, jos aikoo asua siellä loppuelämänsä. Vuokrat ovat edulliset, eikä tarvitse ottaa riskiä, että asunto ei kävisi kaupaksi.

Osa toimii niin, että asuu vuokralla ja sijoittaa omaisuutensa pörssiin. Ja kun katsoo tuottoja, se on voinut olla perusteltukin veto. Joku saattaa asua itse vuokralla mutta omistaa pieniä sijoitusasuntoja.

Onko vuokramarkkinoilla tapahtunut jotain yllättävää?

Mielenkiintoinen juttu on, että viimeisen kymmenen vuoden aikana myös lapsiperheiden vuokra-asuminen on lisääntynyt paljon varsinkin paikallisesti. Kun perheet muuttavat taantuvasta Suomesta kasvukeskuksiin, aika moni valitsee ainakin ensi alkuun vuokrakodin.

Kommentoi »