Meidän Mökki

Mökkeilyä kerrostalo-osakkeessa! Tiinan perhe mökkeilee modernisti Kalajoella – ”Sekä maisema että monipuoliset palvelut ovat tärkeitä”

Mökkeilyä kerrostalo-osakkeessa! Tiinan perhe mökkeilee modernisti Kalajoella – ”Sekä maisema että monipuoliset palvelut ovat tärkeitä”
Hiekkasärkillä Perämeren rannalla vietetään vapaa-aikaa yhä enemmän moderneissa kerrostalo-osakkeissa eikä vaatimattomissa lautamökeissä. Helppous ja huolettomuus murtavat perinteitä ja houkuttelevat uudenlaisia mökkeilijöitä.
Julkaistu: 24.6.2021

Helposti saavutettava, lähellä monipuolisia palveluita, kaikki on vaivatonta. Syyt, miksi eri-ikäiset haluavat mökkeillä juuri Kalajoella, ovat hyvin yhdenmukaiset. Vapaa-ajan asukas Tiina Ojala lisää listaan vielä hänelle niin tärkeät meren ja hiekkarannan. Rantaviiva myötäilee merta muutaman kilometrin pituudelta etelä-pohjoissuunnassa Keskuskarista Tahkokorvien loma-asunnoille, jossa pidettiin kesällä 2014 loma-asuntomessut. Sisämaassa Hiekkasärkät rajautuu kasitiehen, pääväylään, joka kulkee Kalajoen läpi.

Tiina Ojalalla on Hiekkasärkkien maisemiin myös vahva tunneside. Se juontaa lapsuudesta, jolloin perhe asui Kalajoen keskustassa.

– Silloin kesäni kuluivat Särkillä: Rannalle mentiin kavereiden kanssa pyöräillen uimaan ja ottamaan aurinkoa, viettämään aikaa meren äärellä. Minulla oli myös kausikortti vesipuistoon, hän kertoo.

– Tiina on opettanut minullekin Kalajoen ihanuuden, Timo-puoliso naurahtaa vieressä.

Tiina Ojalalle Kalajoen Hiekkasärkkien meri- ja hiekkarantamaisemat ovat olleet tärkeitä jo nuoruudessa.

Aivan alusta Tiinan ei ole tarvinnut aloittaa, sillä myös Timo on käynyt lapsena Hiekkasärkillä niin kylpylässä kuin vesipuistossa. Ne ovat toimineet matkailukeskuksessa yli 30 vuotta.

Nelikymppinen pariskunta ja heidän 13-vuotias kuopuksensa Jose sekä chihuahua Poju ovat mökkeilleet nyt reilun vuoden ajan modernisti kerrostalo-osakkeessa. Mökkeilystä perheellä ei ollut entuudestaan kokemusta. Itse asiassa ruuhkavuosia elävät Tiina ja Timo innostuivat ensin asuntoautoilusta. Se antoi useita vuosia vastapainoa työlle ja kodille.

– Kiersimme ahkerasti lähialueita leirintäalueineen. Se oli kivaa. Aloimme kuitenkin kaivata monipuolisempia palveluja, ja talvisin monet leirintäalueet olivat kiinni, Timo kertoo.

Ennen kuin pariskunta osti osakkeen Hiekkasärkiltä, heillä oli parina päätöstä edeltävänä kesänä kausipaikka alueen leirintäalueella.

– Ennen osakkeenostopäätöstä olimme seuranneet kauan, millaisia mökkejä alueella tulee myyntiin. Tarjonta oli vähäistä, ja myytävät, lähinnä hirsitönöt, olivat kymmeniä vuosia vanhoja. Niihin liittyy huolta ja taakkaa, kuten remontointia, jonka loppusumma on aina mysteeri, Timo mainitsee.

1980- ja 90-luvuilla rakennetut, pientä omakotitaloa muistuttavat lauta- ja pyöröhirsirakenteiset mökit, levittäytyvät hiekkarannan ja kasitien väliseen männikköön. Metsä puustoineen ja maapohjineen luo väljyyden tunnelmaa alueella, jossa mökkejä on sadoittain ja uusille kaavoitetaan tontteja.

Kun matkailualueen ytimeksi muodostuneen Hilmantorin kerrostalo-osakkeet tulivat syksyllä 2018 myyntiin, pariskunta varasi omansa ensimmäisten joukossa.

– Leirintäalueella meitä harmitti, kun se meni aikaisin syksyllä kiinni. Nyt meillä on mahdollisuus mökkeillä ympäri vuoden, ja osakkeemme sijaintipaikka palveluiden ytimessä on ehdottoman hyvä, Tiina sanoo.

– Harvassa mökkeilykohteessa kunnallistekniikka on valmiina siinä laajuudessa kuin Hiekkasärkillä, Timo jatkaa.

Nyt meillä on mahdollisuus mökkeillä ympäri vuoden, ja osakkeemme sijaintipaikka palveluiden ytimessä on ehdottoman hyvä.

Perheen osake sijaitsee ylimmässä kerroksessa, josta näkyy niin merta, hiekkarantaa kuin kerrostalon edustan laatoitettu toriaukio. Ympärillä on kylpylä palveluineen, hotelli, jonka yhteydessä on lasten sisäliikuntapaikka ja Meriluontokeskus, sekä ravintoloita. Hilmantorin keskellä on lasten kiipeilypaikka sekä esiintymislava katsomoineen.

Jopa usean sadan metrin levyinen ranta rajautuu sisämaan puolella hiekkapakkaan. Sen päälle sijoittuu leveähkö pitkospolku, jolla lenkkeilijät ja pyöräilijät ovat tuttu näky.

– Meille sekä maisema että monipuoliset palvelut ovat tärkeitä, Tiina ja Timo korostavat.

Pakalle hotellin taakse sijoittuu frisbeegolfkenttä, ja pitkospuuverkosto johtaa rannan tuntumaan. Käden ulottuvilla ovat myös yökerho ja viihdekeskus, vesi- ja seikkailupuisto, surffikeskus, ostoskylä, liikenneasema market- ja ruokapalveluineen, golfkenttä, areena isoille tapahtumille, ja jopa pieni ravirata.

Perheen vapaa-ajan asunto sijaitsee matkailukeskuksen ytimessä, Hilmantorin tuntumassa, missä kaikki alueen monipuoliset palvelut ovat käden ulottuvilla.

Muutaman kilometrin päässä Särkiltä sijaitsevat Vihaslahden ja Leton luonto- ja lintualueet, Rahjan saaristo sekä Siiponjoen retkeilyalue. Kalajoen keskustaan matkaa kertyy vajaat 10 kilometriä. Sieltä kasitie jatkuu 140 kilometrin päähän Ouluun. Hiekkasärkkiä lähimpänä olevat isommat kaupungit ovat Ylivieska ja Kokkola.

Hiekkasärkillä on vähän perinteisiä lautamökkejä, ja mökkeilyn sijasta aluetta onkin leimannut enemmän matkailu. Jo 1800-luvun lopulla paikalliset kokoontuivat lentohietikon pakoille viettämään aikaa suurina joukkoina, varsinkin juhannuksena. Perinteinen mökkeilyalue sijoittuu Särkkien etelä- ja pohjoispuolelle Rahjaan sekä Keihäslahteen, Vihaspauhaan ja Letonrannalle. Historiallisimmat mökit, kalamajat, sijaitsevat Särkkien edustalla kaukana avomerellä, Kallan saarilla.

Hiekkasärkkien matkailullinen merkitys alkoi korostua 1920-luvulla.

– Vuosikymmeniä sitten alueen mökkikanta oli paikallisten omistuksessa, ja vanhat mökit ovat yhä kalajokisten ja heidän perillistensä hallussa, Wesainin kaupallinen johtaja Sami Alakotila kertoo.

Wesain on yksi muutamasta rakennuttajasta, jotka 2010-luvun aikana ovat rakentaneet Hiekkasärkille kerrostaloja.

– 1980- ja 90-luvuilla alkoi aiempaa voimakkaampi kaavoittaminen, ja alueelle tuli kaupungin vuokratontteja, joille rakennettiin aktiivisesti mökkejä. Osa tuli jo silloin vuokrakäyttöön, osa omaan. Samalla alkoi laajempi mökkien vuokraaminen, mikä toi mukanaan asiakkaita yhä kauempaa. Valtaosa on yhä kotimaan lomailijoita, hän jatkaa.

Jo 1800-luvun lopulla paikalliset kokoontuivat Kalajoen lentohietikon pakoille viettämään aikaa suurina joukkoina, varsinkin juhannuksena.

Viimeisen vuosikymmenen aikana vapaa-ajanviettopaikkojen laatuvaatimukset ovat kasvaneet merkittävästi.

– Loma-asumisen helppous korostuu koko ajan enemmän myös heillä, jotka sijoittavat vuokrattavaan kohteeseen. Tämä on ohjannut vapaa-ajan rakentamista taloyhtiömuotoiseen suuntaan, Alakotila kertoo.

Tulevaisuudessa taloyhtiömuotoisuus laajenee etenkin Keskuskariin, jonne myös veneilevien mökkeilijöiden odotetaan löytävän tiensä.

Tiina Ojala perheineen on mökkeillyt reilun vuoden ajan modernisti uudessa kerrostalo-osakkeessa Kalajoella. Myös 13-vuotias kuopus Jose sekä chihuahua Poju viihtyvät Hiekkasärkillä.

Samaan aikaan Hiekkasärkistä on kehittynyt tapahtumakeskus, joka houkuttelee vuokrakohteisiin myös nuorisoa etenkin juhannuksena ja Pohjoismaiden suurimman BMW-autoilijoiden tapahtuman, heinäkuisen Bimmerpartyn aikaan. Tiinan ja Timon saunallinen neljän huoneen lomaosake, jonka sisustusratkaisuihin he saivat vaikuttaa paljon, valmistui kesän 2019 alussa. Siitä lähtien perhe on viettänyt osakkeessaan etenkin pidennettyjä viikonloppuja. Usein mukana on ollut perheen pojan Josen kaverikin.

– Jose viihtyy erilaisissa aktiviteeteissa, kuten kiipeilypuistossa, rannalla ja mikroautoilemassa, vanhemmat kertovat.

Tiina ja Timo ovat toistaiseksi keskittyneet hengähtämiseen.

– Hiekkasärkillä on hienoa, että saa olla rauhassa, mutta jos haluaa ihmisten pariin, sekin onnistuu, Tiina sanoo.

Tulevaisuudessa pariskunta haaveilee viettävänsä Hiekkasärkillä huomattavasti nykyistä enemmän aikaa, käyvänsä sieltä käsin töissä Kokkolassa, ehkä jopa asuvansa alueella – viimeistään eläkepäivinä.

Kommentoi »