Tiinan ja Pentin torppa valloittaa alkuperäisellä tunnelmallaan ja keräilyaarteillaan – ”Muovia ei kynnyksen yli tuoda lainkaan”
Sisustus
Tiinan ja Pentin torppa valloittaa alkuperäisellä tunnelmallaan ja keräilyaarteillaan – ”Muovia ei kynnyksen yli tuoda lainkaan”
Tiina ja Pentti Vottonen ihastuivat aikoinaan torpan aitoon tunnelmaan. Pari viettää koko kesän kakkoskodissaan, jonne he keräilevät kirppiksiltä mopoja, sydän- ja hyönteiskoristeita sekä kukkakuppeja.
15.8.2022
 |
Kotivinkki

Tuvassa soi radio, ja nurkassa lämmittää vanha Pikku-Matti. Intohimoisten keräilyharrastajien Tiina ja Pentti Vottosen torpassa Salon Kuusjoella on huolella haalittuja vanhoja aarteita. Pari viettää koko kesän torpalla, josta on lyhyt matka kaupunkikotiin Saloon. Siellä voi välillä piipahtaa hoitamassa arkiasioita.

Tiinan mummo on tehnyt ryijyn ja värjännyt siihen langat. Pöytä on torpan edellisiltä asukkailta. Vanha Strind­bergin pöytä­valaisin on huutokauppalöytö.
Tiina ja Pentti istuvat sohvalla iltaisin lueskellen ja katsellen pönttöuunissa rätisevää tulta. Tyynynpäälliset vaihtuvat usein, sillä niillä saa nopeasti uuden ilmeen olohuoneeseen. Ruusuryijy on Pentin mummon peruja.

Hankitte torpan kymmenisen vuotta sitten. Mihin ihastuitte ensimmäiseksi?

Pentti: Olimme etsineet muutaman vuoden ajan mukavaa kesänviettopaikkaa eteläisestä Suomesta. Eräänä kesäpäivänä vuonna 2011 eteemme sattui netissä juuri tämä unelmiemme, tai ainakin alkuun Tiinan unelmien, kesäkoti. Pian ensitapaamisen jälkeen olimme pellon laidalla sijaitsevan vanhan hirsitorpan onnelliset omistajat.

Tiina: Ihastuimme aitoon ja alkuperäiseen tunnelmaan, joka syntyi hirsiseinistä, aidosta kivijalasta, harjakatosta ja hirsitalon kevyestä hengitysilmasta. Pidimme myös siitä, ettei talossa ollut kellaria. Se kuului listallamme asioihin, joita emme halunneet mahdollisten kosteusongelmien vuoksi. Vaikka toistaiseksi asumme torpassamme vain kesäisin, se sopisi myös ympärivuotiseen asumiseen.

Tuvan suuren pöydän ääreen on kerätty erilaisia tuoleja kirppareilta. Osan Tiina on maalannut uudelleen. Tuolien värit löytyivät kahvikuppien kukkakuvioista.
Tiina keräilee Arabian vanhoja astioita, ja etenkin kukkakoristeisia kahvikuppeja on kertynyt vino pino.
Keittiökaapit olivat ­ennen ruskeat, mutta Tiina maalasi ne ­­­raikkaan valkoisiksi. Keinutuoli on Tiinan lempikaluste.
Vanha alkuperäinen leivinuuni toimii edelleen. Uunin edessä oleva penkki on löytö Salon kirpparilta. Penkin alla oleva ­puinen kehto toimii ­villasukkien säilytyspaikkana, ja joskus sieltä voi löytää kissat Oltsun ja Keltsun loikoilemasta.

Edelliset asukkaat olivat tehneet jo suurimmat remontit. Mitä te olette remontoineet?

Pentti: Edelliset asukkaat olivat ottaneet hirsiseinät esille pinkopahvien alta sekä maalanneet katot ja lattiat valkoisiksi. Tuvan alkuperäinen lankkulattia oli vahattu vaaleanharmaaksi ja vanhat ikkunat kunnostettu. Väliovista oli raaputettu vanhat värikkäät maalikerrokset pois. Lisäksi ruokakomeron tilalla on nyt wc ja suihku. Me olemme tehneet vain pikkuhommia, esimerkiksi kunnostaneet muutaman ikkunan ja huoltomaalanneet sieltä täältä sekä kiinnittäneet listoja. Tuvan kaapistot Tiina maalasi valkoisiksi.

Tiina: Pihaa olemme myllänneet oman näköiseksi. Olemme todella onnellisia siitä, että talon molemmat tulisijat, tuvan iso leivinuuni ja olohuoneen pönttöuuni, ovat toimintakuntoisia. Ne ovat parasta täällä! Tällä hetkellä meillä ei ole mitään remontoitavaa ja voimme vain nautiskella kesästä. Toki ideoita tulvii mieleen kaiken aikaa, mutta ne saavat hautua ja odottaa toteuttamista.

Alkuperäinen lankkulattia on vahattu ­Osmo Colorin Kuusi-­sävyllä. Ovi on vanhassa maalissaan, se kuului ennen ruoka­komerolle, nyt siitä pääsee vessaan ja suihkuun.
Tiina halusi kerätä eteisen valkoiselle hirsi­seinälle jotakin pientä ja halpaa kirppareilta. Siihen alkoi kerääntyä sydämiä. Muita materiaaleja on mutta ei muovia.
Kuistilla pariskunta juo päiväkahvit aina, kun sää ei suosi. Parasta kahvin kanssa on oman pihan raparpereista tehty piirakka. Pöytä on saatu torpan edellisiltä asukkailta.
Kuistin seinällä roikkuvat kiikarit ovat ahkerassa käytössä, kun muuttolinnut palaavat.

Millainen on kesäkotinne sisustustyyli?

Pentti: Sisustustyylimme on Tiinan käsialaa, sillä minulle käy aivan kaikki.

Tiina: Tuon tänne ainoastaan vanhoja esineitä ja astioita, jotka saavat olla mielellään suomalaista alkuperää. Värimaailma on maanläheinen, ja ryyditän sitä pastellisävyillä. En pidä kirkkaista väreistä, ja muovia ei kynnyksen yli tuoda lainkaan. Minusta on tärkeää, että materiaalit ovat aitoja, esimerkiksi puuta, kiveä ja lasia. Sisustuksen pitää sopia torpan tyyliin ja olla omaan silmään kaunista. Huonekaluissa olen joutunut tekemään poik­keuksia, mutta haaveissa on löytää vielä joskus ­niidenkin tilalle sopivia. Esimerkiksi pitsiliinat tuovat lämpöä ja pehmeyttä hirren rinnalle.

Kasvulavoissa viljellään kasviksia ja ­kukkia. Pihalla kasvaa myös kriikunoita, omena- kirsikka- ­päärynä- ja luumupuu, sekä marja­pensaita.
Piha- ja puutarhahommat kiinnostavat molempia. Tiina ­hoitaa kukat, Pentti nurmikon, puut, pensaat ja kasvimaat.
Piharakennuksen vanha ruosteinen Heteka on mieluisa päväunipaikka.
Jos Tiinan eteen osuu kirppisreissuilla metallisia hyönteisiä, ne lähtevät hänen matkaansa aina.

Mitkä ovat lempipaikkojanne ja -esineitänne kesätorpassa?

Tiina: Lempipaikkani on ehdottomasti tuvan keinu­tuoli. Istun siinä usein maisemia ihaillen. Laitamme aina aamuisin ensimmäiseksi kahvinkeittimen porisemaan, ja odotan kahvia ihanassa tuoksussa kiikutellen. Kuistilla olevan pöydän saimme edellisiltä asukkailta, ja sen ääressä kahvitellaan sadepäivinä ropinaa kuunnellen. Meillä on varsin vähän säilytystilaa, joten vanhat korit toimivat lehtien, villasukkien ja säilykkeiden kätevinä säilytyspaikkoina. Kannen korvikkeena käytän kirjailtuja vanhoja liinoja.

Pentti: Arabian vanhat astiat ovat Tiinan keräily­kohde, ja etenkin kukkakoristeisia kahvikuppeja oli kertynyt vinot pinot ennen kuin kesäkodista edes haaveilimme. Minun huomioni kiinnittyy kirppiskierroksillamme vanhoihin mopoihin ja moottoripyöriin. Myös vanhoissa polkupyörissä on jotakin kiehtovaa.

Pappa-Tunturi Lähetti on vuosimallia 1963.
Tiina ja Pentti maalasivat rakkaan kesätorppansa muutama vuosi sitten samalla punamullalla kuin millä se on toden­näköisesti alun perinkin maalattu. 1910-luvulla rakennetussa torpassa on 55 neliötä.
12 kommenttia