Kotivinkki

Talokaupat salaa vaimolta! Kun Ari osti suuren hirsitalon, ensin Tiina kauhistui – ”Mieheni laittoi alulle suuren unelmani”

Talokaupat salaa vaimolta! Kun Ari osti suuren hirsitalon, ensin Tiina kauhistui – ”Mieheni laittoi alulle suuren unelmani”
Ari Mäkelä osti salaa vaimoltaan suuren, iäkkään hirsirakennuksen Vanhasta Raumasta. Aluksi Tiina Willman harmistui mutta huomasi pian elävänsä unelmaansa.
Julkaistu: 3.3.2020

Raumalaisesta hirsitalosta leijuu herkullinen munkkien tuoksu. Tiina Willman pitää kotinsa alakerrassa kahvilaa, jonka munkit ovat niittäneet mainetta. Tiina on aina haaveillut omasta kahvilasta. Haave toteutui, kun Tiinan mies Ari Mäkelä osti Vanhasta Raumasta ison hirsitalon liikehuoneistoineen.

Miehesi osti talon tietämättäsi vuonna 2004. Mitä mieltä olit siitä?

Se oli melkoinen yllätys. Hän osti talon sijoitusmielessä. Asuimme parin korttelin päässä omakotitalossa ja yhtäkkiä meillä oli kaksi suurta kiinteistöä. Manasin uuden kiinteistön alimpaan maanrakoon. Olin kauhuissani siitä, miten paljon vanha hirsirakennus teettäisi työtä. Tosin tuolloin en tiennyt, että mieheni oli laittanut alulle suuren unelmani. Ilman tätä taloa en saisi aamuisin paistaa munkkeja omaan kahvilaani.

Tiinan ja Arin perheen kodissa on neljä huonetta ja keittiö. Alakerrassa on kahvila Wanhan Rauman Kaffebar. Kodissa ja kahvilassa on yhteensä 315 neliömetriä. Kuvassa Tiina ja Rosa-Maria kahvilan puolella. Lapsista Alex asuu vielä Tiinan ja Arin kanssa, Rosa-Maria ja Anton ovat muuttaneet omilleen.
Perheen mielestä keittiö onnistui remontissa parhaiten. Taso on umpitammea. Liesikupu on Smegin ja hana Oraksen. Kalusteet ovat MaVi-Kalusteelta. Kahvinkeitintä ei ole, sillä kahvit haetaan omasta kahvilasta.
Remontissa alkuperäiset kattoparrut jätettiin esille ja toimivat tulisijat säilytettiin. Itämaiset matot tuovat lämpöä ja väriä vaaleaan kotiin.
Valo tulvii sisälle, sillä tila on korkea eikä verhoja ole koko talossa. Vanhat ikkunat olivat huonossa kunnossa, joten uudet teetettiin puusepällä.

Talossa on yli 300 neliötä. Mitä siellä oli ostohetkellä ja missä kunnossa se oli?

Rakennuksen katutasossa olevat liiketilat olivat vuokralla. Otimme ne omaan käyttöön yksi kerrallaan. Yläkerrassa oli kaksi pientä asuntoa sekä kylmää ullakkotilaa, jotka olivat olleet tyhjillään kolmisenkymmentä vuotta. Linnut olivat päässeet yläkerran ikkunoista sisään ja näky oli melkoinen. Raivaustyötä oli alkuun todella paljon, mutta teimme työtä silloin, kun ehdimme.

Ruokapöydän äärellä kerrataan iltaisin päivän tapahtumat. Sivustavedettävän sohvan Tiina on perinyt isovanhemmiltaan, tuolit ovat Pentikin.
Tiina ostaa kotiin joka viikko leikkokukkia. Kimppu on paikallisesta Valla Fiini -kukkakaupasta.
”Jos minulla olisi aikaa, entisöisin vanhoja kalusteita päivät pitkät. En seuraa sisustustrendejä”, Tiina kertoo.

Teitte mittavan remontin, ja mutkiakin tuli matkaan. Miten remontti sujui?

Mieheni yritti tehdä ihan kaiken alusta loppuun itse, mutta sairastui vakavasti kesken kaiken. Oli pakko laittaa projekti jäihin. Se oli kova paikka miehelle, jolla on oma rakennusliike ja halu tehdä kaikki mahdollinen itse. Lopulta päätimme ottaa ulkopuoliset apuun, jotta näkisimme joskus valmiin kodin. Näin Ari sai levätä ja keskittyä terveytensä kohentamiseen. Vuonna 2016 saimme rakennusluvan pitkän prosessin jälkeen, ja vuoden 2017 keväällä muutimme sisään. On ollut upeaa nähdä kaikki viimein valmiina, sillä kiinteistö ehti olla meillä vuosikausia, ennen kuin saimme luvat rakentamiseen.

Saunatiloista pariskunta halusi kylpylämäiset. Selkeän moderni tyyli yhdistettiin perinteikkääseen laatoitukseen.
Sisäpihalla kasvaa asukkaiden ja asiakkaiden iloksi yrttejä sekä sitruunapuu. Satoa käytetään niin kotikokkailussa kuin kahvilan herkuissa.
Tiinan ja Arin talossa on aikoinaan toiminut vanha kansanruokala, Rauman ensimmäinen Säästöpankki ja leipomo. Talo paloi vuonna 1884. Nykyinen ulkoasu on vuodelta 1913.

Suosit sisustushankinnoissa paikallisia liikkeitä. Miten kodin tyyli on syntynyt?

Teen ostokset kotiin Raumalta aina kun se on mahdollista. Olen aluksi sisustanut aika varovaisesti, sillä haluan tunnustella kodin fiilistä. Ajan myötä tavaraa takuulla kertyy, sillä pidän vanhoista tavaroista ja huonekaluista. Pidän myös kalusteiden entisöinnistä.

Miltä tuntuu asua työpaikalla?

Se on hienoa. Minun pitää vain laskeutua rappuset alas pihamaalle ja avata ovi kahvilaan, niin olen työpaikallani. Tämä on meidän elämäntapamme. Kahvilan iäkkäämmät asiakkaat kertovat kupposensa ääressä tarinoita menneiltä ajoilta. Heidän juttujaan on ilo kuunnella. Tuntuu hyvältä, että alun järkytyksen jälkeen olemme voineet taloa kunnostamalla jatkaa sen historiaa.

6 kommenttia