Tiinamari ja Antton rakensivat uuden talon mutta kodin he löysivät 1800-luvun hirsitalosta: "Toisinaan vanha ratkaisu on parempi kuin lastillinen uusia"
Sisustus
Tiinamari ja Antton rakensivat uuden talon mutta kodin he löysivät 1800-luvun hirsitalosta: "Toisinaan vanha ratkaisu on parempi kuin lastillinen uusia"
Kun kotoa löytyy tenniskenttä, valtava sohva ja puilla lämpiävä pihasauna, on mukava pysytellä omissa nurkissa. Tiinamari ja Antton ostivat Porvoosta hirsitalon, jotta lapset voivat juosta ulkona paljain varpain.
12.11.2018
 |
Kotivinkki
Eteisen ja tuvan välissä on tunnelmallinen aulatila. Siniharmaiksi maalatut massiivipuu­ovet nousevat esiin vanhaa hirsipintaa vasten.
Keittiö ja tupa ovat yhtenäistä tilaa. Sinne mahtuu suuri ruoka­pöytä. Veken kalusteesta tilattu rottinkinen riippu­keinu on koko perheen lempipaikka.
Tiinamari ja Antton Rissanen asuvat 1800-luvulla rakennetussa hirsitalossa lastensa Topiaksen, Mikaelin, Sofian ja Benjaminin kanssa. Talossa on 215 neliötä, 9 h + kph + khh, ja piharakennuksessa noin 100 neliötä.

Vähältä piti, etteivät Tiinamari ja Antton Rissanen alkaneet talonrakentajiksi. He kuitenkin luopuivat tekeillä olleesta tonttikaupasta ja löysivät Porvoon maaseudulta 1800-luvun hirsi­talon, joka oli siirretty paikalle vuonna 1992.

Tiinamari, mistä tiesitte tulleenne kotiin?

Haluamme asua maalla, jotta lapset voivat tehdä majoja ja juosta paljain varpain ulkona. Naapurissa laiduntavat hevonen ja poni, ja pääsemme metsäretkelle omasta pihasta. Tykkäämme pelata tennistä ja kun näimme pihalla oman tenniskentän, ajattelimme, että paikka on kuin meille tehty.

Rakensimme edellisen talomme, jossa asuimme kaksi vuotta. Vaikka talo oli ihana, se ei tuntunut kodilta. Haikailimme vanhaa taloa. Kun vihdoin löysimme tämän, tiesimme tulleemme kotiin. Koti ei saa olla liian kliininen. Täällä ei tarvitse hinkata valkoisia seiniä. Haluan pitää paikat siistinä, ja täällä se on helppoa.

Miten lapsiperheen koti pysyy siistinä?

En haali liikaa tavaraa. Jos jokin tavara ei tuota iloa, myyn tai annan sen pois. Kierrätän paljon ystävilleni ja siskoilleni. Saan hyvän mielen, kun tavarani ilostuttavat seuraavaa käyttäjää.

Kun kaikella on paikkansa, koti säilyy siistinä. Meillä on harvoin kaaos. Siisti ihminen ei siivoa vaan pitää siisteyttä yllä. Meillä ei tarvitse tehdä järkyttävän isoa suursiivousta, sillä huolehdin perusasioista päivittäin.

Ikean sohva on ollut perheessä jo vuosia. Valkoiset päälliset ovat pestävät, joten sohva on pestynä aina kuin uusi. Ikean sohviin myydään irtopäällisiä muun muassa Bemz-nettikaupassa.
Yli 200-neliöisessä hirsitalossa riittää lämmittämistä talvella. Tuvan takka lämmittää tehokkaasti ison pinta-alan.
Yläkerran aulan julistetaulut ovat Deseniosta.

Talo on ollut aiemmin perhekotina. Miten se näkyy nykyisin kodissanne?

Pohja on hyvin käytännöllinen, ja sisäänkäyntejä on kaksi. Alakerrassa on vanhempien makuuhuone, suuri kylpytila sekä tupakeittiö, suuri aula ja kodinhoitohuone. Yläkerran aulasta ja viidestä huoneesta yksi toimii kuntosalina, toinen harrastehuoneena ja kolmas vierashuoneena. Kaksi huonetta on lasten käytössä. On luksusta, että voimme harrastaa kotona.

Mitä kaipaatte, kun olette poissa kotoa?

Nautimme puilla lämpiävästä ulkosaunasta lähes joka toinen ilta. Koristelemme sisäänkäynnin kynttilälyhdyin ja hiivimme saunomaan, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Aurinkoisella säällä kotiin tullessani ihastelen aina sitä, kuinka valo leikkii hirsipinnoilla. Elämä on täällä todella rentoa, ei tarvitse murehtia liikaa.

Teillä on iso valkoinen sohva. Miten se toimii lapsiperheessä?

Tuvan Ikea-sohvalle mahtuu paljon vieraita. Sohva on ollut meillä monessa kodissa, ja se on ollut hyvä hankinta. Pesen päälliset parin kuukauden välein.

Tiinamari ja Antton pitävät pelkistetystä tyylistä, joten keittiö remontoidaan myöhemmin.
Yksi Tiinamarin lempihuoneista on makuuhuone, jonka kalustus on pidetty yksinkertaisena. Perhe ei halua kerätä ympärilleen turhaa tavaraa vaan kierrättää kaiken ylimääräisen.

Oivalsit, että vanhaa ei kannata aina muuttaa. Miksi?

Olen huomannut, että jotkin asiat kuuluvat tänne. Kylpytila tuntui aluksi tunkkaiselta, mutta hetken asuttuamme huomasimme, että se onkin oikeastaan ihastuttava eikä sitä pidä missään nimessä purkaa. On hyvä tunnustella vanhan talon henkeä, ennen kuin ryhtyy tekemään suuria muutoksia.

Emme remontoineet täällä juuri lainkaan. Maalasimme ja poistimme vanhoja tapetteja, siinä kaikki.

Kylpyhuoneen kaapiston avohyllyt ovat oiva paikka asetella kauniit purkit ja purnukat helposti saataville. Tiinamarin yritys edustaa hyvin­vointituotteita.
Kylpytilan massiivi­puinen kaapisto ei ensin innostanut Tiinamaria. Kun talossa oli asuttu hetki, hänestä alkoi tuntua, että kaapisto kuuluu taloon ja onkin oikeastaan aika hurmaava.
Leikkiteltassa asuu suuri joukko pehmoeläimiä.
Sofian huoneen valkoisuus pehmenee vanhan roosan sävyistä.
Perheen vanhemmat pojat jakavat makuuhuoneen, pienin poika Benjamin nukkuu vielä äidin ja isän kanssa.
Pihapiirissä sijaitse­vassa rakennuksessa on tunnelmallinen puusauna sekä vierashuoneita.
Perhe tykkää pelata tennistä, ja nyt omasta pihapiiristä löytyy oma tenniskenttä.
5 kommenttia