Meidän Talo

Tiina ja Markus remontoivat betonisesta raakatilasta omannäköisen loft-kodin – ”Raakavalmiin asunnon ostaminen tuntui niin rahan kuin ajan säästöltä”

Tiina ja Markus remontoivat betonisesta raakatilasta omannäköisen loft-kodin – ”Raakavalmiin asunnon ostaminen tuntui niin rahan kuin ajan säästöltä”
Helsinkiläisten Tiinan ja Markuksen koti syntyi yhteistyössä rakennuttajan kanssa. Pariskunnalla oli selkeä visio haluamastaan loft-tyylistä, joten omannäköisen kodin suunnittelu oli vaivatonta. Raakavalmiin tilan remontointi onnistui myös pysymään budjetissa – joitakin loppuvaiheen hankintoja lukuun ottamatta.
Julkaistu: 10.11.2020

Betoninen, 51-neliöinen yksiö, jossa on korkeutta viisi metriä. Joku voisi kauhistua, mutta raakavalmis uudiskohde Helsingin uudella asuinalueella Kruunuvuorenrannassa herätti oitis Tiinan ja Markuksen kiinnostuksen. Tilaan itse tehtävä viimeistelyosuus oli heidän mielestään vain plussaa. Kotia saattoi ikään kuin alkaa maalata tyhjälle kankaalle. Asunto toimisi joko yhtenä suurena tilana tai siihen voisi lisätä väliseiniä ja parven tarpeen mukaan. Kun kaikkien sisämateriaalien valinnat keittiön merkistä ja mallista lähtien ovat asukkaan omalla vastuulla, ei muutostöihin tarvitse ryhtyä pitkään aikaan.

– Raakavalmiin asunnon ostaminen tuntui niin rahan kuin ajan säästöltä, sillä uudiskohteet myydään perinteisesti rakennuttajan valitsemilla yksityiskohdilla, Tiina pohtii.

Keittiön paikka lukittiin rakennusprojektin aluksi parven alle.
Parven olohuone on keittiön yläpuolella, mutta ruokailutila on viiden metrin korkuinen. CO Bankerydin Tage-valaisin on täydellinen valinta korkeaan tilaan. Se valaisee niin ylös- kuin alaspäin.
Markus tykkää katsoa laivaliikennettä suuresta ikkunasta.

Tiinan ja Markuksen kotitalo, vanhan öljysataman alueelle noussut loft-rakennus, on arkkitehti Pia Ilosen unelmatyö, jonka eteen hän oli puurtanut 15 vuotta. Arkkitehti ilahtui, kun rakennuttaja lähti toteuttamaan hänen suunnitelmaansa tinkimättömästi ja ennakkoluulottomasti.

– Uudisrakentamisessa tämän tyyppinen raakatila on Suomessa vielä melko radikaali mutta poikkeuksellisen asukasystävällinen konsepti, Pia kertoo.

Projektin alussa Tiina ja Markus saivat rakennuttajalta avukseen muutosinsinöörin. Hänen kanssaan pariskunta sopi rakennuttajan tekemät mutta asukkaiden valitsemat työt. Sellaisia olivat esimerkiksi parven rakentaminen, kylpyhuonesuunnitelman muutostyöt, pintojen maalaaminen sekä sähköpistokkeiden ja valokatkaisimien paikkojen valitseminen. Rakennuttaja hoiti myös kaikki projektin lupa-asiat.

Raakatilaan oli valmiiksi suunniteltu kolme erikokoista parvea, joista asukkaat saivat valita mieleisensä. Tiina ja Markus halusivat omaan kotiinsa suurimman parven, joka on pinta-alaltaan kaksi kolmasosaa varsinaisesta lattiapinnasta. Asuntoon jäi silti mukavasti myös korkeaa tilaa.

– Oli selvää, että haluamme mahdollisimman paljon neliöitä asuntoomme. Parven rakentamiskustannukset olivat tiedossamme ennen kuin osallistuimme puolihitas-kohteen arvontaan, Tiina sanoo.

Julistetaulu on kulkenut mukana kodista toiseen, vaikka se on aina tuntunut hieman liian suurelta. Tähän kotiin se sopii kuin nakutettu. Alakerrasta on käynti parvekkeelle.
Parvella sijaitsevassa olohuoneessa katsotaan elokuvia katosta laskeutuvalta valkokankaalta. Seinän maalisävy on Tikkurilan Nefriitti. Nahkasohva on Iskusta.
Parvelle sijoitettiin makuuhuone ja olohuone, jotka erotettiin toisistaan väliseinällä.
Makuuhuoneen seinällä on Lotta Jalavan teokset sekä maisemakuva vanhan kotitalon ikkunasta.
Viherkasvit ovat nousseet uuteen kukoistukseen valoissa loft-kodissa.

Kun asunto luovutettiin asukkaalle, siirtyi myös vastuu konkreettisesta työstä heille. Raakatilan suunnittelu alkoi keittiöstä, jonka paikka oli lukittu projektin alussa. Ensimmäinen uuteen kotiin hankittu asia olikin keittiöhana, joka odotti kiltisti asennusta omalle paikalleen Tiinan ja Markuksen edeltävän kodin kirjahyllyssä Punavuoressa.

– Tämä hana oli lopulta viimeisiä asioita, jonka saimme paikoilleen keittiössä, Tiina nauraa.

Pari halusi tumman keittiön, sillä se tuntui hyvältä kontrastilta valon täyttämään tilaan. Lattiamateriaalin valinta oli sen sijaan vaikeampaa. Pitkän pohdinnan jälkeen Tiina ja Markus valitsivat valkolakatun tammiparketin, jolla päällystettiin myös keittiön saarekkeen taso.

Olohuone ja makuuhuone sijoitettiin avaralle parvelle. Markus jakoi tilan isänsä kanssa rakentamalla väliseinällä.

– Väliseinän koolaukset ovat puuta, ja sen sisällä on villat. Päälle laitettiin kipsilevyt, Markus kertoo.

Makuuhuoneessa on pieni ikkuna talon luhtipuolelle, joka toimii myös määräysten mukaisena hätäpoistumistienä. Keittiön päällä olevaan olohuoneeseen puolestaan tulvii valoa päätyseinän korkeista ikkunoista.

Pariskunta halusi jättää katon ja korkeiden seinien rouhean betonin selkeästi näkyviin. Se sopii yhteen kauniisti parketin kanssa. Tiinan ja Markuksen mielestä betoni on myös se loftin juttu. Vaihtoehtona olisivat olleet tasoitetut, valkoiseksi maalatut katto ja seinät.

Rakennuttaja toteutti kylpyhuoneen asukkaiden valitsemilla kaakeleilla ja toiveiden mukaisella suihkulla.

Uuden kodin valoisuus yllätti Tiinan positiivisesti.
Aluksi Tiina ja Markus pohtivat, ovatko ikkunan puukarmit kokonaisuuteen verrattuna liian keltaiset, mutta huoli haihtui asunnon valmistuessa. Puu tuo juuri sopivasti lämpoä ja kontrastia kylmiin betoniseiniin.
Vanha piano odotti uutta kotia Tiinan vanhempien luona kymmenen vuotta. Sopiva paikka löytyi portaiden alta.
Pesukone sijoitettiin kylpyhuoneeseen ja se koteloitiin, jotta tilaan saatiin lisää laskutilaa.
Asunnon levyisellä parvekkeella voi nauttia ilta-auringosta ja esteettömästä merinäkymästä.

Remonttihommat ovat tulleet tutuksi Tiinalle ja Markukselle jo aikaisemmista kodeista. Tyhjää tilaa on ollut Markuksen mielestä helppo työstää. Kaikki muu, paitsi sähkö- ja putkityöt, on tehty itse.

– Parasta raakavalmiina luovutetussa kohteessa on ehdottomasti se, että pääsee itse toteuttamaan ja viimeistelemään. Kuitenkin ilman yleensä remontteihin kuuluvaa hidasta ja likaista vanhan purkamista, Tiina sanoo.

Parin viimeistelytyöhön budjetoidut eurot riittivät suhteellisen hyvin.

– Teimme etukäteen kustannusarvion oman remontin osalta, ja se ylittyi noin 7 000 eurolla. Osasimme suunnitella kulut melko tarkasti, koska meillä oli aiempaa remonttikokemusta kolmesta eri asunnosta. Lisäksi selvitimme hyvissä ajoin erilaisilla laskureilla ja suunnitteluohjelmilla, mitä kaapistot, parketit, lasiseinät ja keittiöt maksavat tämän kokoiseen kohteeseen, Tiina jatkaa.

Kustannusarvion ylittänyt osuus syntyi lähinnä sellaisista asioista, joita pari keksi parantaa tai rakentaa vasta päästyään työn touhuun.

– Materiaalien valinta oli melko helppoa, sillä meillä on hyvin samanlainen maku Markuksen kanssa. Visio sopivasta loft-tyylistä oli selkeä, ja olimme ehtineet hyvin kartoittaa, mistä pidämme, Tiina kertoo.

34-neliöinen parvi rakentuu eteisaulan päälle.
Näkymä parvelta alakerran parvekkeen ovelle.
Valo leikkii rouhealla betonilla.

Luhtikäytävään johtavan alakerroksen eteisaula on avara. Tiina sommitteli portaiden alle leikkimielisesti pianoloungen. Hän sai vihdoin paikan vanhalle pianolleen, joka oli odottanut uutta kotia kymmenen vuotta vanhempien luona.

Kuluneena kesänä pari nautti aamukahvinsa luhtikäytävän auringossa. Loft-kodissa riittää valoa, vaikka päätyseinän valtavista ikkunoista paistaakin vain ilta-aurinko. Pariskunta on ollut positiivisesti yllättynyt Kruunuvuorenrannan kodin valoisuudesta, jopa harmaina talvipäivinä.

Ikkunasta näkyvä maisema muuttuu jatkuvasti, eikä yksistään vuodenaikojen sanelemana; Kruunuvuorenranta on edelleen puuhakkaassa rakennusvaiheessa, ja sen on määrä valmistua vuoteen 2030 mennessä. Alueen menneisyydestä muistuttaa kukkulan päälle muistomerkiksi jätetty vanha öljysäiliö. Tulevaisuudessa matka taittuu vastarannalla siintävään kantakaupunkiin raitiovaunulla 15 minuutissa. Tai Tiinan ja Markuksen tapauksessa veneellä.

– Kruunuvuorenrantaan on tulossa useita pienvenesatamia. Jonain päivänä olisi hienoa päästä Kauppatorille ostoksille omalla veneellä, Tiina haaveilee.

Helsingin Harkko nousee meren rannan tuntumaan.
Rakennus näyttää suuntaa uudelle rakentamiselle arkkitehti Pia Ilosen johdolla.
Kattoterassin sauna hulppeine näköaloineen on kaikkien taloyhtiön asukkaiden käytössä.

Tiinan ja Markuksen kodin pohjapiirros

Asunnossa on keittiö, aulatila, kylpyhuone, olohuone ja makuuhuone. Alakerta on kooltaan 51 neliötä ja yläkerta 34 neliötä.

Jälkirakennusbudjetti

Rakennuttajan lisätyöt:

  • Parvi 26 500 euroa
  • Muut muutostyöt 5 000 euroa

Omatoimirakentaminen:

  • Keittiö 10 125 euroa
  • Parketti 4 500 euroa
  • Makuuhuone 2 250 euroa
  • Säilytysratkaisut ja kylpyhuoneen lisäkalusteet 5 625 euroa

Yhteensä 54 000 euroa. Summat sisältävät työn ja materiaalit.

Kommentoi »