Meidän Talo

Asuntonäyttöön ihan vitsillä! Tiilitalo vuodelta 1975 lumosi arkkitehti Paula Kourin: ”Tämä on perheemme loppuelämän koti”


Oululainen arkkitehti Paula Kouri remontoi perheelleen uniikin kodin, jossa 70-luvun helmet, mäntypaneeli ja tiililaatat, ovat saaneet rinnalleen moderneja materiaaleja.
Kuvat Eveliina Mustonen

Kun oululaiset Paula Kouri ja Matti Harjapää istuivat autossa matkalla asuntoesittelyyn, he uskoivat vilpittömästi olevansa menossa sinne silkasta uteliaisuudesta.

– Ihan totta, eihän kukaan tarvitse niin isoa taloa, jossa on uima-allas!

Paula kertoo huomanneensa myynti-ilmoituksen netissä, ja pari oli lähtenyt katsomaan 70-luvulla rakennettua omakotitaloa ihan vitsillä. Kohteessa mieli kuitenkin muuttui: arkkitehti Risto Harjun suunnittelema uniikki tiilitalo henki omaa aikaansa niin upeasti, että se lumosi katsojansa täysin.

Ostopäätös oli oikeastaan aika helppo tehdä, sillä talo oli aikanaan suunniteltu ja rakennettu huolellisesti. Silti Paulaa ja Mattia mietitytti muutama 70-luvun rakentamiselle ominainen asia.

– Kosteusvaurioille alttiissa piilosokkelissa tai tasakattoisessa yläpohjassa voi piillä yllätyksiä. Viherhuoneen multalattia ja aidot palmut olivat nekin oma erikoisuutensa, Paula kertoo.

Riskeistä huolimatta talon vetovoima oli suuri. Arkkitehtoninen linjakkuus oli rakkautta saman tien.

– Tämän talon nähtyämme emme voineet enää kuvitella ostavamme valmista uutta, tavallista taloa.

Tältä keittiö näytti ennen remonttia.
Paula ja Matti kokosivat itse Epoq-keittiön alusta loppuun. Tummat kaapit ja mäntypaneelit luovat yhdessä lämpimän fiiliksen tilaan, jossa on mukava kokkailla ja istua iltaa.
Keittiön väriksi valittiin musta, jotta tilasta tulisi tunnelmallinen ja vähemmän arkinen.
Keittiön perältä purettiin kiinteä eteiskaappi, minkä vuoksi siihen on rakennettu uusi sileä seinä. Kaikki uudet seinät pinnoitettiin mikrosementillä. Varrelliset seinälamput ovat House Doctorin.

Perhe myi kunnostamansa vaalean kerrostalokodin. Lapsille tuleva koti tarjoaisi enemmän rauhaa ja tilaa leikkiä ulkona. Heinäkuussa 2017 tavarat vaihtoivat osoitetta. Uuden kodin remontti oli tarkoitus tehdä samalla asuen siellä. Toisin kävi.

– Se kaikki oli liikaa, joten muutimme vanhempieni luokse remontin loppuajaksi. Takaisin palasimme joulukuussa, Paula kertoo.

Tuttu urakoitsija toteutti remontin kauttaaltaan. Sama yritys oli tehnyt perheen edellisen asunnon remontin, joten luottamus oli jo hankittu ja kommunikaatio sujui hienosti. Paula teki arkkitehtina suunnitelmat suurista linjoista ja materiaaleista. Moni pieni yksityiskohta suunniteltiin työmaalla, sillä asukkaat olivat tiiviisti mukana remontissa.

Talossa oli tehty kunnossapito- ja uudistustöitä jo ennen sen nykyisiä asukkaita. Katto oli uusittu ja viemärit pinnoitettu. Paula ja Matti remontoivat talon kauttaaltaan sisältä. Tätä ennen kaadettiin kuitenkin pihalta noin 30 puuta. Ne olivat niin lähellä omaa ja naapureiden taloa, joten tehtävä annettiin ammattilaisten hoidettavaksi. Puut nostettiin metrin pätkissä tontilta pois.

Olohuone on sisustusta lukuun ottamatta melko lailla samanlainen kuin rakennuksen valmistuessa 1975. Alkuperäiset paneloinnit ympäri taloa muistuttavat talon juurista.
Olohuoneen pianopöytä on teetetty puusepällä. Näin sähköpiano saatiin olohuoneeseen ilman, että se näyttää liian pianomaiselta.
Talossa on 227 neliötä.

Remontissa säästettiin alkuperäiset paneloinnit sekä alakerran tiili- ja parkettilattiat. Valaistuksessakin pidettiin hieman kiinni vanhasta ja perhe säilytti kiinteät valonlähteet. Sähköt johdotettiin kuitenkin uudestaan ja samalla sekä pistorasiat että painikkeet uusittiin samanlaisiksi. Myös kaikki kiinto- ja vesikalusteet uudistettiin sekä märkätilat laitettiin uudelleen.

Nyt remontoidut rakenteet ja ratkaisut näyttävät uusilta ja moderneilta. Yhdessä vanhojen pintojen kanssa muodostuu kerroksellinen kokonaisuus, jossa talon kaksi merkittävää työvaihetta tulevat esiin. Rakennusaika on selvästi nähtävillä ja sen viimeistelee nykypäivään pieteetillä tehty kattava remontti.

– Halusimme talosta modernin niin, että kaikki tehty työ kunnioittaa talon aikakautta.

Paula suunnitteli remontin suuret linjat, mutta yksityiskohtia viilattiin paljon työmaalla.

Yksi erikoisimmista työvaiheista oli viherhuoneen kunnostaminen, jonka pari halusi tehdä itse. Ihan samaan remonttisumaan sitä ei tosin tehty, vaan se toteutettiin vuoden 2018 aikana. Lasiseinäinen ja -kattoinen tila on harvinainen ilmestys.

– Halusimme kunnostaa huoneen, jotta sitä voidaan käyttää paremmin. Vaihdoimme maalattian tilalle betonilaatoituksen, ja istutukset siirrettiin altaisiin. Keskelle huonetta mahtuu suuri pöytä seurustelua varten, Paula kertoo.

Viime keväänä perhe vaihtoi öljylämmityksen vesi-ilmalämpöpumppuun. Keväällä 2020 on tarkoitus uusia salaojat ja laittaa piha kuntoon.

Alakerran lattian tiililaatat ovat alkuperäiset. Vanhojen kiintokalusteiden alta siirrettiin ehjiä laattoja rikkinäisten tilalle. Uima-allas täyttyy ajoittain iloisista polskijoista, kun sen vesi lämmitetään.
Yläkerran aulassa perheen lapset valmistautuvat päiväkotiin. Illalla sohvalla on vielä mukava juoda iltamaito ennen hampaiden pesua.
Nelivuotiaan Hildan huoneessa kohtaavat supersankarit ja pehmeät sävyt.

Suurimpia haasteita remontin keskellä oli perheen elämäntilanne. Paula odotti kaksosia ja raskaus oli fyysisesti rankka. Hän jäi sairauslomalle raskauden puolivälin jälkeen ja yritti levätä niin hyvin kuin 2-vuotiaan äiti suinkin pystyi. 32. raskausviikolla syntyivät 1,7-kiloiset Mauno ja Nuuti. Vaikean palleatyrän vuoksi Mauno menehtyi kahden päivän ikäisenä. Suuri suru toi oman tumman särönsä valmistuvan remontin keskelle.

Kodista on arvatenkin tullut perheelle hyvin tärkeä paikka.

– Täällä arki sujuu ja voimme kaikki toteuttaa itseämme. Tämä on meidän loppuelämän kotimme. Teimme kaiken niin, että talo muuntuu lasten kasvaessa. Kaiken lisäksi lähellämme asuu sukulaisia ja muita tärkeitä ihmisiä.

Rakennusaikaansa henkivän kodin suuret ikkunat, runsas puun läsnäolo, uima-allas ja talon muoto tekevät talosta uniikin. Arkkitehtina Paula on ollut hyvin tarkka jokaisesta yksityiskohdasta.

– Kävin joka päivä jopa useamman kerran työmaalla, jolloin sovimme, mitä päivän aikana tehdään. Teimme myös paljon itse, mutta urakoitsija oli meillä töissä koko pääremontin ajan.

Korvaamatonta apua antoivat myös Paulan vanhemmat, jotka tarjosivat perheelle kodin remontin ajaksi.

Vanhempien makuuhuoneessa on Yo Zenin vanerista valmistettu makrameekoriste. Kaapit on maalattu kauniisti sävy sävyyn seinän kanssa.
Yläkerran makuuhuoneissa ja aulassa on pehmeä kokolattiamatto.
Yläkerran arkikylpyhuoneesta haluttiin valoisa ja raikas. Suuri peili ja seinäkiinnitteinen hana tuovat tilaan mielenkiintoisia kiintopisteitä.

Budjetti asetti tietysti omat rajoitteensa, kuten aina. Perheen piti valita, mihin asioihin satsataan ja missä taas säästetään.

– Olemme halunneet, että viimeistely tehdään huolellisesti. Emme ole missään vaiheessa tinkineet rakentamisen laadusta. Oikeisiin asioihin sijoittamalla saimme hyvän kokonaisuuden, jossa pienet säästöt eivät edes näy.

Erilaiset materiaalit ovat Paulalle työn kautta hyvin tuttuja. Siksi omaan kotiin oli aika helppo koota sopiva paletti. Talon puolesta valmiina olivat jo mäntypanelointi, tiililaatat ja tammiparketti. Muut materiaalit on valittu näiden ympärille.

– Omassa talossa voi myös hieman testailla. Kokeilimme mikrosementtipinnoitetta keittiön seiniin ja olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen.

Viherhuoneen vehreys tuplaantuu suuren peilin kautta.
Juhlahuoneeksi nimetyssä tilassa on ruokapöytä 16 hengelle ja Ikean lepotuoleista koottu seurusteluryhmä.

Kodin sisustustyyli on muotoutunut materiaalien kautta. Paula tykkää ostaa asioita kotiin käytettyinä. Hän suosii minimaalista määrää kalusteissa ja esineissä, jolloin tilat pääsevät oikeuksiinsa.

– Sisustuksessa meillä on kuitenkin aina läsnä lapset, joten täällä näkyy leluja ja kirjoja.

Paula pitää myös kiinteistä ratkaisuista. Silloin varsinaisia kalusteita ei tarvita. Esimerkiksi keittiön saareke jatkuu ruokapöydäksi.

– Haluan piilottaa arkisia asioita sisustuksessa. Silloin elämä ei tunnu niin arkiselta! Meillä on esimerkiksi kodinhoito piilotettu liukuovien taa ja keittiön pienkoneet kaappiin.

Talo on rakennettu 70-luvulla laadukkaista materiaaleista. Tästä ovat esimerkkinä raskaat tammiset ulko-ovet, jotka ovat edelleen hyvässä kunnossa.
Päärakennuksen sekä varastojen ja autotallin väliin jäävä tila muodostaa sisääntulokäytävän pihaan. Kapea suuaukko tekee pihasta yksityisen.
Julkaistu: 14.10.2019