
Valo lankeaa upeasti talon kartanomaisista ruutuikkunoista. Se saa myös viherkasvit viihtymään.
Huonekasvit ovat keramiikkaruukuissa, koska Rejströmit suosivat luonnonmateriaaleja. Tammiparketti oli talossa jo ostettaessa. Kasvipöytä on Svenskt Tennin ja Ginger-pellavakankaiset verhot Eurokankaasta.
Tapa, jolla valo lankeaa sisään huoneisiin. Amanda Rejströmin mielestä se on upeinta heidän kodissaan, josta voisi hakematta keksiä vaikka kuinka monta muutakin vaikuttavaa yksityiskohtaa.
– Kaikkea muuta voi muuttaa mutta ei sitä, miten valo tulee sisään. Talon suunnittelija on ollut todella taitava siinä, millaiseen kulmaan hän on talon sijoittanut, Amanda sanoo.
Amandan ja hänen puolisonsa Kimin hurmasi rakennus, joka näyttää tv-sarjan vanhalta kartanolta mutta on rakennettu 2000-luvun alussa. Samalla paikalla Kirkkonummen Långvikissä sijaitsi aikoinaan talo, jonka valtio poltatti sen tuhouduttua venäläisten käsissä Porkkalan vuokra-aikana.
It-alalla työskentelevä Kim Rejström, 33, ja vastuullisuusalan yrittäjä, hallitusammattilainen Amanda Rejström, 32, olivat viihtyneet loistavasti 115 neliön kolmiossa Helsingin Iso-Roobertinkadulla, kunnes koronapandemia muutti elämän, ja kotona vietetty aika moninkertaistui.
– Aloimme kaivata parveketta, tulisijaa ja kylpyammetta. Tiesimme myös, että haluaisimme jossain vaiheessa lapsia, Amanda kertoo.
Sopivaa asuntoa tai taloa ei etsinnöistä huolimatta tullut vastaan. Lapsitoivekaan ei toteutunut.
Sitten Amanda sattui kesällä 2021 näkemään ilmoituksen Kirkkonummella myytävästä Träskby Gårdista. Tiilitalo, jossa on puoli metriä paksut seinät, teki vaikutuksen.
– Talossa on ihan sairaan hyvät fengshuit! En olisi halunnut edes lähteä pois, Amanda muistelee.
Päätöstä piti kuitenkin kypsytellä. Kim myöntää, että talon ostaminen jännitti, koska kumpikaan heistä ei ollut ennen asunut omakotitalossa.
Pian sen jälkeen, kun kaupat talosta oli tehty, he saivat muitakin suuria uutisia.
– Selvisi, että meille on tulossa kaksoset. Tuntui siltä, että olimme tehneet oikean päätöksen oikeaan aikaan, Kim sanoo.
Amanda korostaa, että he tekivät ostopäätöksen itseään eivätkä lapsiaan varten.
– Meistä tuntui, että tarvitsemme jotain, jossa voimme elää enemmän meidän näköistämme elämää. Mutta saatamme palatakin vielä Helsinkiin, eikä se tarkoita, että teimme väärän ratkaisun.
Keittiö oli hyvässä kunnossa, mutta valkoiset ja korkeakiiltoiset kaapinovet eivät miellyttäneet uusia omistajia. Maalari irrotti ovet ja maalasi ne autotallissa spraymaalilla, jonka väri vastaa Farrow & Ballin sävyä Treron No. 292. Seinien sävy on NCS S 1002-Y.
Keittiön allaskaapin, kuivamuonakaapin ja avohyllyt toteutti Anna Berner. Allas, Shaws. Hana, Tapwell. Marmoritaso, Aleksin kivi.
Koska edellinen omistaja oli saattanut talon valmiiksi, mitään ei ollut pakko uusia. Muutamia uudistuksia Rejströmit silti halusivat: taloon lisättiin väriä ja luonnonmateriaaleja. Keittiötä uusittiin vaihtamalla kaapiston järjestystä ja liesi kaasuliedeksi.
– Meitä viehättää iso keittiö, jossa voi tehdä paljon ruokaa suurelle joukolle rakkaita ihmisiä. Rakastamme kokkaamista, ja minä olen aina ollut ystäväporukoissani muumimamma, joka kutsuu kaikki koolle, Amanda sanoo ja nauraa.
350 neliön kokoisen talon sisustuksessa pariskunta on hyödyntänyt pääosin entisiä huonekalujaan, joista monet on ostettu kierrätettyinä tai saatu vanhemmilta. Kimin mielestä sisustuksen pitää kunnioittaa taloa. Hän kertoo, että suuri osa on hankittu Bukowskisista ja Galerie Donnerista.
– Meillä huonekalut ja taideteokset tulevat huoneisiin vasta, kun oikea on löytynyt, Kim kuvaa.
Amandan mielestä on hauskaa, että talon vanhaan tyyliin sopivat vanhat kalusteet.
– Minusta kauneus piilee juuri siinä, että esine on nähnyt elämää. Työnikin liittyy kestävän kehityksen edistämiseen. Ei pidä ostaa uutta, jos voi hyödyntää vanhaa.
Rejströmit iloitsevat siitä, että ystäviä ja sukulaisia poikkeaa kylässä harva se päivä, vaikka he muuttivatkin Kirkkonummelle. Pihassa oleva vanha rengintupa on palvellut hyödyllisenä vierasmökkinä.
– Olemme saaneet vauvavuonna paljon apua meidän molempien vanhemmilta ja välillä päässeet itsekin nukkumaan rengintupaan, Amanda kiittää.
Vanhassa kartanomiljöössä on muutakin tervetullutta, kuten kasvihuone, kuntoon laitettu keittiöpuutarha ja autotalli, jossa voi kunnostaa polkupyöriä ja huoltaa laskettelusuksia. Ostaessaan kodin Rejströmit saivat samalla paljon harrastusmahdollisuuksia: Kim pelaa frisbeegolfia omalla pihalla, ja lähellä ovat sekä padel- että tenniskentät.
Kim sanoo iloitsevansa siitäkin, että luonto on aivan oven toisella puolella.
– Odotan innolla kesää, kun voimme alkaa tutkia lähiseutua ja piha-aluetta pienten kaksostemme Agneksen ja Linnéan kanssa. Odotan heidän innostustaan, kun he näkevät peurat ja kanit.
Yhdentoista hehtaarin tilaan kuuluu myös metsiä ja kolme peltoa, joille Rejströmit eivät ole vielä ehtineet tehdä mitään. Amanda haaveilee ilmastorukiin viljelystä, ja tilaan kuuluvalle suoperäiselle ranta-alueelle on tarkoitus rakentaa laituri ja pitkospuita. Projekteja piisaa, mutta se ei haittaa.
– Kyllä se pohjalla oleva tunne on valtava kiitollisuus. Ja onhan se kiva, että lapsetkin voi viedä metsään tai istuttaa pihaan syömään multaa tai jotain.
Amanda sanoo, ettei hän unelmoi enää mistään. Paitsi sittenkin yhdestä asiasta.
– Hiekkalaatikon haluan vielä jonnekin. Ystäväni tosin nauroi, että eiväthän tytöt sitä tarvitse, kun heillä on jo koko piha.