Kotivinkki

Tiiliseinät esiin ja kerroksellisuutta kehiin! "Tyylipuhdasta sisustusta ei kannata tavoitella"

Tiiliseinät esiin ja kerroksellisuutta kehiin! "Tyylipuhdasta sisustusta ei kannata tavoitella"
Tiina Kahran perheen kolmio on täynnä hauskoja ja toimivia ratkaisuja, joilla kotiin mahtuu kaikki tarpeellinen. Jopa oma pieni paloasema.
Julkaistu: 28.9.2018
71,5 neliön viihtyisässä kerrostalokolmiossa asuvat Tiina Kahra, Stefan Ericsson ja Oiva, 7. Helsingin Kalliossa sijaitseva talo on rakennettu vuonna 1928.

Mihin ihastuit tässä kodissa?

Isoihin ikkunoihin ja korkeaan tilaan. Ikkunat antavat avaruutta ja valoisuutta. Avonainen, yhtä tilaa oleva olohuone, keittiö, ja lasiovien takana oleva makuuhuone tekivät asunnosta myös käytännöllisen.

Millaisia muutoksia teitte?

Tiesimme heti, että haluamme ottaa lisää tiiliseinää esiin ja maalata kuluneet lankkulattiat vaaleiksi. Oli hurjan pölyistä rapsuttaa tiili esiin ja hioa lattioita. Lopputulos kuitenkin palkitsi vaivan. Lisäksi Oivalle tuli saada oma huone. Se kehitettiin vaatehuoneesta siirtämällä seinää ja laittamalla ovi huoneeseen.

Itämainen matto tuo herkullista runsautta vaaleille pinnoille. Majesteettiset nahkasohvat puhuvat maton kanssa samaa kieltä.
Keittosyvennyksessä on kaikki tarpeellinen. Valkoinen väritys pitää tilan selkeänä.
Keittiöstä on näkymä makuuhuoneeseen asti. Avara tila vaikuttaa kokoaan suuremmalta. Lasiovet tuovat omaa rauhaa makkariin, mutta eivät estä valoa kiertämästä. Bolian sohvapöytä on tarpeeksi jämäkkä pari nahkasohvalle.
Eteinen on napakan kokoinen, mutta seinäpinnat on otettu hyvin käyttöön. Varalla olevat taittotuolit on nostettu hyllyn päälle seinälle.

Pelottiko remontin määrä?

Olen tottunut remontoimaan. Ensimmäinen oma kotini oli pommi. Rakensin sen alusta asti uusiksi ystäväni kanssa. Tekeminen opetti muun muassa sen, että kannattaa ensin testata maaliväri seinään tai lattiaan. Aina siitä ei tule sellainen kuin toivoo. Sama pätee myös kaappiratkaisuihin. On tärkeää hahmottaa, miten palaset asettuvat ja ovet avautuvat, kahvat istuvat. Silloin ei tule asennuksen jälkeen ikäviä yllätyksiä, kuten ahtaita nurkkia tai esille jääviä kaappien takalevyjä.

Missä olet erityisen hyvä?

Olen haka hiomaan ja maalaamaan lattioita, niitä olen maalannut jo kolme. Ensimmäinen remonttini antoi rutkasti itseluottamusta, ja sen jälkeen olen aika huoletta tarttunut isoihinkin kokonaisuuksiin. Tekemällä oppii ja virheet varsinkin opettavat.

Vanha lipasto antaa hyvän kontrastin tiiliseinälle.
Taiteilija Sade Kahran taulussa esiintyy Tiinan mummon lehmä. Tiina maalasi taulun taivaan jatkumaan seinälle.
Nurkassa oli ennen iso viikunapuu, johon oli ripustettu valoja. Kasvi kuitenkin kuoli ja Tiina kaipasi tilalle "seinälle kiipeävää valaisinta". Idea itse tehtyyn valaisimeen lähti lähipubin putkivaloista.

Paras sisustusoivalluksesi tässä kodissa?

Ei kannata tavoitella tyylipuhdasta kokonaisuutta. Aluksi sisustimme kotimme pelkillä talonpoikaishuonekaluilla ja lopputulos oli lähinnä tylsä. Kun vaihdoimme osan huonekaluista moderneihin, esimerkiksi ruokapöydän äärelle Muuton Nerd-tuolit, ilme piristyi kertaheitolla. Kerroksellisuus ja eri aikakaudet luovat kiinnostavuutta.

Toinen oivallus liittyy niukkoihin neliöihin: tavaroille pitää olla paikkansa. En ole luonteeltani keräilijä, mutta kaappeja ja hyllyjä pitää olla tarpeeksi, etteivät tavarat kuljeksi lattioilla. Käytimme asunnon huonekorkeutta hyväksi ja esimerkiksi lisätuolit nostimme eteisen kaapin päälle ja korkeat hyllyt täytimme ylös asti.

Mistä saitte idean Oivan huoneeseen?

Oiva haluaa isona palomieheksi, ja joka päivä Kallion paloaseman ohi mennessä jäämme ihastelemaan paloautoja. Oiva toivoi synttärilahjaksi palotankoa, ja tilasin sellaisen Saksasta. Kun se oli asennettu, ajattelin, että olisi kiva saada sen ympärille paloasema. Siitä syntyi idea maalata Kallion paloasema lattiaan.

Pienen palomiehen huone on pyhitetty levolle ja leikille. Kun sänky on nostettu toiseen kerrokseen, se ikään kuin tuplaa huoneen koon. Lattiassa on katuja ja Kallion paloasema.
Oivan kerrossänkyyn pääsee perinteisesti portaita mutta myös kiipeilyseinää tai palotankoa pitkin.
Vierassohva sijaitsee Oivan huonetta vastapäätä. Siinä on vanhempien kiva kölliä ja seurata pojan touhuja.

Mikä on rakkain sisustusesineesi?

Mieheni Stefanin ja minun yhdessä suunnittelema ja tekemä kupariputkivalaisin tuntuu erityisen rakkaalta. Idea lähti ulkovalaisimesta, joka oli tehty sähköpiirroksen näköiseksi. Minä piirsin ja Stefan toteutti. Halpa siitä ei tullut mutta hieno!

Milloin kotisi on parhaimmillaan?

Aina mutta erityisesti pimeinä ja kylminä kausina lämpö ja avaruus ovat kutsuva yhdistelmä.

Onko jotain väriä, jota et koskaan huolisi kotiisi?

Olen melkein kaikkivärinen, mutta ruskeanbeigen kanssa olen varovainen. Sen kanssa tulee olla tarkkana, että saa varmasti oikean sävyn.

Makuuhuoneessa tiiliseinä toimii sängynpäätynä. Raikas väritys tekee sängystä kutsuvan.
Vanhasta ompelukoneen pöydästä syntyi oivallinen taso viherkasveille.

Himoitsetko jotain designklassikkoa?

Himon kohteita on tullut ja mennyt. Fritz Hansenin Egg-tuoli, Artekin Domus-tuolit, Hayn Mags-sohva ja Duxin Spider-tuoli konjakinvärisellä nahalla, puhumattakaan valaisimista ja pöydistä! Tuoleista kummittelee nyt Hayn Can-nojatuoli punasinisellä rungolla. Onneksi designklassikot ovat niin kalliita, että niitä varten täytyy säästää pitkään, ja mieli voi muuttua kesken.

Kun asut kerrostalossa, kaipaatko kesämökkiä?

Onneksi vanhemmillamme on talo, jossa on pihaa viljeltäväksi ja järvi, jossa uida. Siellä mökkeilemme. Taloyhtiössämme on myös kiva sisäpiha. Laitoimme sinne viime kesänä viljelylaatikot, joita me asukkaat yhdessä hoidamme.

Ikkunasta on näkymä läheiselle puistoalueelle. Vuodenaikojen mukaan muuttuva luonto tekee näkymästä aina erilaisen.
Kirjahyllyn soittimet ovat aina käden ulottuvilla.
Kommentoi »