Tiedätkö mihin kodissasi kuluu sähköä? Näiden vinkkien avulla asut ekologisemmin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:
Lujakoti
Asuminen on yksi suurimmista yksityishenkilön ekologiseen jalanjälkeen vaikuttavista asioista. Voit vaikuttaa arkisilla valinnoilla omaan energian- ja vedenkulutukseesi ja säästää myös rahaa.

Asumisen kustannuksia alentaa hyvä lämmöneristys, tiiviit ikkunat ja energiatehokas ilmanvaihto. Vesikalusteiden ja kodinkoneiden valinnalla voit myös vaikuttaa energiankulutukseen.

Arjen ekologiset valinnat ovat helppoja toteuttaa. Sähkönkulutuksen vähentäminen ei merkitse sitä, että mukavuudesta tarvitsisi tinkiä. Tässä neljä yksinkertaista vinkkiä sähkönkulutuksen vähentämiseksi.

Sähkönkulutuksen vähentäminen ei tarkoita mukavuudesta tinkimistä. Pienillä asioilla, kuten esimerkiksi auringon valon ja lämmön hyödyntämisellä voit säästää energialaskussa.

1. Minimoi kylmälaitteiden kulutus

Viidesosa kodin sähkönkulutuksesta tulee kylmälaitteista. Liian täysi jääkaappi ja oven tarpeeton availu lisää laitteen sähkönkulutusta jopa 15–20 %.

Pakasteet voi sulattaa jääkaapissa, jolloin niistä saa ilmaista jäähdytysenergiaa. Aterioiden suunnittelu etukäteen on valttia, koska esimerkiksi liha kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin jo edellisenä iltana, jotta se ehtii sulaa. Lisäksi suunnitelmallisuus edesauttaa sitä, ettei jääkaapissa loju turhaan tavaraa.

Kannattaa myös tarkistaa laitteiden lämpötilat. Jääkaapin keskilämpötila on noin +5°C ja pakastimen –18°C. Jokainen aste kylmempään lisää sähkönkulutusta noin 5 prosenttia.

Lujakodeissa käytetään vähintään A-energialuokan kodinkoneita.

2. Säästä vettä ja anna koneen tiskata puolestasi

Lähes kolmasosa kodin lämmitysenergian kulutuksesta menee käyttöveden lämmitykseen. Lämpimän veden säästäminen on siis arvokas ekoteko.

Astianpesukone vähentää lämpimän veden kulutusta, ja samalla voit käyttää tiskaamiseen kuluvan ajan johonkin hauskaan tai hyödylliseen.

Uudet kodinkoneet kuluttavat vähemmän energiaa kuin vanhat.

Nykyaikaiset koneet kuluttavat vettä vain kymmenisen litraa pesukertaa kohti, kun käsin pestessä määrä voi olla yli kymmenkertainen. Muita hyviä tapoja säästää lämmintä vettä ovat suihkussa käyminen kylpemisen sijaan ja täysien pyykkikoneellisten peseminen. Pyykinpesussa lämpötilan laskeminen kuudestakymmenestä neljäänkymmeneen puolittaa sähkönkulutuksen.

3. Pidä koti lämpimänä

Lämmityksessä säästäminen ei tarkoita sitä, että pitäisi palella. Asunto pysyy lämpimänä pienten niksien avulla.

Kalusteet ja verhot kannattaa poistaa patterien edestä, jotta lämpö levittyy huoneeseen tasaisesti. Ota aurinkoisesta säästä kaikki irti avaamalla verhot, jolloin aurinko pääsee lämmittämään kotia. Verhojen sulkeminen yöksi vähentää lämmön karkaamista ulos.

Kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää kiinni, jotta lattialämmitys ei ala lämmittää muita tiloja. Suihkun jälkeen oven on kuitenkin hyvä olla auki ilmanvaihdon vuoksi.

Lujakodin asunnot ovat energiatehokkaita ja niiden rakentamisessa on huomioitu ympäristönäkökohdat.

4. Valaise järkevästi

Valaistukseen kuluu noin 15 % asunnon sähköenergiasta, joten lamppujen valinnalla ja omilla käyttötottumuksilla voi saada aikaan suuren säästön. Valaistuksessa voit säästää paljon, kun vaihdat mahdolliset vanhat halogeenit, loistelamput tai vielä olemassa olevat hehkulamput ledeihin.

Lampun energiatehokkuus selviää pakkauksesta. A-luokkaan kuuluva lamppu kuluttaa vain kolmanneksen C-luokkaan kuuluvan lampun kuluttamasta sähköstä. Voit säästää valaistuksessa myös hyödyntämällä luonnonvaloa ja sammuttamalla valot huoneista, joita ei käytetä. Lamppujen pinnat kannattaa pyyhkiä säännöllisesti, sillä pöly heikentää valotehoa.

Lujakodeissa ympäristönäkökohdat on huomioitu suunnittelussa, materiaalivalinnoissa sekä itse rakentamisessa. Uudet kodit ovat energiatehokkaita, vedottomia ja miellyttäviä asua. Materiaali- ja kodinkonevalinnat on tehty ympäristöasiat huomioiden. Esimerkiksi kaikki Lujakotien kodinkoneet ovat vähintään A-luokkaa ja vesikalusteet vettä ja energiaa säästäviä.

Katso tästä Lujakodin ympäristöopas!

Lujakodit rakentaa Luja-yhtiöihin kuuluva Lujatalo Oy, joka on yli 60 vuotta toiminut perheyritys. Luja toimii valtakunnallisesti ja sen liikevaihto on yli puoli miljardia euroa. Lujakodit on saanut Avainlipun, joka voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 %.

Julkaistu: 28.11.2018