Testasimme 18 voltin akut – suorituskyvyssä ja latausajassa isoja eroja
Rakenna ja remontoi
Testasimme 18 voltin akut – suorituskyvyssä ja latausajassa isoja eroja
Yhä useampi valitsee akkutyökalun verkkovirtalaitteen sijasta. Testasimme 18 voltin akut. Suorituskyvyssä ja latausajassa oli merkittäviä eroja.
30.5.2017
 |
Meidän Talo

Akkukäyttöisen koneet helpottavat elämää. Työtä voi tehdä ilman virtajohdon kahleita niin pihalla kuin pirtissä. Useimmilla valmistajilla on lisäksi laaja valikoima samoilla akuilla toimivia koneita. Ei siis ihme, että akkutyökalut ovat syrjäyttäneet nopeasti verkkovirtalaitteet.

Halusimme selvittää, onko eri valmistajien akkujen välillä eroja. Otimme vertailuun kuusi litiumioniakkua, joiden käyttöjännite on 18 volttia.

Vaikka halusimme testata nimenomaan akkuja, tarvitsimme avuksi sopivan työkalun. Valitsimme sellaiseksi ruuvinvääntimen, joka löytyy lähes joka kodista. Otimme mukaan 190–250 euron settejä, jotka sisälsivät ruuvinvääntimen lisäksi kaksi akkua ja laturin.

Halusimme testata nimellisteholtaan samanlaisia laitteita, mutta se ei ollut tarjonnan vuoksi mahdollista. Lopullisesta kuusikosta neljän laitteen akkukapasiteetti oli 2,0 Ah (AEG, DeWalt, Makita ja Metabo) ja kahden (Bosch ja Ryobi) 2,5 Ah.

AEG:n laturissa ja akussa on hyvät ja selkeät latauksen tason ilmaisimet. Laturin saa myös pystyasentoon tai nostettua seinälle. Laturissa on riittävän isot tuuletusaukot.

Kotinikkarin kannalta akkujen suorituskyky ja latausaika ovat laiteyhdistelmän tärkeimmät ominaisuudet, joten annoimme testissä niille suurimman painoarvon.

Selvitimme akkujen suorituskykyä upottamalla 6 × 50 -millisiä ruuveja kakkosnelosiin. Annoimme ensin akkujen latautua täyteen huoneenlämmössä (20 °C). Testasimme koneita puolilämpimässä tilassa (12 °C).

Odotetusti eniten ruuveja jaksoivat vääntää 2,5 Ah:n akuilla varustetut Bosch ja Ryobi. Koneiden välinen ero oli pieni, vain kuutisen prosenttia.

2,0 Ah:n laitteissa erot olivat jo suuria. Paras eli Metabo upotti puuhun yli puolet enemmän ruuveja kuin vaatimattomimpaan tulokseen jäänyt AEG. DeWalt ylsi melko lähelle Metabon tulosta, Makita jäi vähän kauemmas.

Pidimme testissä ripeää tahtia. Yhden ruuvin upottaminen puuhun kesti noin kymmenen sekuntia. Tällä tahdilla paras suoriutuja eli Bosch jaksoi vääntää hieman vajaan tunnin, huonoin eli AEG vain puolisen tuntia.

Valmistajat muistuttavat, että akut saavuttavat lopullisen kapasiteettinsa vastamuutaman tyhjennys- ja latauskerranjälkeen. Siksi uusimme suorituskykytestin jonkun ajan päästä.

Toinen ruuvaustesti erotteli jyvät vielä selvemmin akanoista. Eniten suoritustaan paransi sekä ruuvien määrällä että prosenteissa mitattuna Metabo, joka kiersi puuhun yli kolmanneksen enemmän ruuveja kuin ensimmäisessä testissä. Bosch kasvatti ruuvimääräänsä yli neljänneksen ja Makita noin 15 prosenttia. AEG jaksoi painaa puuhun noin kuusi prosenttia enemmän kuin ykköstestissä. Ryobi paransi alle prosentin.

Bosch PSR 18 Li-2 ERGO oli testin paras 2,5 Ah:n akulla varustettu kone, kokonaisarvosana 4,3 pistettä. Suorituskykyinen ja helppokäyttöinen. Koko joukon paras ruuvaustulos ja kevyin, mutta lyhyin takuuaika. Hinta 229 euroa.
DeWalt DCD791D2 oli testin paras 2 Ah:n kone, kokonaisarvosana 4,15 pistettä. Nopea akun lataus, joten kahden akun vuorovedolla kone on koko ajan käytössä. Kevyt ja hyvät latauksen ilmaisimet. Hinta 239 euroa.

Selvitimme myös, kuinka kauan akun lataamiseen kuluu aikaa. Aloitimme latauksen, kun akut eivät enää jaksaneet pyörittää ruuveja. Latasimme akkuja niin kauan, että ilmaisimet näyttivät niiden olevan täynnä.

Akun kapasiteetti heijastui selvästi tuloksiin, sillä 2 Ah:n koneet latasivat pääsääntöisesti nopeammin. Ripeimmin virrat imaisi Makita, jonka laturi osoitti akun olevan täynnä 23 minuutissa. Makitan perässä pysyivät hyvin AEG (28 minuuttia) ja DeWalt (31 minuuttia). 2 Ah:n koneista Metabo oli selvästi joukon hitain (75 min.).

2,5 Ah:n koneista nopeampi oli Bosch, joka täyttyi hieman alle tunnissa. Ryobin täysi lataus vei peräti puolitoista tuntia.

Kokonaisuutena mittaamamme latausajat vastasivat melko tarkasti valmistajien omaa ilmoitusta.

Latauksen eteneminen esitetään havainnollisimmin AEG:ssä ja Ryobissa. Niukimmin se tapahtuu Makitassa, jossa ilmaisin on vain laturissa, ei akussa tai vääntimessä.

Metabo BS18, 4 pistettä. Tasainen ja laadukas suorittaja, joka jäi aivan terävimmän kärjen taakse lähinnä huomattavan pitkän latausajan takia (75 min.). 2 Ah, kevyt, edullinen. Hinta 189 e.
Makita DDF456RAJ, 3,9 pistettä. Nopein latausaika, mutta joukon toiseksi huonoin ruuvaustulos (2 Ah). Suppea varaustilan ilmaisu sekä kookas ja äänekäs laturi. Akku käy hyvin moniin eri koneisiin. Hinta 259 e. 

Kokeilimme vielä, hyytyykö akku pakkasessa. Valitsimme kuusikosta eniten ruuveja puuhun kiertäneen laitteen eli Boschin, latasimme akun täyteen ja uusimme ruuvauskokeen 23 asteen pakkasessa. 

Paukkupakkanen ei nujertanut Boschia, joka jaksoi uurastaa 317 ruuvin verran eli vain noin neljänneksen vähemmän kuin toisella ruuvauskerralla.

– Hyvä ja kunnossa oleva akku toimii kylmässäkin. Sen sijaan lataaminen on pakkasessa ainakin hitaampaa, kertoo rakennusalan monitoimimies ja testin asiantuntija Ari Lahti.

AEG BS 18LI-202-C, 3,5 pistettä. Lyhyt latausaika, mutta vaatimaton ruuvaustulos, sillä 2 Ah:n akku jaksoi vain puoli tuntia. Toisaalta uusi akku oli täynnä, kun toisen puhti loppui. Painava, iso laturi. Hinta 249 e.
Ryobi RCD18-LL25S, 3,5 pistettä. Hyvä ruuvaustulos, mutta niin hidas lataus (2,5 Ah, 90 min,), että akun tyhjennyttyä joutuu odottelemaan toisen akun täyttymistä. Akku käy moneen eri koneeseen. Hinta 199 e.

Testivoittoon kiri Bosch, joka oli joukon väkevin suorittaja. Boschin akun puhti riitti työskentelytahdillamme noin 62 minuutiksi eli niin pitkäksi aikaa, että laturi ehti juuri pakata toisen akun täyteen. Kahden akun yhteispelillä varsinainen työ eteni ilman odottelua.

Kokonaisarviossa kakkoseksi yltänyt DeWalt jäi ruuvien määrässä selvästi Boschille, mutta sai pisteitä nopeasta latauksesta. DeWaltilla urakka joutui yhdellä latauksella noin 45 minuutin ajan. Uusi akku odotti jo täyteen latatuneena, kun ensimmäinen hiipui, sillä lataus vei vain 31 minuuttia.

AEG (28 minuuttia) ja Makita (23 min.) olivat latauksessa joukon nopeampia. Niiden akut eivät vain jaksaneet urakoida yhtä monta ruuvia kuin muut. Tosin Makita ehti ladata uuden akun täyteen sillä aikaa, kun toinen oli töissä.

Työn sujuvuutta ja kahden akun yhteispeliä ajatellen häntäpäähän jäivät Metabo ja Ryobi, joiden lataus kesti kauimmin suhteessa saavutettuun ruuvaustulokseen. Kumpikin jaksoi ruuvata noin 52 minuutin ajan, joten Metabolla akun täyttymistä piti odotella vielä yli 20 minuuttia ja Ryobilla lähes 40 minuuttia.

AEG:n jätti viimeiseksi ennen kaikkea huono ruuvaustulos, sillä lataus sujui sillä toiseksi nopeimmin.

DeWaltin akun pohjassa on tehokkaat tuuletusaukot. Akun etuosassa puolestaan näkyy selkeä latauksen tason ilmoittava led-palkki.

Näin testasimme:

Suorituskyky (50 %) Ruuvien määrä, jonka saimme ruuvattua täydellä akulla. Toistimme ruuvaustestin myöhemmin, koska akku vahvistuu hieman, kun sitä on käytetty jonkun kerran.

Latausaika (35 %) Mitä nopeammin akku latautuu, sitä vähemmän työn aikana joutuu odottelemaan.

Käytettävyys (10 %) Arvioimme käytettävyyttä lataamisen helppouden ja loogisuuden perusteella.

Laatuvaikutelma (5 %) Laitteiden yleisvaikutelma, kuten työn jälki ja materiaalien laatu. Arvosanaskaala 1–5.

1 kommentti