”Unohdamme, että huoltaminen lisää viltin käyttöikää” – tekstiilitaiteilijan vinkit vilttien säilytykseen ja huoltamiseen
Sisustus
”Unohdamme, että huoltaminen lisää viltin käyttöikää” – tekstiilitaiteilijan vinkit vilttien säilytykseen ja huoltamiseen
Tekstiilitaiteilija Elina Helenius suunnittelee kodintekstiilejä Lapuan Kankureille. Hän uskoo, että aito villaviltti kestää sekä aikaa että käyttöä, kun siitä pitää huolta.
Julkaistu 18.2.2022
Unelmien Talo&Koti

Mikä työssäsi innostaa, mikä haastaa?

Teen unelmahommaa. Saan työskennellä kauniiden asioiden parissa ja suunnitella arjessa toimivia tuotteita, jotka tuottavat hyvää oloa. Mallistot tehdään kahden vuoden päähän, ja usein jännittää, osuvatko materiaali- ja värivalinnat kohdilleen. Toivon, että tuotteet koskettavat kuluttajia, kun ne viimein päätyvät kauppaan.

Elina Helenius. Kuva: Lapuan Kankurit

Mistä saat ideat kuoseihin ja malleihin?

Pitää olla sielu, silmät ja korvat auki ja katsella ympärilleen aistit herkkinä ja sitten suodattaa kokemansa asiat itsensä läpi. Onneksi jokainen designtiimin jäsen tuo yhteiseen pöytään omat ajatuksensa omista lähtökohdistaan. Ideat täydentävät toisiaan ja syntyvät yhdessä.

”Kun tekstiileistä pitää huolta, niistä voi tulla keräilyesineitä.”

Kerro tämän hetken tekstiilitrendeistä.

Tekstiilit ovat nyt laadukkaita, luonnollisia ja teeskentelemättömiä. Luonnonmateriaalit ja -värit ovat vahvasti esillä. Luonnonvärit, kuten kanelin ja toffeen sävyjä ripauksella keltaista sekä materiaalin tuntu, kuten villan ja pellavan yhdistelmä, ovat nousussa. Kuoseissa ruudut tekevät paluun.

Miten vilttiä kannattaa säilyttää, kun se ei ole käytössä?

Kun keskitymme puhumaan tekstiilien vastuullisuudesta, unohdamme helposti, että huoltaminen lisää käyttöikää. Villa puhdistaa itsensä, joten villahuovat vain tuuletetaan ja ravistetaan säännöllisesti. Harjatun villaviltin tai nukkapintaisen mohairhuovan voi toisinaan höyryttää vaatehöyrystimellä. Mohairhuovan voi välillä harjata mohairharjalla. Pellavaiset huovat pestään. Huopa viikataan säilöön kevyesti ja säilytetään ilmavasti paperipussissa.

Mistä tietää, onko viltti tehty ekologisesti?

Kannattaa tutkia valmistajan sivuilta tai tuotelapusta, mitä sertifikaatteja tuote on saanut. Merinovillasta voi lisäksi selvittää, onko se mulesing-­vapaata villaa.

Osaavatko ihmiset arvostaa tekstiilejä?

Kaunis huolellisesti tehty käsityö on aina arvokas. Kun tekstiileistä pitää huolta, niistä voi tulla keräilyesineitä. Mummon kutomassa viltissä on tunnearvoa. Nyt ihmiset etsivät kirppareilta vanutettuja villapeittoja. Luulen, että niiden jälleenmyyntiarvo on nousussa.

Jutun pääkuva: Lapuan Kankurit.

Kommentoi »