Unelmien Talo&Koti

Rakas Rimmilä! Teijan ja Harrin kesäkoti on pullollaan toinen toistaan uskomattomampia esineitä – ”Täällä maalla me irrottelemme”

Rakas Rimmilä! Teijan ja Harrin kesäkoti on pullollaan toinen toistaan uskomattomampia esineitä – ”Täällä maalla me irrottelemme”
Visualistina ja kuvausjärjestäjänä työskentelevä Teija ja hänen puolisonsa Harri mökkeilevät vanhassa hirsitalossa Rimminkylässä. Rakkaasta Rimmilästä on vuosien mittaan muotoutunut mielikuvitusleikki, jossa vieraatkin viihtyvät.
Julkaistu: 9.8.2021

Teija ja Harri Kalla ostivat pienestä hämäläisestä Rimminkylästä mökin vuonna 2012. Hirsitalo oli rakennettu vuonna 1927, ja se tunnettiin kylän sydämenä. Talo oli toiminut kyläkauppana ja postina, mutta ollut sittemmin jo pitkään mökkikäytössä. Rakennus oli päässyt huonoon kuntoon ja vaati perinpohjaisen, välillä loputtomalta tuntuneen remontin.

Teijan ja Harrin vakiovieraita mökillä ovat Jere-poika tyttöystävänsä Eveliinan kanssa, Amanda-tytär sekä koirat Zorro ja Snadi. Kesäkoti on 75 neliötä, ja siinä on 2 huonetta, tupakeittiö, kylpyhuone ja kuisti.

Ostettaessa Rimmilä oli maalattu punamullalla. Teija ja Harri kuitenkin palauttivat taloon alkuperäisen 1920-luvun aurinkoisen keltaisen sävyn. Perhe ei aluksi nähnyt Askon Amigo-ruokaryhmän muotokieltä sopivaksi vanhaan puutaloon. Nyt kaikki rakastavat sen istumamukavuutta ja 1960-luvun tyyliä. Teija on ostanut kaikki talon ruukut ja ulkokoristeet Iittalassa sijaitsevasta Pässinpää-lifestyle­myymälästä.

Teija, herkkä silmäsi ei näytä olevan lomalla mökilläkään, sillä talo on täynnä uskomattomia esineitä. Mistä runsaus tulee?

Vanhat esineet ja niiden tarinat ovat kiinnostaneet minua pikkutytöstä saakka. En ole mielestäni kuitenkaan keräilijä. Minä vain rakastan kaunista vanhaa tavaraa! Koen löytämisen iloa, kun kaunis esine osuu silmääni pölyyntyneessä tavarakasassa kirppiksen pimeimmässä nurkassa. Pyrin kuitenkin hankkimaan tavaran vasta sitten, kun sille on paikka valmiina. Harri sanoo usein, ettei mitään saa ostaa, ellei jotain samalla pistetä kiertoon. Joskus tämä onnistuu, toisinaan ei.

Onko niin, että sinä teet löydöt ja yhdessä annatte niille uuden elämän?

Aluksi homma meni niin. Vuosien varrella myös Harri on innostunut tavaroiden etsimisestä, ja hänen esteettinen silmänsä on kehittynyt valtavasti. Vanhan ja kauniin tuunaaminen on nykyään meille rakas yhteinen harrastus ja hauskat hankintamatkat tärkeä osa yhteistä arkeamme.

Lähes kaikki astia­kaapin esineet on saatu perinnöksi. ”Saan sukulaisilta paljon kauniita tavaroita, jotka eivät löydä paikkaansa heidän sisustuksissaan. He tietävät, että arvostan niitä ja panen ne kauniisti esille”, Teija kertoo.
Teija ei hanki tavaraa varastoon, vaan miettii sille paikan ensin. Onneksi ihan joka astialle ei tarvitse varata tilaa erikseen, sillä astiakaappiin mahtuu aarre jos toinenkin. Usein esineitä kertyy kokoelmaksi asti.
Renkolaisesta huuto­kaupasta ostettu yksinkertaisen kaunis kulmakaappi on talonpoikaistyylinen. Lähinavetasta löytyi vanha kalahaavi kaappia koristamaan. ”Eihän kukaan haavia tuossa pitäisi! Mutta koska se sopi siihen nätisti, niin minähän pidän”, Teija kuittaa.
Remontti palautti talon alkuperäisen tunnelman. Nykyajan mukavuudet helpottavat elämää.
Kaappi on ollut pariskunnalla jo kolmekymmentä vuotta. Sitä koristaa kokoelma Teijan Vuokko-tädin keräilemiä messinkisiä kynttilänjalkoja. Puiset sotilaat matkaavat joulukuussa kaupunkiasuntoa koristamaan. Niiden punainen väritys sopii Teijan mielestä jouluun.

Olet tehnyt kauniita ryhmitelmiä ympäri taloa. Kerro niistä.

Luon mielelläni esinekokoelmia. Kiinnostavimmat setit syntyvät, kun yhdistää saman teeman esineitä, vaikkapa maitokannuja niin, että joukossa on sekä täydellisiä yksilöitä että vähän vioittuneita. Esineiden vuoropuhelu miellyttää minua muutenkin. Juuri se saa katsojan mielikuvituksen kehittämään niiden ympärille tarinoita.

Luotko siis sisustustarinoita?

Kyllä. Tai kokonaisia elokuvia! Vanhan kaapin perukoilta löytyneen postikortin kirjoituksesta voi pääni sisällä syntyä elokuva: Kuka kirjoitti kortin ja kenelle, ja miksi se löytyi tyhjästä kaapista? Kenen kaappi se oli? Oliko kortti piilotettu sinne?

Pöytäliina on Marimekon vintagekangasta. Istuimina ovat Thonet-tuolit. Kaapin päällä on joukko Hackmanin ja Finelin kattiloita. Valai­sin löytyi nettikaupasta. Sen johto on askarreltu piiloon Harrin sorvaa­milla puuhelmillä. Kukka­lautasen on suunnitellut Raija Uosikkinen 1970-luvulla Arabialle.
Astiakaappi on riihimäkeläisestä osto- ja myyntiliikkeestä. Teija maalasi sen valkoiseksi ja pingotti pitsiä lasi­ovien taakse. Alkuperäinen hirsiseinä vesipisteen takana on suojattu vahalla.
Vanhojen esineiden patina tuo menneet ajat lähemmäksi.
Hehkuvan sininen kaappi on rakennettu kahdesta osasta. Alun perin ruskea kaappi on Teijan ensimmäinen huonekalutuunaus. ”Tein sen ilman ohjetta, hioin ja töpötin maalia vuoron perään. Lopputulos on mukavan eloisa.”
Keittonurkkausta hallitsee kodin sydän, vuolukiviuuni. Se on jatkuvassa käytössä. Teija käyttää usein talon esineistöä rekvisiittana mainoskuvauksissa.

Onko kaupunkikotinne Hämeenlinnassa samanlainen runsaudensarvi?

Ei suinkaan, täällä maalla me irrottelemme. Mökillä myös askarrellaan, tuunaillaan ja fiksaillaan aamusta iltaan. Kodin yleisilme on rauhallisempi, edustuskelpoisempi.

Kerro vielä Rimmilän remontista.

Halusimme tuoda takaisin talon alkuperäistä tunnelmaa. Se oli aikojen kuluessa kadonnut muovimattojen ja seinälevyjen alle. Ystävämme lähiseudulta, remonttimies Tapsa Kaski, on tehnyt kaikki suuret muutokset, kuten vaihtanut ovien paikkaa ja rakentanut kuistin.

Käytännössä kaikki pintamateriaalit vaihdettiin. Olemme itse tehneet pienemmät fiksaukset ja maalaamiset. Emme toki halunneet kaiken olevan kuin 1930-luvulla, joten meillä on mökkielämää helpottavia asioita, kuten sähkö, juokseva vesi ja nyt jopa sisä-wc. Remontoiminen on tällaisessa talossa jatkuva prosessi, ja koko ajan on jotain käynnissä. Työsarkaa riittää, sen tietävät kaikki vanhoja taloja rakastavat.

Olohuoneen seinä on talon alkuperäistä hirttä. Peilikokoelma on karttunut vuosien mittaan. Teija on kerännyt peilejä aina. ”En minä itseäni niistä peilaile! Peilit tuovat valoa tilaan kuin tilaan ja taittavat valoa hienosti. Seinä on kuin alati muuttuva taideteos.”
Taustalla kesäiskelmiä soittava transistoriradio virittää talonväen ja vieraat oikealle taajuudelle.
Olohuoneen katseenvangitsija on satakiloinen, yhä toimiva jalopuinen putkiradio, kirppislöytö. Ikkunan takana on makuuhuone. Ikkuna on osa suurem­paa pyöreää kokonaisuutta, joka on aikoinaan koristanut helsinkiläistä rappu­käytävää. Tasolla on italialaista Bitossi-keramiikkaa 1960-luvulta.
Sängynpääty on painavaa metallia. Se hitsattiin kahdesta palasta. ”Naulakko hilseilee niin, että jos oikein rivakasti kääntyy sängyssä, saa maalit niskaansa. Ja herätyskellon!” Lukuvaloina ovat vanhat tšekkiläiset työvalaisimet.
Rimmilän sisustus on kaukana skandinaavisesta minimalismista.
Kuistin köynnöstapetti hankittiin RTV:ltä. Pikkuikkuna oli alun perin vanhan ulko-oven vieressä. Ruusukuvioinen ikkunalasi on alkuperäinen. Teija loi rottinkitasolle asetelman soodasifongista, vanhasta tupakka-askista ja hopeisesta juoma-astiasta. Vanha pitsinen lastenessu ikkunassa on Ruotsista.
Perheen Jere-pojalle lapsena teetetty valkoinen merimiespaita koristaa eteisen vierasnaulakkoa. ”Vanha Dunlop-tennismaila on siinä murtovarkaiden varalta”, Teija varoittaa.
Eteisen asetelma muotoutui VR:n kellokorttitelineen ympärille. Esillä on muun muassa lasten koulussa tekemiä puu- ja ompelutöitä. Minkälaisen tarinan sinä rakentaisit näistä elementeistä?
Uuden kylpyhuoneen suunnittelu lähti siitä, että oikeanlainen ikkuna löytyi Helsingin Aurinkolahdesta. Sen kerrottiin olevan lähtöisin hämeenlinna­laisesta purkutalosta, joten se palasi takaisin kotiseuduilleen. Harri kiinnitti siihen saranoilla vanhat peilit. ”Remppamiehemme Tapsa teki kovasti työtä, että sai istutettua lavuaarin ikivanhaan kaappiin.”
Taloon lisättiin remontin yhteydessä myös kuisti, jolloin etuoven paikka vaihtui. Friidu-koiralle viime kesä jäi viimeiseksi, nyt vahtia pitävät lasten koirat Zorro ja Snadi. Katso lisää kuvia Teijan Instagram-tililtä: @teijakalla.
Kommentoi »