Tehokas kylpyhuoneen valaistus ei vaadi remonttia
Sisustus
Tehokas kylpyhuoneen valaistus ei vaadi remonttia
Kylpyhuoneen valaistukselta vaaditaan tehokkuutta ja tasaisuutta. Riittävä valaisimien määrä, oikea sijoittelu ja värilämpötila tekevät ihmeitä, eikä remonttia välttämättä tarvita.
Julkaistu 9.11.2016
Avotakka

Valaisimien määrä

Pienen ja vaalean kylpyhuoneen voi valaista yhdellä tehokkaalla peilivalaisimella, jos seinän ja katon kautta heijastuva valo jakautuu tasaisesti. Uusiin peilikaappeihin on usein sijoitettu kaksi, jopa kolme valonlähdettä. Yksi antaa epäsuoraa taustavaloa, toinen valaisee kasvot ja kolmas allastason. Isoon kylpyhuoneeseen tarvitaan vähintään yleisvalaisin ja peilivalaisin. Jos huoneessa on vain kattovalaisin, voidaan peilin sivuille tai päälle asentaa seinävalaisimet. Tummat pinnat imevät valoa, joten ne on valaistava tehokkaasti. Jos mahdollista, valitse himmennettävät valaisimet.

Sijoittelu

Peilivalon on syytä olla tehokas ja tasainen. Peili kannattaa valaista ylhäältä ja molemmilta sivuilta. Kun valo tulee sivuilta suoraan kasvoille, ei synny häiritseviä varjoja. Älä sijoita valaisinta katseen korkeudelle, sillä se häikäisee. Jos haluat avartaa tilaa, valaise seiniä. Perinteisen kosteantilan kattovalaisimen voi korvata pinta-asennettavalla, käännettävällä mallilla. Näin valo on helppo suunnata sinne, missä sitä tarvitaan. Sisustuksellisia valaisimia kannattaa etsiä keittiö- ja kylpyhuonekalustevalmistajilta sekä valaisinliikkeistä.

Valon väri

Vaihda kaikkiin valaisimiin lamput, joissa on sama värilämpötila, ettei tilaan synny häiritseviä sävyeroja. Lamppuhyllyllä kannattaa siis kiinnittää huomiota kelvin-lukuun (K) eli lampun värilämpötilaan. Mitä korkeampi värilämpötila on, sitä kylmemmältä ja sinisemmältä valo näyttää. Liian kova ja kylmä valo ei imartele meikkaajaa. Kylpyhuoneeseen sopii neutraali valkoinen valo (4 000 K).

Valonlähde

Hanki riittävästi valoa, älä watteja. Lamppupakkauksen tärkein merkintä on lumen (lm), joka kertoo lampun tuottaman valon määrän: mitä suurempi luku, sitä kirkkaampi lamppu. Kylpyhuoneen yleisvalon luumenarvo saisi olla vähintään 900. Energiansäästölamppu eli pienloisteputki toimii hyvin yleisvalona, mutta niitä saa harvemmin himmennettyä ja ne syttyvät hitaasti. Led-lamppu on oiva peilivalo, sillä se syttyy välittömästi ja on pitkäikäinen.

Turvallisuus

IP-kotelointiluokka ilmoittaa, kuinka tiiviisti valaisin on suojattu kosteudelta. Nyrkkisääntö on, että alle 2,25 metrin korkeudella on käytettävä valaisimia, joilla on IP44-luokitus eli ne ovat roiskevedenpitäviä. Korkeammalle voi laittaa tippuvedenpitäviä, vähintään IP20-luokan valaisimia. Sähkötyöt pitää aina teettää rekisteröidyillä sähköasentajalla. Omia virityksiä ei saa tehdä − niistä voi pahimmillaan koitua hengenvaara.

Täydennä kylpyhuoneen valaistusta erillisellä peilivalaisimella. Kuvien kalusteet, Vedum.
Kommentoi »