Tee työkalulaatikko jämäpuusta
Tee itse
Tee työkalulaatikko jämäpuusta
Jäännöspaloista nikkaroitavassa työkalulaatikossa välineet ovat aina käden ulottuvilla.
Julkaistu 10.2.2016
Meidän Mökki

Työkalulaatikkoon voit hyvin käyttää oman verstaan hukkapalahyllylle kertyneitä laudanpätkiä ja levynpalasia.

Mallipakin pohja ja päädyt tehtiin kirjahyllyn nikkaroinnista yli jääneestä liimapuulevystä, sivut kapeasta höylälaudasta ja puusanka katkaistiin harjanvarresta. Kaikki kappaleet sahattiin käsisahalla. Laatikon pitkille sivuille kiinnitettiin lisälistat, jotta sivuille saatiin raot pienille työkaluille.

Laatikko kestää hyvin maakosteutta, kun se käsitellään lopuksi läpikuultavalla, sävytetyllä puuöljyllä tai peittävällä ulkokalustemaalilla.

Tarvikkeet:

 • 1,10 m liimapuulevyä, 18 x 200 mm
 • metri höylälautaa, esimerkiksi 21 x 95 mm
 • 53 cm pyörölistaa Ø 24 mm
 • saha
 • pylväsporakone ja 25 mm:n sylinteriporanterä
 • pora ja ruuvinväännin
 • uppokantaruuveja
 • puristimia
 • rullamitta, suorakulma ja kynä
 • hiomapaperi
 • tilkka sävytettyä puuöljyä (esimerkiksi Tikkurilan Valtti) tai ulkokalustemaalia
 • suojahanskat.

Puutavara yhteensä noin 10 euroa.

Ohjeet työkalulaatikon tekoon

1. Sahaa liimapuulevystä laatikon pohjaksi 45 sentin pituinen pala ja päädyiksi kaksi 30 sentin palaa. Sahaa vielä laudasta 45 sentin pituiset sivuseinät. Kiinnitä parilla puristimella palikka ohjuriksi, niin saat käsisahallakin suoran sahausjäljen. Hio sahareunat.
2. Piirrä päätylevyihin viisteet ja merkitse puusangan paikka keskilinjalle. Poraa molempiin päätylevyihin 25 millin sylinteriporanterällä reiät kantokahvaa varten.
3. Kiinnitä jälleen ohjuri, kun alat sahata viisteitä päätylevyihin. Anna sahan nojata ohjuriin, pidä sahaa kohtisuorassa levyyn nähden ja sahaa viivaa pitkin. Sahaa samoin muut viisteet ja hio sahauspinnat.
4. Sahaa harjanvarresta hieman laatikkoa pidempi sanka, mallityökalupakissa se on 53 sentin pituinen. Pyöristä puuvarren päät hiomalla. Laatikon osat ovat nyt valmiit koottaviksi.
5. Laita laatikon pohjan alle päädyistä sahatut kiilat, jotta saat pohjan nousemaan levyn paksuuden verran irti maasta. Nosta päädyt pystyyn ja kiinnitä ne ruuvein pohjalautaan. Poraa ensin ruuvinreiät. Poraa sitten isommalla poranterällä ruuveille pienet upotukset ja kiinnitä ruuvit.
6. Aseta molemmat sivulaudat puoli senttiä ulkoreunan sisäpuolelle ja kiinnitä ne ruuvein päätyihin ja pohjalautaan.
7. Käännä laatikko ylösalaisin ja poraa puuvarren päätynupin läpi viisto reikä. Tee upotus hieman isommalla poranterällä ja lukitse varsi liikkumattomaksi puuvarren lävistävällä ja päätylevyyn ulottuvalla ruuvilla.
8. Kiinnitä lopuksi molemmille sivuille lisälistat. Sivuseinän ja listan välistä rakoa voi käyttää pienten työkalujen jaotteluun. Käsittele laatikko kauttaaltaan sävytetyllä puuöljyllä.
9. Valmis! Nikkaroinnit sujuvat, kun työkalut kulkevat mukana omassa laatikossa. Kynä ja meisselit ovat tarjolla molemmilla sivuilla.

Jos teet työkalulaatikon vanhoista laudanpätkistä, vältyt puun pintakäsittelyltä. Vanha puu näyttää hyvältä sellaisenaan.

Tarvikkeiden ostopaikka: K-rauta.

Kommentoi »