Tee seinälokerikko kankaasta
Tee itse
Tee seinälokerikko kankaasta
Kankainen seinälokerikko valmistuu tilkuista ja nauhanpätkistä. Se säilöö somasti vaikka ihanimmat alusvaatteet.
Julkaistu 27.12.2015
Unelmien Talo&Koti

Mitä kauniimmat alusvaatteet, sitä suloisemman säilön ne ansaitsevat. Ompele vahvalle pellavapohjalle taskuja kauneimmista tilkkukankaistasi ja käytä samalla nauhavarastosi aarteet loppuun. Kun ompelet kangaslokerikon henkarin päälle, se on helppo ripustaa seinälle, kaapinoven sisäpuolelle tai tankokaappiin paitojen väliin.

Tarvikkeet:

  • pellavakangasta noin 50 cm, leveys 150 cm
  • vanulevyä noin 50 cm
  • yhdeksää erilaista tilkkukangasta
  • erilaisia pitsinpätkiä
  • samettinauhaa noin 2 m
  • leveämpää reunuspitsiä noin 4 m.

Kankaisen seinälokerikon ohje

Leikkaus ja tikkaus

1. Leikkaa pellavasta etu- ja takakappale. Kappaleiden leveys saumanvaroineen on noin 50 cm ja korkeus korkeimmasta kohdasta keskeltä noin 65 cm. Muotoile kappaleiden yläreuna valitsemasi henkarin muodon mukaiseksi.

2. Leikkaa vanulevystä yksi samankokoinen ja -muotoinen kappale kuin pellavaiset.

3. Taita pellavainen etukappale kulmittain niin, että vasemman alakulman ja oikean yläkulman väliin tulee taitosviiva. Avaa kappale taas suoraksi. Aseta vanulevy ja pellavan nurja puoli vastakkain ja tikkaa kerrokset toisiinsa haluamasi värisellä langalla taitosviivaa pitkin. Ompele tikkauksia samansuuntaisesti noin neljän sentin välein. Kun kaikki samansuuntaiset ompeleet ovat paikoillaan, tikkaa vastaavasti oikeasta alakulmasta vasempaan yläkulmaan jne. Näin pintaan muodostuu kaunis salmiakkikuvio.

4. Leikkaa tilkkukankaista yhdeksän noin 16 x 16 -senttistä kappaletta taskuiksi.

5. Leikkaa pitsinauhoista taskujen levyisiä pätkiä ja sommittele ne vaihtelevaksi kokonaisuudeksi.

Ompelu

1. Taita taskunsuiden yläreunat nurjalle ja ompele siksaksilla. Ompele sen jälkeen pitsinauhat siksakkien päälle suoralla ompeleella.

2. Sommittele taskut värien, kuvioiden ja pitsien mukaan kivaksi sekoitukseksi kolmeen kerrokseen tikkipellavan päälle.

3. Ota ylärivin tilkut ja ompele ne sivusaumoistaan yhteen, oikeat puolet vastakkain. Ompele samoin yhteen myös keskirivin ja alarivin tilkut.

4. Asettele tilkkunauhat oikeille korkeuksille ja kiinnitä ne paikoilleen nuppineuloilla. Tee jokaisen taskun alareunan keskelle pieni laskos, jotta taskuun mahtuu paremmin sisältöä.

5. Ompele tilkkunauha kiinni alareunastaan ja sen jälkeen tilkkujen välisaumojen päältä, jolloin taskuista tulee erilliset.

6. Leikkaa samettinauhasta kolme etukappaleen levyistä pätkää ja ompele ne molemmista reunoistaan taskujen alareunaan. Näin saumanvara jää piiloon.

7. Ompele reunuspitsi etukappaleen reunaan tasaisesti laskostaen. Aloita ylhäältä henkarille jätettävän aukon vierestä ja ompele ympäri. Tässä vaiheessa pitsin alareuna ja kappaleen ulkoreuna ovat tasan ja pitsi osoittaa kohti kappaleen keskustaa.

8. Ompele etu- ja takakappale reunoistaan yhteen oikeat puolet vastakkain. Jätä keskelle ylös aukko henkarin pujottamiseksi ja jätä alareuna toistaiseksi auki. Käännä oikeinpäin.

9. Pujota henkari paikalleen ja ompele alareunan aukko kiinni.

Kommentoi »