Tee kukoistava yrttitarha kotikeittiöön – näin onnistut!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: A la Carte keittiöt
Tee kukoistava yrttitarha kotikeittiöön – näin onnistut!
Yrttien kasvattaminen sisällä luonnistuu ympäri vuoden, kunhan olosuhteet ovat oikeat. Näillä vinkeillä varmistat jatkuvan sadon – ja saat kauniin sisustuselementin keittiöösi.
Julkaistu: 18.4.2019

Naps naps, oreganoa pastaan – tai ehkä minttua jogurttikastikkeeseen? Kun perustat yrttitarhan omaan keittiöön, saat ruoanlaiton lomassa leikattua tuoreita ja maistuvia yrttejä. Esimerkiksi timjami, minttu, rosmariini, salvia ja oregano tekevät runsaasti uusia versoja ja vain innostuvat sadonkorjuusta.

Yrtit pärjäävät luonnonvalolla maaliskuulta lokakuuhun. Ympärivuotiseen kasvatukseen vaaditaan Suomen oloissa kuitenkin lisävaloa, sillä pimeässä yrtit eivät jaksa tehdä uusia lehtiä. Kasvivalon turvin vuoden ympäri kukoistavat basilika, oregano, timjami, persilja, korianteri, viherminttu ja ruohosipuli. Osa lajeista, kuten korianteri, ovat lyhytikäisiä eivätkä anna jatkuvaa satoa.

Yrtit viihtyvät kasvivalon alla Keittiömaailman Stage-hyllyssä, josta on saatavilla seinä- ja pöytämalli.

Ikkunalaudalla menestyviä yrttejä ovat rosmariini, laakeripuu, laventeli ja salvia. Talven ajaksi Välimeren yrtit tarvitsevat kuitenkin viileän paikan, sillä ne eivät selviä kuumassa huoneilmassa ja pimeydessä. Sopiva talvilämpötila on enintään 17 astetta.

Kastele ja anna pinnan kuivahtaa

Kastelun tarve vaihtelee lajin mukaan, mutta pintamullan on hyvä antaa kuivahtaa kastelukertojen välillä. Basilika vaatii säännöllisimmän kastelun, ja muutkin ruukkuyrtit pitävät tasaisesta kosteudesta. Kastelutiheys riippuu ruukun koosta ja huoneen lämpötilasta: anna vettä sitä harvemmin, mitä viileämpää on. Suihkuttele yrttejä tarvittaessa.

Ruokakaupan yrtit ovat vesiviljeltyjä, joten ne eivät välttämättä sopeudu elämään multaruukussa. Vihermyymälän taimet ovat yleensä karaistuja ja siksi tukevampia. Kotitarhan yrtit voi olla hyvä kasvattaa itse siemenistä, jolloin taimet sopeutuvat paremmin huoneoloihin. Valitse mullaksi vähäravinteista kylvö- ja taimi¬multaa. Myös hiekkapitoinen kaktusmulta sopii taimikasvatukseen.

Yrtit voi sijoittaa kätevästi A la Carten Legrabox-laatikostoon, jossa ne ovat myös kaunis sisustuselementti.

Yrttien kasvua voi piristää antamalla yrttilannoitetta kasteluveden mukana kerran viikossa. Satoa korjataan yrttien latvakasvusta, eli leikkaamalla ylimpiä versoja ja suurimpia lehtiä.

Helppo ja kaunis yrttitarha keittiöön

Yrttiseinä on tuttu näky tämän päivän huippuravintoloista. Myös kotona yrttitarhuri saa nauttia sadon lisäksi vehreydestä, joka parantaa parhaimmillaan jopa mielialaa. A la Carte -keittiöiden Urban Garden -tuotteilla saat helposti suotuisat olosuhteet yrttien kasvatukseen – ja samalla näyttävän sisustuselementin keittiöösi.

Yrtit tuovat keittiöön vehreyttä, mikä vaikuttaa parhaimmillaan mielialaankin. Yrttien lisäksi keittiössä menestyvät myös muut hyötykasvit. Lue täältä, mitkä.

Voit rakentaa yrttitarhan muunneltavaan Stage-avohyllykköön tai moderniin Legrabox-laatikkoon. Tuoteperheeseen kuuluu yrttikehikko ja helposti puhdistettavat tummanharmaat yrttipurkit. Garden-kasvivalo antaa yrttien tarvitseman oikean valaistuksen ympäri vuoden.

Kommentoi »