Tee kirjottu tekstitaulu
Tee itse
Tee kirjottu tekstitaulu
Muistatko vielä kirjontapistot? Tee seinälle tekstitaulu ompelemalla ja siirrä kaunis käsityöperinne uuteen aikaan.
5.2.2016
 |
Unelmien Talo&Koti

Kirjotut seinäntaulut muistetaan 1940-luvun kotien koristeina, mutta oletko tullut ajatelleeksi, että perinnettä voisi uudistaa? Palalla valkoista kangasta, kauniilla langoilla ja peruspistoilla pääset vauhtiin oman taulusi kanssa. Kun modernisoit kirjaimia ja lainaat kuvioon elementtejä vaikka tatuoinneista, karistat kertaheitolla pölyt perinteestä. Millainen teksti sopisi parhaiten teidän kodin seinälle?

Tarvikkeet:

  • valkoista puuvilla- tai pellavakangasta
  • merkkaustussi, jonka jälki haihtuu (tai vaalea lyijykynä)
  • erivärisiä muliinilankoja ja helmilankoja
  • kirjontakehys, tässä 20 x 26 cm
  • samettinauhaa
  • rautalankaa ja eukalyptuksen oksia.

Ohjeet tekstitaulun kirjailuun

1. Leikkaa kankaasta noin 30 x 36 -senttinen kappale. Leikkaa kappale soikeaksi ja huolittele sen reunat.

2. Hahmottele kankaan keskelle kuvio ja teksti, jotka aiot kirjoa. Huomaa, että jos aiot käyttää kirjontakehystä myös taulun kehyksenä, kuvion täytyy mahtua ilmavasti sen sisään. Jos kuvio levittäytyy liian lähelle reunaa, tulos näyttää ahtaalta ja tukalalta. Kuvan kirjonnassa on noin kolme senttiä tyhjää tilaa kirjonnan ja kehän välillä.

3. Ompele käsin ensin nauhakuviot ylös ja alas. Ne tehdään helpoilla etupistoilla, joissa neula kulkee yksinkertaisesti kankaan läpi oikealle ja nurjalle. Anna langan näkyä enemmän kankaan päällä ja jätä nurjalla kulkeva osuus lyhyeksi. Käytä muliinilangan kolmea säiettä.

Anna eukalyptuksen päiden ojentua vapaasti – älä sido oksaa liikaa.

Kokeile erilaisia pistoja ja värejä. Paljous näyttää hauskalta.

Ohut rautalanka on huomaamaton, mutta se pitää oksat oikeassa muodossa.

4. Tee etupistoilla myös keskelle työtä tuleva sydän. Jos haluat, voit koota muliinilangan kolmen säikeen kokonaisuuden hieman erisävyisistä langoista, jotta väristä tulee elävämpi. Tee sydämen sisäpuolelle pieniä solmupistoja noin puolen sentin välein.

5. Tee kirjaimet nauhojen keskelle. Käytä erivärisiä lankoja ja eri pistoja sekaisin, niin kokonaisuudesta tulee hauskempi. Alla näet muutaman peruspiston ohjekuvat.

6. Tee vielä molemmille reunoille oksat tikkipistoilla ja kumpaankin kahdeksan lehteä laakapistoilla. Käytä kahta eri vihreän sävyä. Jos haluat, että laakapistoista tulee hieman pulleita, tee pistorivin alle kohottavia etupistoja.

Soikea kehys on mainio sekä ommellessa että valmiin työn ripustuksessa.

7. Irrota kirjonta kehyksestä ja höyrytä se varoen kostean liinan läpi. Älä paina juuri lainkaan, ettei  kaunis kolmiulotteisuus painu lyttyyn. Laita kangas uudelleen kehykseen, aivan keskelle, ja pingota se tiukaksi.

8. Käännä kehys nurinpäin ja harsi kehyksen ulkopuolelle jääneet kankaan reunat sisäänpäin. Leikkaa samettinauhasta noin 45-senttinen pätkä ja ompele se päistään käsin nurjalle, mahdollisimman lähelle kehyksen reunaa.

Viimeistely

Ota muutama eukalyptuksen oksa ja pyörittele rautalankaa niiden ympärille. Kiedo oksapunos seppeleeksi taulun ympärille ja kiinnitä ylhäältä samettinauhan kiinnityskohtiin. Eukalyptus kuivuu kauniisti, joten seppele kestää kauan hyvänä.

Erilaiset kirjontapistot

Varsipisto

Ketjupisto

Laakapisto

Tikkipisto

Solmupisto

Kommentoi »