Tee itse uniikki lattia sementtipinnoitteella – näin onnistut!
Rakenna ja remontoi
Tee itse uniikki lattia sementtipinnoitteella – näin onnistut!
Värjätyllä sementtipinnoitteella saat lattialle upeasti kiiltävän pinnan. Kirsi Laamanen näyttää, kuinka toteutat sen.
Julkaistu 27.12.2016
Meidän Talo

Värillinen sementtipinnoite soveltuu kuiviin asuintiloihin, joissa on vähintään peruslämpö. Märkätiloihin se ei sovi, mutta on omiaan esimerkiksi saunan pukuhuoneessa. Ohjeen kohteessa käytettiin Weberin valmistamaa Casa Design -sementtipinnoitetta, jota on saatavilla kuudessa eri värissä.

Pinnoitteen voi asentaa vanhan, esimerkiksi levytetyn lattian päälle. Koska lattiamassa on juoksevaa, alustan on oltava suora ja kiinteä. Usein lattia kannattaa oikaista suosiolla tasoitteella.

Kokenut kotinikkari asentaa pinnoitteen itse, kunhan seuraa tarkasti ohjeita. Jos epäilet taitojasi, jätä asennus ammattilaiselle. On ehdottoman tärkeää, ettei likaa pääse tarttumaan massaan tai lattiaan työn aikana. Suositeltu kerrospaksuus on 2–10 millimetriä.

Pinnoite tasoittuu itsestään vaateriin. Miekkalastan kaarevilla liikkeillä pinnoitteen väri levittyy tasaisesti. Näin lopputuloksena on sileä ja tasainen pinta, joka kestää keskiraskasta kulutusta. Lattia pysyy hyvänä ainakin pari vuosikymmentä, kunhan pinnan käsittelee noin viiden vuoden välein kosteutta ja likaa hylkiväksi.

Ohjeet sementtipinnoitteen asennukseen

1. Tasoita lattia. Tiivistä lattian ja seinän rajakohta sekä mahdolliset lattian läpiviennit sopivalla massalla, esimerkiksi silikonilla. Näin lattialle asennettava hieno ja juokseva tasoite ei pääse valumaan rakoihin ja uudesta lattiapinnasta tulee mahdollisimman suora ja tasainen.
2.Huolehdi, että lattia on ehdottoman puhdas, joten imuroi ja pyyhi se huolellisesti. Levitä puhdistuksen jälkeen lattialle kaksi kerrosta pohjustetta eli primeria. Laimenna pohjuste lattian pohjamateriaalin mukaan, sillä sekoitussuhde on erilainen esimerkiksi betonille ja levylle.
3. Ota kaveri työhön mukaan. Noudata ehdottoman tarkasti valmistajan suositusta lattiapinnoitteen sekoituksessa, jotta massasta tulee oikeanlaista. Käytä mittakannua, jotta saat vettä tarkalleen oikean määrän. Lisää pinnoitejauhe puhtaaseen veteen ja sekoita huolellisesti koneen avulla.
4. Kaveri sekoittaa massan ja vain toinen työskentelee huoneessa. Näin et vahingossakaan likaa pinnoitettavan tilan lattiaa. Sulje ilmanvaihto, ovet ja ikkunat, estä auringonvalon pääsy sisään, sillä ne vaikuttavat työskentelyaikaan. Levitä massa ns. miekkaliipalla.
5. Lattiapinnoite kuivuu hyvissä olosuhteissa noin vuorokaudessa. Kun se on täysin kuiva, pyyhi pölyt huolellisesti pois. Riisu kengät ja käytä sukkien päällä muovisuojia, sillä pinnoitteen samettiseen pintaan jää tässä vaiheessa herkästi jälkiä.
6. Kun lattiapinnoite on kuivunut ja siitä on puhdistettu pölyt, levitä päälle kerros pohjustetta mikrokuitutelalla. Käsittele ensin reunat pienellä telalla ja sen jälkeen keskelle jäävä alue isolla telalla. Käsittele aina pieni alue kerrallaan. Anna lopuksi lattian kuivua muutaman tunnin ajan.
7. Kun pohjuste on kuivunut, pääset levittämään suoja-aineen, joka antaa lattialle kovan ja likaa hylkivän pinnan. Suoja-aine sekoitetaan kahdesta liuoksesta, jonka jälkeen se jätetään tekeytymään noin kymmeneksi minuutiksi.
8. Levitä suoja-aine samalla tavalla kuin pohjuste eli pienellä telalla reunoihin ja isolla telalla ristikkäisin vedoin muualle lattiaan. Voit käyttää samoja teloja kuin pinnoitteen levityksessä. Muista pitää muoviset suojat jaloissa työskentelyn loppuun asti. Anna lattian kuivua vähintään seuraavaan päivään ennen käyttöönottoa.
Valmista lattiapintaa.
1 kommentti