Tee itse koristetupsut
Tee itse
Tee itse koristetupsut
Koristetupsut ovat helppo tapa tuunata uusiksi tyynyjä ja torkkupeittoja. Katso helpot ohjeet tupsujen tekoon ja käyttöön.
Julkaistu 9.2.2017
Kotivinkki

Näitä tarvitset

  • puuvillalankakeriä kolmessa eri värissä (yhteen 7 sentin pituiseen tupsuun kuluu noin 3 metriä keskivahvaa lankaa, paksua vähän vähemmän ja ohutta enemmän) 
  • A4-kokoisen kartongin
  • viivoittimen, sakset ja kynän
  • isosilmäisen neulan
  • torkkupeiton tai ison ja hapsuttoman hamam-pyyhkeen  

Koristetupsuihin on helppo hyödyntää jämälankoja.

Tee näin

1. Leikkaa A4-kokoisesta kartongista pystysuunnassa 14 senttiä leveä pala ja taita se pitkittäin kahtia. Kierrä tupsulanka taitetun kartonginpalan ympärille ja solmi umpisolmuun taitteen päälle. Jätä lankaan noin 20 sentin pituinen vapaa pätkä, jolla voit myöhemmin kiinnittää tupsun kankaaseen. Jatka langan kieputtamista kartongin ympärille noin 35 kertaa niin, että kierrokset tulevat toistensa päälle ja lankakerros on noin 2,5 sentin levyinen.

2. Katkaise kieputuslanka siten, että myös loppupäähän jää noin 20 senttiä ylimääräistä. Pujota jäljelle jäänyt langan pää kartongin taitoksen kohdalla tupsukierrosten alta silmukalle, kiristä napakaksi ja solmi alkupään kanssa tiukasti umpisolmuun. Voit tehdä yhden taitetun kartongin päälle vieri viereen niin monta tupsunippua kuin mahtuu.

3. Leikkaa tupsujen alareunat auki ujuttamalla saksien terä taitetun kartongin avonaisten sivujen väliin. Nosta tupsut kartongista. Tee torkkupeittoa varten yhteensä 30 tupsua, 10 jokaista väriä. Yhtä tyynyä varten tarvitset 4 tupsua, yhden joka kulmaan. Solmi tupsu kerrallaan nippuun. Käytä noin 15 senttiä pitkää langanpätkää, solmi se noin kahden sentin päähän tupsun yläpäästä umpisolmuun ja jätä päät tupsulankojen sekaan roikkumaan. Tasoita tupsujen alareunat saksilla tasaisiksi.

4. Kiinnitä koristetupsut torkkupeiton reunoihin: aloita kulmasta ja kiinnitä tupsut 140 senttiä leveään peittoon 10 sentin välein. Jos peittosi on leveämpi tai kapeampi, saat oikean välimitan jakamalla peiton leveyden luvulla 14. Kiinnitä tyynyjen tupsut tyynynpäällisen kulmiin. Pujota tupsujen päästä lähtevät 20-senttiset langanpätkät yhdessä neulansilmään, vedä langat kankaan läpi ja takaisin silmukalle tupsun pään läpi. Kiepauta kiinnityslangat kaksi kertaa silmukan ympärille, päättele, pujota tupsun sekaan ja leikkaa tupsulankojen kanssa yhtä pitkiksi.

Viritä ideaa

  • Kieputa moppilangasta tai hyvin paksusta villalangasta valtavan suuri ja näyttävä koristetupsu seinäkoristeeksi.
  • Nahkanauhatupsusta syntyy avaimenperä, laukkukoru tai riipus.
  • Korvaa juhlien viirinauha tupsunauhalla. Solmi koristetupsuja nyöriin tai nauhaan tasaisin välimatkoin ja ripusta.  

Lisää hauskoja sisustuskäsitöitä

Kommentoi »