Tee itse betonivalaisin
Tee itse
Tee itse betonivalaisin
Betonivalaisin muotoillaan styroxmuotin päälle ja sisäpinta viimeistellään kuparinvärisellä maalilla.
23.11.2016
 |
Kotivinkki

Tarvikkeet – betonivalaisin:

 • askartelubetonia, 2,5 kilon pakkauksesta saat kaksi valaisinta
 • valaisinjohto
 • ontto, avattava styroxpallo muotiksi (halkaisija 14 cm)
 • vanha kukkaruukku tai muu painava astia muotin jalaksi (pohjan halkaisija noin 12 cm eli niin suuri, että se juuri mahtuu pallon sisään)
 • maalarinteippiä
 • kelmua
 • veitsi
 • metallimaalia ja sivellin
 • kulho betonimassan sekoittamista varten.

Betonivalaisin valmistuu näin

1. Jos haluat maalata lampunpitimen samanväriseksi kuin kuvun sisäosa, se kannattaa tehdä ensimmäisenä. Teippaa ennen maalaamista johtoa lampunpitimen yläpuolelta noin 20 cm:n matkalta, ettet sotke sitä maalilla tai betonilla.

2. Tee maalin kuivuessa muotti: Merkitse styroxpalloon veitsen kärjellä valaisinjohdon ja kuvun suuaukon paikat. Muotista tulee tukeva, kun teet suuaukosta sen kokoisen ympyrän, että muotin jalkana toimiva ruukku sujahtaa 3–5 senttiä muottipallon sisään. Irrota pallonpuolikkaat toisistaan ja kaiverra toiseen suuaukko, toiseen johdon reiästä pallonpuolikkaan reunaan jatkuva johdon mentävä rako.

Ujuta valaisinjohto vakoon niin, että lampunpidin sujahtaa muottipallon sisään. Aseta pallonpuolikkaat yhteen ja teippaa kiinni. Teippaa johtoa varten tekemäsi vako umpeen. Paina pallon suuaukko ylösalaisin käännetylle ruukulle. Pingota kelmu tiukasti pallon ympärille. Teippaa kelmutetun pallon suuaukko kiinni ruukkuun.

3. Sekoita betoni käsin puristellen. Tarkista askartelubetonin ohjeista sekoitussuhde ja sovella sitä, jotta massasta tulee taikinamaisen jämäkkää. Käytä vettä aluksi vain puolet neuvotusta ja lisää, kunnes massa tuntuu kädessä muotoiltavalta. Valettavan betonin sekoitussuhteella massasta tulee liian valuvaa.

4. Suojaa alusta. Painele ja taputtele betonia vähän kerrallaan kevyesti pallon päälle. Päällystä pallo vajaan sentin kerroksella betonia. Jos massaa tippuu, paikkaa reikä ja jatka. Viimeistele johdon reikä ja suuaukon reuna tasaisiksi veitsen lappeella. Kääri päällystetty pallo väljästi kelmuun, ettei betoni kuivu liian nopeasti ja halkea. Jätä valaisin kuivumaan vuorokaudeksi.

5. Poista kelmu pallon päältä. Irrota pallo varovasti ruukusta. Leikkaa styroxmuotti varovasti veitsellä betonipallon sisältä. Leikkaa pieni pala kerrallaan, ettei betoni murru. Poista kelmu pallon sisältä. Jos haluat muotoilla suuaukosta röpelöisen, murra sitä käsin hyvin varovasti.

6. Maalaa pallon sisäosa ja suuaukon reuna metallimaalilla kahteen kertaan ja anna kuivua. Poista johdosta teippi. Ripusta valaisin ja ruuvaa lamppu kiinni.

 • Jos haluat pallon pinnasta sileän, sudi kuivuneen pallon päälle siveltimellä ohut kerros aiempaa juoksevampaa betonimassaa. Ole kohtuullinen, ettei pallosta tule painava. Anna kuivua ilman kelmua ennen kuin purat muotin.
 • Voit tehdä pikaversion valaisimesta käyttämällä päällystämiseen tarkoitettua betoniefektipastaa vanhan metallivarjostimen pintaan.
 • Kun haluat siloisen ja säännöllisen lopputuloksen, vala kupu. Voit tehdä muotin esimerkiksi isosta ja pienestä muovisesta limupullosta, joiden pohjat on leikattu pois, tai kahdesta muovisuppilosta. Aseta pullot tai suppilot sisäkkäin niin, että kaulat ovat yhdessä: niistä muodostuu reikä johdolle. Kaada betonimassa pullojen tai suppiloiden väliin jäävään muottiin ja anna kuivua.

Kommentoi »