Tavoitteena harmoninen koti? Poimi vinkit tavarakaaoksen selättämiseen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:
Muji
Tuntuuko, että tavarat ovat hukassa aina silloin kun tarvitsisit niitä? Poimi tästä vinkit, joiden avulla saat kodistasi entistä toimivamman.

Moni haaveilee harmonisesta kodista, jossa vallitsee järjestys. Todellisuus on kuitenkin usein kaukana tästä ihannekuvasta. Kevätauringon paisteessa saatat kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, etteivät kaikki tavarat ole vieläkään löytäneet omaa paikkaansa.

Säilytysratkaisuja tarjoava japanilainen Muji kannustaa ihmisiä miettimään kotinsa säilytysjärjestelmät niin, että kokonaisuudesta tulee mahdollisimman toimiva. Kun tavaroille on mietitty säilytyspaikat, löytävät ne helpommin tiensä takaisin sinne myös käytön jälkeen. Näin aikasi ei mene jatkuvaan järjestelemiseen, ja voit keskittyä viettämään aikaa perheesi ja ystäviesi kanssa. Mukava bonus on se, että kotisi on aina siinä kunnossa, että voit kutsua vieraita lyhyelläkin varoitusajalla.

Pohdi mitä tarvitset ja kuinka usein

Kodikas tunnelma ja järjestelmällisyys eivät suinkaan ole toisiaan poissulkevia tekijöitä. On tärkeää, että valitset laatikoita ja koreja, jotka sopivat tyyliisi. Näin niistä tulee luonteva osa kotisi sisustusta.

Mutta miten saat otettua niskalenkin ympäri asuntoa seilaavista tavaroista? Aloita suunnittelu miettimällä kunkin tavaran kohdalla, kuinka usein tarvitset sitä, millaisessa tilanteessa ja myös missä huoneessa.

Suunnittele lastenhuone niin, että perheen pienimmätkin voivat helposti viedä tavarat paikoilleen.

Tämä vaikuttaa muun muassa siihen, mille korkeudelle kukin tuote kannattaa asettaa. Jos sinulla on painavia ja usein käytössä olevia tavaroita, kannattaa ne sijoittaa kaapin alaosaan. Tällöin ne ovat saatavilla helposti ja turvallisesti.

Laita kaapin keskiosaan käden ulottuville tuotteet, joita tarvitset säännöllisesti. Näin et joudu turhaan kurottelemaan tai hakemaan keittiöjakkaraa avuksesi. Sen sijaan kevyet ja vaikkapa tiettynä vuodenaikana tarvittavat esineet, kuten kesäsortsit ja varvastossut, voivat hyvin odottaa ylähyllyllä sopivia kelejä.

Hyödynnä tila tehokkaasti

Harvassa kodissa on yllin kyllin säilytystilaa. Mahdollisuuksia voi kuitenkin löytyä enemmän, kun pohdit tilojen potentiaalia. Voit esimerkiksi rakentaa portaikon alle tilaan sopivan hyllykön ja sijoittaa pylvään kohdalle vaikkapa lipaston, joka tuo tarpeeseen tulevia laatikoita ja samalla täydentää sisustusta.

Pieniinkin tiloihin on mahdollista saada lisää säilytysmahdollisuuksille, kun katselet kotiasi uusin silmin.

Tilan rajallisuuden takia kannattaa miettiä kaapit ja hyllyköt niin, että pystyt hyödyntämään hyllykorkeuden mahdollisimman tehokkaasti. Tavaroista riippuen voit käyttää optimaalisen syvyisiä laatikoita tai pinottavia vaihtoehtoja. Jälkimmäiset ovat helpompi ratkaisu etenkin pienempien tavaroiden kohdalla, sillä et joudu kaivamaan etsimääsi suuren tavaramassan keskeltä. Muista myös laatikoihin asennettavat kätevät tilanjakajat, jotka helpottavat tavaroiden löytämistä.

Materiaalilla on väliä

Jos suosit läpinäkyvien laatikoiden sijaan esimerkiksi pellavasekoitteesta valmistettuja ja rottinkisia koreja tai metallilaatikoita, muista merkitä laatikot. Näin selvität nopealla silmäyksellä, mitä laatikossa on. Maalarinteippipalojen sijaan voit käyttää symboleilla koristeltuja etikettejä. Näin kokonaisuus pysyy tyylikkäänä, vaikka laatikot olisivat näkösällä.

Kevyet kangaskorit tuovat pehmeyttä sisustukseen. Kokoontaitettavankorin sisäpinta on vettähylkivä. Kaksi kokoa: leveys 35 cm x syvyys 35 cm x korkeus 16 cm ja leveys 37 cm x syvyys 26 cm x korkeus 16 cm.

Ota laatikoita ja koreja valitessasi huomioon käyttötarkoitus, mihin huoneeseen ne tulevat ja mitä olet niihin laittamassa. Näin ne pysyvät hyvänä pitkään ja puhtaana pitäminenkin helpottuu. Huomioi tämä etenkin keittiössä, jossa roiskeet ovat arkipäivää.

Hyödynnä tavaroita järjestäessäsi erikokoisia säilytyslaatikoita. Työkalu- ja ompelupakin kaltaiset ratkaisut ovat helpommin hallittavissa, kun kaikki tuotteet ovat omissa pienemmissä lokeroissaan. Näin poimit helpommin kulloinkin tarvitsemasi tavaran, oli kyseessä sitten ruuvi, nuppineula tai mittanauha.

Vinkkejä kodin järjestämiseen

  • Onko eteisessäsi metallinen ovi? Magneetilla kiinnitettävään tankoon voit ripustaa pieniä esineitä, kuten sateenvarjon ja kenkälusikan.
  • Valitse eteiseen tyyliisi sopiva lokerikko tai kori, johon laitat avaimien ja bussilipun kaltaiset pienet esineet. Näin löydät ne helposti, kun olet seuraavan kerran lähdössä.
  • Hyödynnä keittiössä myös seinä. Ripusta lieden lähelle tankoon roikkumaan kauhat, paistinlastat ja vispilät. Näin ne ovat käden ulottuvilla, kun tarvitset niitä.
  • Keittiöön kertyy helposti erilaisia kuppeja ja eväsrasioita. Jos sinulla ei ole vetolaatikoita, vaatii oikean esineen etsiminen usein edessä olevien poistamisen kaapista. Kun laitat tavarat säilytyslaatikoihin, saat ne helpommin esille.
  • Suosi säilytysratkaisuja, joissa näet tavarat yhdellä silmäyksellä. Voit esimerkiksi rullata t-paidat laatikkoon. Näin ne vievät vähemmän tilaa. Lisäksi näet paitsi värin myös paidan materiaalin helposti.

Kaipaatko kotiisi uusia säilytysratkaisuja? Katso koko Mujin valikoima täältä.

Voit hyödyntää pehmeästä polyetyleenimateriaalista valmistettuja rasioita esimerkiksi keittiössä. Erikseen myytävän kannen avulla saat rasiasta pinottavan. Mitat: leveys 25,5 x syvyys 36 x korkeus 8 cm.
Kuuteen osaan jaettu kosmetiikkalaatikko auttaa pitämään sampoot ja muut kosmetiikkapurkit järjestyksessä. Mitat: leveys 15 x syvyys 8,6 x korkeus 11 cm.

Julkaistu: 4.3.2020
Kommentoi »